Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Nutritional properties of the potato (Solanum tuberosum L.)
  • Home
  • /
  • Nutritional properties of the potato (Solanum tuberosum L.)
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 9 No. 1 (2023): HERBALISM /
  4. Artykuły

Nutritional properties of the potato (Solanum tuberosum L.)

Authors

  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej https://orcid.org/0000-0002-8361-5806
  • Krystyna Zarzecka Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0002-7792-6448

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2023.011

Keywords

nutritional properties, chemical components, Solanum tuberosum

Abstract

The aim of the study was to review the scientific literature on the content of selected nutrients in potato tubers and the possibility of their use. Potato (Solanum tuberosum L.) is one of the most important edible plants in the world and has become the most
important food product due to its valuable nutritional, dietary and health properties. The quality of tubers is determined by the content of chemical components and the low content of toxic compounds. The main component of the potato is starch, about 10–16%, and a protein content of 1.5 to 2.3%, with the amount of complete protein, containing all essential amino acids, being about 1%. Another component that shapes the nutritional value of tubers is dietary fiber, which accounts for 2.5% of the fresh weight. Potatoes are an important source of many vitamins: C, B1, B2, B6, PP, E, K, pantothenic acid and folic acid. Vitamin C is the most important, with about 20 mg in 100 g of fresh weight of tubers. In potatoes there is about 0.1% of lipids, which contain
unsaturated linoleic and linolenic acids, referred to as vitamin F. Thanks to the lowfat content, the energy value of potatoes is low, in the range of 60–70 kcal – 100 g. Potato tubers are a source of polyphenols and macro- and microelements. Especially valuable are potassium, calcium, magnesium, which have an alkaline-forming effect. Consumption of 200 g of potato covers the daily requirement of potassium, iodine, magnesium, iron, phosphorus, copper, calcium in 8–30%. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version). Nutritionists claim that the nutritional value of potatoes is so great that they may be the only ingredient of human food for a while without detriment to their health.

References

Alamar M.C., Tosetti R., Landahl S., Bermejo A., Terry L.A., Assuring Potato Tuber Quality during Storage: A Future Perspective, Frontiers in Plant Science, 2017, 28, s. 8–20.

Leszczyński W., Żywieniowa wartość ziemniaka i przetworów ziemniaczanych (przegląd literatury), Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012, 266, s. 5–20.

Zarzecka K., Gugała M., Jakość konsumpcyjna bulw ziemniaka jadalnego w sieci handlowej Siedlec i Międzyrzeca Podlaskiego, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2010, 12(4), s. 403–406.

Lisińska G., Pęksa A., Kita A., Rytel E., Tajner-Czopek A., The quality of potato for processing and consumption, Food 3(Special Issue 2), Global Science Books, 2009, s. 99–104.

Żołnowski A.C., Studia nad zmiennością plonowania i jakością ziemniaka jadalnego (Solanum tuberosum L.) w warunkach zróżnicowanego nawożenia mineralnego, UWM Olsztyn (Rozprawy i monografie – Dissertations and Monographs), 2013, 191, s. 1–259.

Ezekiel R., Singh N., Sharma S., Kaur A., Beneficial phytochemicals in potato – a review, Food Research International, 2013, 50, s. 487–496.

Haase T., Schüler C., Piepho H.P., Thöni H., Hess J., The effect of preceding crop and pre-sprouting on crop growth, N use and tuber yield of main crop potatoes for processing under conditions of N stress, Journal of Agronomy and Crop Science, 2007, 193(4), s. 270–291.

Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M., Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych, Postępy Fitoterapii, 2013, 3, s. 191–194.

Głosek-Sobieraj M., Cwalina-Ambroziak B., Wierzbowska J., Waśkiewicz A., The influence of biostimulants on the microelement content of tubers in selected potato cultivars, Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus, 2018, 17(6), s. 37–48.

Głosek-Sobieraj M., Cwalina-Ambroziak B., Wierzbowska J., Waśkiewicz A., The influence of biostimulants on the content of P, K, Ca, Mg, and Na in the skin and flesh of potato tubers, Polish Journal of Environmental Studies, 2019, 28(3), s. 1–8.

Sawicka B., Pszczółkowski P., Wartość odżywcza białka wybranych odmian ziemniaka, [w:] Bioprodukty – pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności, G. Lewandowicz, J. Le Thanh-Blicharz (red.), Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016, s. 56–67.

Jarvan M., Edesi L., The effect of cultivation methods on the yield and biological quality of potato, Agronomy Research, 2009, 7(Special issue I), s. 289–299.

Elfaki A.E., Abbsher A.M., Nutritional situation of potato subjected to Sudanese cooking methods, Journal of Applied Sciences Research, 2010, 6(8), s. 880–924.

Kołodziejczyk M., Effect of nitrogen fertilization and microbial preparations on quality and storage lossesin potato cultivation, Acta Agrophysica, 2016, 23(1), s. 67–78.

Zgórska K., Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych, Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, 3/4, s. 1–9.

Harkema J., Potato Proteins “Free From” Texture & Nutrition. Conference Solanic® Potato Proteins – Free from Food Expo, Barcelona, 4–5 juni 2015, http://www.freefromfoodexpo.com/pdf/2015-conference-solanic.pdf (dostęp 16.01.2023).

Pęksa A., Białko ziemniaczane – charakterystyka i właściwości, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2003, 5, s. 79–94.

Wierzbicka A., Trawczyński C., Czynniki wpływające na zawartość i plon białka w bulwach ziemniaka, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012, 266, s. 181–190.

