Aller directement au contenu principal Aller directement au menu principal Aller au pied de page
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Accueil
  • Numéro courant
  • Archives
  • À propos
    • À propos de cette revue
    • Soumissions
    • Comité éditorial
    • Déclaration de confidentialité
    • Contact
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Ocena wybranych parametrów jakościowych miodu
  • Accueil
  • /
  • Ocena wybranych parametrów jakościowych miodu
  1. Accueil /
  2. Archives /
  3. Vol. 8 No 1 (2022): HERBALISM /
  4. Artykuły

Ocena wybranych parametrów jakościowych miodu

Auteurs

  • Magdalena Dykiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-2458-7603
  • Edyta Rygiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
  • Barbara Krochmal-Marczak Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031
  • Jolanta Baran Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-2361-9151

DOI :

https://doi.org/10.12775/HERB.2022.011

Mots-clés

miód rzepakowy, miód lipowy, miód akacjowy, miód gryczany, miód spadziowy, miód wielokwiatowy

Résumé

Celem pracy była ocena jakości wybranych miodów odmianowych dostępnych na rynku polskim. Ocenę przeprowadzono na podstawie wybranych parametrów ich zgodności z normami określonymi w obowiązujących przepisach. Materiał badawczy stanowiło sześć odmian miodów (rzepakowy, lipowy, akacjowy, gryczany, wielokwiatowy i spadziowy). Badania obejmowały oznaczenie wilgotności miodu, oznaczenie zawartości wody metodą refraktometryczną, kwasowości ogólnej. Wykonano oznaczenie zanieczyszczeń mechanicznych miodów oraz zafałszowań (wykrywanie obecności skrobi i sacharozy), a także pomiar barwy. Większość badanych miodów spełniała wymogi stawiane przez normy. Zaobserwowane ewentualne odstępstwa były niewielkie. Tylko jeden spośród ocenianych miodów, tj. próbka miodu lipowego wykazała minimalnie większą zawartość wody (20,13%), co może
wskazywać np. na ich niepełną dojrzałość. Kwasowości w miodach rzepakowym, lipowym, akacjowym oraz spadziowym nie budziły zastrzeżeń. Kwasowość w miodach gryczanym oraz wielokwiatowym była podwyższona. W przebadanych miodach została przekroczona dopuszczalna ilość zanieczyszczeń mechanicznych. Nie stwierdzono obecności skrobi w miodach. Zawartość sacharozy w przebadanych miodach nie budziła zastrzeżeń, gdyż była znacznie niższa niż podaje norma.

Références

Wilczyńska A., Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, 3(45), s. 892-896.

Majewska E., Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka. Przyroda. Technologie, 2009, 3(4), s. 143.

Trzybiński S., Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu, Bee & Honey Sp. z o.o., Klecza Dolna 2018.

Majewska E., Kowalska J., Jeżewska A., Charakterystyka jakości miodów wielokwiatowych z różnych regionów Polski, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, 43(3), s. 391-397.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 lipca 2015 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz. U. z 2015 r., poz. 1173).

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz. U. 2009.17.94).

Polska Norma „Miód pszczeli” (PN-88/A-77626).

Sykut B., Kowalik K., Hus W., Badanie jakości i zafałszowań miodów naturalnych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, 1, s. 60-64.

CIE DS. 014-4.3/E:2007 – CIE Draft Standa

Program Statistica TIBC, wersja 13.3 (StatSoft).

Dyrektywa Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do miodu (Dz. U. L 10 z 12.1.2002, s. 47).

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. z 2003 r. nr 181, poz. 1773).

Miastowski K., Bakier S., Badania wpływu aktywności wody miodów na proces ich odwadniania. Inżynieria żywności, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, 2, s. 49-53.

Pidek A., Brzozowski P., Krystalizacja miodu, Pszczelarstwo, 2004, 9, s. 18-19.

Siuda M., Wilde J., Komorowska-Chmielewska M., Jakość miodów oferowanych przez pszczelarzy województwa warmińsko-mazurskiego, Materiały z XL Naukowej Konferencji Pszczelarskiej, Puławy, 2003, s. 120-121.

Jasińska B., Tomaka K., Uram-Dudek A., Paradowska K., Fizykochemiczna analiza miodów z rejonów Podkarpacia, Postępy Fitoterapii, 2020, 21(4), s. 219-227.

Żak N., Preferencje konsumentów polskich oraz amerykańskich dotyczące spożycia miodów pszczelich, Marketing i Zarządzanie, 2017, 2(48), s. 117-130.

Dżugan M., Wesołowska M., Jakość miodów produkowanych na Podkarpaciu, Oficyna Wydawnicza Zimowit, Rzeszów 2016.

Popek S., Badanie współzależności fizykochemicznych parametrów charakteryzujących jakość miodów odmianowych, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2001, 572, s. 29-37.

Madejczyk M., Kanecka A., Barałkiewicz D., Dbajmy o jakość miodu, Analityka, 2006, 4, s. 28.

Szczęsna T., Porębska A., Kusyk K., Badania fizykochemiczne miodów ekologicznych z Poleskiego Parku Narodowego, 2021.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita, Warszawa 2008.

Majewska E., Drużyńska B., Derewiaka D., Ciecierska M., Wołosiak R., Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, 3(48), s. 440-444.

Molenda M., Sowińska K., Badanie zgodności z normą PN-88/A-77626 elektrochemicznych właściwości wybranych miodów, Analit, 2020, 9, s. 67-74.

Majewska M., Drużyńska B., Kowalska J., Wołosiak R., Ciecierska M., Derewiaka D., Zastosowanie metod fizykochemicznych i chemometrycznych do oceny jakości i autentyczności botanicznej miodów gryczanych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk

Rolniczych, 2017, 589, s. 59-68.

HERBALISM

Téléchargements

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Publiée

2023-05-17

Comment citer

1.
DYKIEL, Magdalena, RYGIEL, Edyta, KROCHMAL-MARCZAK, Barbara et BARAN, Jolanta. Ocena wybranych parametrów jakościowych miodu. HERBALISM. Online. 17 mai 2023. Vol. 8, no. 1, pp. 140-151. [Accessed 28 décembre 2025]. DOI 10.12775/HERB.2022.011.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Télécharger la référence bibliographique
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numéro

Vol. 8 No 1 (2022): HERBALISM

Rubrique

Artykuły

Licence

Creative Commons License

Ce travail est disponible sous licence Creative Commons Attribution - Pas de Modification 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 949
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Explorer l'Index des auteurs
  • Issue archive

User

User

Numéro courant

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informations

  • Pour les lecteurs
  • Pour les auteurs
  • Pour les bibliothécaires

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Langue

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

miód rzepakowy, miód lipowy, miód akacjowy, miód gryczany, miód spadziowy, miód wielokwiatowy
Haut

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop