Evaluation of selected quality parameters of honey
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2022.011Keywords
rapeseed honey, linden honey, acacia honey, buckwheat honey, multiflower honey, honeydew honeyAbstract
The aim of this study was to evaluate the quality of selected varietal honeys available on the Polish market. The evaluation was carried out based on selected parameters, their compliance with standards specified in valid regulations. Research material consisted of 6 varieties of honey: rape, lime, acacia, buckwheat, multiflower and honeydew. The research included determination of moisture of honey, determination of water content by refractometric method, total acidity. Mechanical impurities of the honeys as well as adulteration (detection of starch and sucrose) and color measurement were performed. Most of the examined honeys met the requirements set by the standards. Any deviations observed were small. Only one of the tested honeys, i.e. the sample of lime honey, showed minimally higher water content (20.13%), which may indicate e.g. their incomplete maturity. Acidity in rapeseed, lime, acacia and honeydew honeys did not raise any objections. Acidity in buckwheat and multiflower honeys was elevated. The permissible amount
of mechanical impurities, was exceeded in the examined honeys. No starch was found in the honeys. The sucrose content in the examined honeys did not raise any objections, as it is much lower than stated in the Standard.
References
Wilczyńska A., Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, 3(45), s. 892-896.
Majewska E., Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka. Przyroda. Technologie, 2009, 3(4), s. 143.
Trzybiński S., Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu, Bee & Honey Sp. z o.o., Klecza Dolna 2018.
Majewska E., Kowalska J., Jeżewska A., Charakterystyka jakości miodów wielokwiatowych z różnych regionów Polski, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, 43(3), s. 391-397.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 lipca 2015 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz. U. z 2015 r., poz. 1173).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz. U. 2009.17.94).
Polska Norma „Miód pszczeli” (PN-88/A-77626).
Sykut B., Kowalik K., Hus W., Badanie jakości i zafałszowań miodów naturalnych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, 1, s. 60-64.
CIE DS. 014-4.3/E:2007 – CIE Draft Standa
Program Statistica TIBC, wersja 13.3 (StatSoft).
Dyrektywa Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do miodu (Dz. U. L 10 z 12.1.2002, s. 47).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. z 2003 r. nr 181, poz. 1773).
Miastowski K., Bakier S., Badania wpływu aktywności wody miodów na proces ich odwadniania. Inżynieria żywności, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, 2, s. 49-53.
Pidek A., Brzozowski P., Krystalizacja miodu, Pszczelarstwo, 2004, 9, s. 18-19.
Siuda M., Wilde J., Komorowska-Chmielewska M., Jakość miodów oferowanych przez pszczelarzy województwa warmińsko-mazurskiego, Materiały z XL Naukowej Konferencji Pszczelarskiej, Puławy, 2003, s. 120-121.
Jasińska B., Tomaka K., Uram-Dudek A., Paradowska K., Fizykochemiczna analiza miodów z rejonów Podkarpacia, Postępy Fitoterapii, 2020, 21(4), s. 219-227.
Żak N., Preferencje konsumentów polskich oraz amerykańskich dotyczące spożycia miodów pszczelich, Marketing i Zarządzanie, 2017, 2(48), s. 117-130.
Dżugan M., Wesołowska M., Jakość miodów produkowanych na Podkarpaciu, Oficyna Wydawnicza Zimowit, Rzeszów 2016.
Popek S., Badanie współzależności fizykochemicznych parametrów charakteryzujących jakość miodów odmianowych, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2001, 572, s. 29-37.
Madejczyk M., Kanecka A., Barałkiewicz D., Dbajmy o jakość miodu, Analityka, 2006, 4, s. 28.
Szczęsna T., Porębska A., Kusyk K., Badania fizykochemiczne miodów ekologicznych z Poleskiego Parku Narodowego, 2021.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita, Warszawa 2008.
Majewska E., Drużyńska B., Derewiaka D., Ciecierska M., Wołosiak R., Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, 3(48), s. 440-444.
Molenda M., Sowińska K., Badanie zgodności z normą PN-88/A-77626 elektrochemicznych właściwości wybranych miodów, Analit, 2020, 9, s. 67-74.
Majewska M., Drużyńska B., Kowalska J., Wołosiak R., Ciecierska M., Derewiaka D., Zastosowanie metod fizykochemicznych i chemometrycznych do oceny jakości i autentyczności botanicznej miodów gryczanych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk
Rolniczych, 2017, 589, s. 59-68.
Downloads
The publisher's shop:
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 949
Number of citations: 0