Zarzecka K., Gugała M., Zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach ziemniaka w zależności od sposobów uprawy roli i odchwaszczania, Acta Scientiarum Polonorum Agricultura, 2006, 5(2), s. 107–115.

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A., Rozmieszczenie suchej masy i sacharydów w różnych częściach bulw ziemniaka, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2002, 489, s. 327–334.

Wierzbicka A., Wybrane cechy jakości bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od nawadniania, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2011, 56(4), s. 203–207.

Love S.L., Pavek J.J., Positioning the potato as primary food source of vitamin C., American Journal of Potato Research, 2008, 85, s. 277–285.

Hamouz K., Lachman J., Pazderu K., Hejtmankova K., Cimr J., Musilova J., Pivec V., Orsak M., Svobodova A., Effect of cultivar, location and method of cultivation on the content of chlorogenic acid in potatoes with different flesh colour, Plant Soil and Environmental, 2013, 59(10), s. 465–471.

Zimnoch-Guzowska E., Flis B., Genetyczne podstawy cech jakościowych ziemniaka, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2006, 511, s. 23–36.

Zgórska K., Czerko Z., Grudzińska M., Wpływ wybranych czynników na zawartość glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 1(46), s. 229–234.

Copp L.J., Blenkinsop R.W., Yada R.Y., Marangoni A.G., The relationship between respiration and chip color during long – term storage of potato tubers, American Journal of Potato Research, 2000, 77, s. 279–287.

Edwards Ch.G., Englar J.W., Brown Ch.R., Peterson J.C., Sorensen E.J., Changes in color and sugar content of yellow – fleshed potatoes stored at three different temperatures, American Journal of Potato Research, 2002, 79, s. 49–53.

Hebeisen T., Ballmer T., Guthapfel N., Torche J.M., Reust W., Suitable potato varieties reduce acrylamide formation in processed products and disher, 16th Triennial Conference of the European Association for Potato Research, July 17–22, Bilbao, 2005, Spain, s. 496–500.

Shepherd L.V.T., Bradshaw J.E., Dale M.F.B., McNicol J.W., Pont S.D.A., Mottram D.S., Davies H.V., Variation in acrylamide producing potential in potato: Segregation of the trait in a breeding population, Food Chemistry, 2010, 123, s. 568–573.

Saraiva J.A., Rodrigues I.M., Inhibition of potato tuber sprouting by pressure treatments, International Journal of Food Science & Technology, 2011, 46, s. 61–66.

Wierzbicka A., Zawartość składników mineralnych w bulwach ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym, ich wartość żywieniowa i wzajemne relacje, Journal of Research and Applications in Agricultural, 2012, 57(4), s. 188–192.

Wierzbowska J., Cwalina-Ambroziak B., Głosek-Sobieraj M., Sienkiewicz S., Content of minerals in tubers of potato plants treated with bioregulators, Romanian Agricultural Research, 2016, 33, s. 291–298.

Mahamud M.A., Chowdhury M.A.H., Rahim M.A., Mohiuddin K.M., Mineral nutrient contents of some potato accessions of USA and Bangladesh, Journal of the Bangladesh Agricultural University, 2015, 13(2), s. 207–214.

Wierzbicka A., Trawczyński C., Wpływ nawadniania i mikroorganizmów glebowych na zawartość makro- i mikroelementów w bulwach ziemniaków ekologicznych, Fragmenta Agronomica, 2011, 28(4), s. 139–148.

Tack F.M.G., Trace Elements in Potato, Potato Research, 2014, 57(3–4), s. 311–325.

Brown, C.R., Antioxidants in potato, American Journal of Potato Research, 2014, 82, s. 163–172.

Ezekiel R., Singh N., Sharma S., Kaur A., Beneficial phytochemicals in potato – a review, Food Research International, 2013, 50, s. 487–496.

Reddivari L., Hale A.L., Miller J.C., Genotype, location, and year influence antioxidant activity, carotenoid content, phenolic content, and composition in specialty potatoes, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2007, 55, s. 8073–8079.

Ross J.A., Kasum C.M., Dietary flavonoids: Bioavailability metabolic effects and safegy, Annual Review of Nutrition, 2002, 22, s. 19–34.

Manach C., Scalbert A., Morand C., Remesy C., Jimenez, L., Polyphenols: Food sources and bioavailability, The American Journal of Clinical Nutrition, 2004, 79, s. 727–747.

Lemos M.A., Aliyu M.M., Kynoch G., Joseph L.R., Hungerford G., Effect of cooking on the levels of bioactive compounds in Purple Majesty Potato, Inside Food Symposium, Leuven, Belgium, 9–12 April 2013, s. 1–6.

Keutgen A., Pobereżny J., Wszelaczyńska E., Murawska B., Spychaj-Fabisiak E., Wpływ przechowywania na procesy ciemnienia bulw ziemniaka (Solanum tuberosum L.) i ich właściwości prozdrowotne, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2014, 53(2), s. 86–88.

Zarzecka K., Gugała M., Dołęga H., Mystkowska I., Baranowska A., Wpływ biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2016, 585, s. 169–177.

Zgórska K., Grudzińska M., Zmiany wybranych cech jakości bulw ziemniaka w czasie przechowywania, Acta Agrophysica, 2012, 19(1), s. 203–214.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2023-06-16

How to Cite

1.
MYSTKOWSKA, Iwona and ZARZECKA, Krystyna. Nutritional properties of the potato (Solanum tuberosum L.). HERBALISM. Online. 16 June 2023. Vol. 9, no. 1, pp. 146-153. [Accessed 28 December 2025]. DOI 10.12775/HERB.2023.011.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 9 No. 1 (2023): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 593
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

nutritional properties, chemical components, Solanum tuberosum
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop