Ir al contenido principal Ir al menú de navegación principal Ir al pie de página del sitio
  • Registrarse
  • Entrar
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Inicio
  • Actual
  • Archivos
  • Acerca de
    • Sobre la revista
    • Envíos
    • Equipo editorial
    • Declaración de privacidad
    • Contacto
  • Registrarse
  • Entrar
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Właściwości odżywcze owsa i jego przetworów
  • Inicio
  • /
  • Właściwości odżywcze owsa i jego przetworów
  1. Inicio /
  2. Archivos /
  3. Vol. 10 Núm. 1 (2024): HERBALISM /
  4. Artykuły

Właściwości odżywcze owsa i jego przetworów

Autores/as

  • Agnieszka Ginter Uniwersytet w Siedlcach https://orcid.org/0000-0003-2635-2867
  • Krystyna Zarzecka Uniwersytet w Siedlcach https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
  • Marek Gugała Uniwersytet w Siedlcach https://orcid.org/0000-0001-5048-3432
  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II https://orcid.org/0000-0002-8361-5806

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2024.011

Palabras clave

owies, skład chemiczny ziarna, walory zdrowotne, płatki owsiane

Resumen

W pracy przedstawiono właściwości prozdrowotne owsa oraz jego przetworów, przede wszystkim wyrobów spożywczych, a szczególnie płatków owsianych. Omówiono skład chemiczny ziarna owsa i według danych Głównego Urzędu Statystycznego przedstawiono powierzchnię, plony i zbiory Avena sativa L. Liczne badania wykazały, że produkty owsiane stanowią żywność funkcjonalną. Doniesienia naukowe wskazują, że artykuły spożywcze z dodatkiem owsa mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne i należy je uwzględniać w codziennej diecie.

Citas

Grochowicz J., Fabisiak A., Żywność funkcjonalna – aspekty prawne i znaczenie wybranych składników bioaktywnych, Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula, 2018, 60(3), s. 143–153.

Godula K., Czerniejeska-Surma B., Dmytrów I., Plust D., Surma O., Możliwości zastosowania błonnika pokarmowego do żywności funkcjonalnej, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2019, 2(119), s. 5–17.

Kawka A., Achremowicz B., Owies – roślina XXI wieku. Wykorzystanie żywieniowe i przemysłowe, Nauka Przyroda Technologie, 2014, 8(3), s. 32–41.

Kudełka W., Łobaza D., Charakterystyka żywności funkcjonalnej, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2007, 743, s. 91–120.

Szwejkowska B., Zębek E., Stan i trendy rozwoju w zakresie produkcji i wykorzystania żywności funkcjonalnej w kontekście prawnym, Studia Prawnoustrojowe, 2014, 24, s. 207–220.

Ullrich S.E., Barley: production, improvement, and uses, Wiley-Blackwell, Chichester, West Sussex, 2011, s. 656.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Baranowska A., Zarzecka M., Falkowska K., Owies siewny – wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe, Medycyna Rodzinna, 2015, 4, s. 20–24.

Prażak R., Romanowicz A., Wykorzystanie postępu biologicznego w uprawie owsa w Polsce, Polish Journal of Agronomy, 2014, 17, s. 30–37.

Kłopotek E., Brzóska F., Produkcja, skład chemiczny i wartość pokarmowa ziarna owsa w żywieniu gęsi rzeźnych, Wiadomości Zootechniczne, 2018, 4, s. 178–187.

Witkowicz R., Pisulewska E., Kidacka A., Mickowska B., Skład aminokwasowy oraz jakość białka ziarna żółto-brązowoplewkowych form owsa siewnego (Avena sativa L.), Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2016, 4(107), s. 125–140.

Perczyńska A., Marciniak-Łukasiak K., Żbikowska A., Rola β-glukanu w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjny, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2017, 3(316), s. 379–388.

Gibiński M., β-glukany owsa jako składnik żywności funkcjonalnej, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2008, 2(57), s. 15–29.

Boeck T., D’Amico S., Zechner E., Jaeger H., Schoenlechner R., Nutrtitional properties of various oat and naked oat cultivars, Journal of Land Management, Food and Environment, 2018, 69(4), s. 216–226.

Witkowicz R., Pisulewska E., Leszczyńska T., Piątkowska E., Kidacka A., Podstawowy skład chemiczny oraz aktywność przeciwrodnikowa ziela wybranych genotypów owsa siewnego (Avena sativa), Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2015,

(101), s. 176–187.

Główny Urząd Statystyczny. Produkcja upraw polowych i ogrodniczych w 2022 r., https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnych-i-ogrodniczych-w-2022-roku,9,21.html (dostęp 13.06.2023).

Główny Urząd Statystyczny. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 r., https://stat.gov.pl/flles/gfx/portalinformacyjny/pl/defaul-taktualnosci/5509//2/1/wynikowy_szacunek_glownych_ziemioplodow_rolnych_i_

ogrodniczych_w_2022_r.pdf (dostęp 10.01.2024).

Różewicz M., Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa, https://sigma-not.pl/publikacja-132054-produkcja-i-kierunki-zagospodarowania-krajowego-ziarna-owsa-przeglad-zbozowo-mlynarski-2021-3.html (dostęp 14.06.2023).

Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce, wyd. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka 2022.

Danielewicz J., Korbasa M., Mrówczyński M., Metodyka integrowanej ochrony i produkcji owsa dla doradców, wyd. Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Poznań 2016.

Aklimatyzacja owsa zimowego w Polsce. Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, http://pw.ihar.edu.pl/blog/2016/01/14/aklimatyzacja-owsa-zimowego-w-polsce (dostęp 21.06.2023).

Owies ozimy, https://milde.pl/owies-ozimy/ (dostęp 11.01.2024).

Brzóska F., Szymczyk B., Szołkowska A., Śliwiński B., Pietras M., Skład aminokwasowy, profil kwasów tłuszczowych i wartość pokarmowa odmian i rodów ziarna owsa, Roczniki Naukowe Zootechniki, 2017, 44(2), s. 247–264.

Mielczarek A., Osek M., Wpływ wysokiego udziału owsa nieoplewionego w mieszance na efekty tuczu, wartość rzeźną i jakość mięsa świń, Acta Scientarium Polonorum Zootechnica, 2009, 8(3), s. 27–38.

Sykut-Domańska E., Charakterystyka wybranych cech fizycznych ziarna owsa nagiego i zwyczajnego (Avena sativa L.), Acta Agrophysica, 2012, 19(4), s. 845–856.

Wołoch R., Zdolność eliminowania wolnych rodników przez ekstrakty uzyskane z frakcji młynarskich ziarna nieoplewionych i oplewionych form jęczmienia i owsa, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003, 229, s. 263–270.

Tobiasz-Salach R., Krochmal-Marczak B., Możliwości wykorzystania ziarna owsa w diecie człowieka, Herbalism, 2016, 1(2), s. 138–145.

Domagała K., Owies – niezwykle cenny dla zdrowia. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, https://www.sodr.pl/swietokrzyski-portal-rolny/kulinaria/Owies-niezwykle-cenny-dla-zdrowia/idn:1918 (dostęp 13.06.2023).

Biel W., Petkov K., Maciorowski R., Nita Z., Jaskowska I., Ocena jakości różnych form owsa na podstawie składu chemicznego, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006, 239, s. 205–211.

Kinsner M., Kazimierska A., Programowanie metaboliczne, Postępy Nauk o Zdrowiu, 2018, 2, s. 5–18.

Barczak B., Nowak K., Contenct of macroelemnts and their ionic ratios in oat grain depending on the sulphur form and dose, Journal of Central European Agriculture, 2013, 14(1), s. 114–123.

Sroczyńska M., Luchowska A., Żaczek A., Zinc for the common cold. It is worth o try?, Journal of Education, Health and Sport, 2023, 13(3), s. 74–78.

Milanovic B., Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 2016, 3, s. 112–116.

Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik, 2014, 68(7), s. 585–591.

Haszczyńska A., Owies nie tylko dla koni, czyli 9 właściwości zdrowotnych produktów z owsa, o których mało kto wie, http://rbe.waw.pl/owies-dla-koni-czyli-9-wlasciwosci-zdrowotnych-produktow-owsa-o-ktorych-malo-wie/ (dostęp 14.06.2023).

Barnasz N., Dobosz A., Witaminy w pigułce. Witamina B3. Instytut Jakości, https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/witamina_b3.pdf (dostęp 14.06.2023).

Pisulewska E., Owies – hodowla, uprawa i wykorzystanie, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006, 239, s. 5.

Zieliński H., Achremowicz B., Przygodzka M., Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2012, 80(1), s. 5–26.

Harasym J., Olędzki R., Pietkiewicz J., Substancje o działaniu przeciwutleniającym obecne w ziarnach owsa, Nauki Inżynierskie i Technologiczne, 2011, 3, s. 71–89.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Baranowska A., Sikorska A., Zarzecka M., Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2018, 67(2), s. 409–414.

Lange E., Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2010, 3(70), s. 7–24.

Piątkowska E., Witkowicz R., Pisulewska E., Podstawowy skład chemiczny wybranych odmian owsa siewnego, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2010, 3(70), s. 88–99.

Korzeniowska-Ginter R., Kamińska A., Wiedza konsumentów na temat właściwości prozdrowotnych owsa oraz wykorzystanie przetworów owsianych w żywieniu, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2014, 86, s. 124–132.

Tyburcy A., Miazek J., Właściwości wybranych koncentratów β-glukanu jako potencjalnych składników przetworów mięsnych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2014, 576, s. 185–193.

Kołodziejczyk P., Michniewicz J., Ziarno zbóż i produkty zbożowe jako źródło błonnika pokarmowego, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2018, 3(116), s. 5–22.

Kale M., Hamaker B., Bordenave N., Oat β-glucans; physicochemistry and nutritional properties, [w:] Oats nutrition and technology, (red.) Y.F. Chu, Hoboken, New Jersey 2013.

Gibiński M., Gumul D., Korus J., Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2005, 4(45), s. 49–60.

Zdrojewicz Z., Lubańska A., Wyderkowska A., Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna, 2017, 2, s. 118–123.

Harasym J., Owies – zastosowanie inne niż spożywcze, http://www.e-biotechnologia.pl/artykuly/owies (dostęp 20.06.2023).

Majka Z., Podolec K., Krajewska-Wojtyś A., Smola-Męciwoda P., Surowce kosmetyczne pochodzenia naturalnego o działaniu przeciwtrądzikowym, Kosmetologia Estetyczna, 2009, 8(1), s. 39–41.

Harasym J., Owies jako źródło beta-glukanu dla zastosowań kosmetycznych, http://www.biovelim.pl/index.php/baza-wiedzy/aktualna-wiedza/42-kluczowe-skladniki-aktywne-5 (dostęp 20.06.2023).

Hu X.-Z., Zheng J.-M., Li X., Xu C., Zhao Q., Chemical composition and sensory characteristics of oat flakes: A comparative study of naked oat flakes from China and hulled oat flakes from western countries, Journal of Cereal Science, 2014, 60(2), s. 297–301.

Achremowicz B., Haber T., Kaszuba J., Puchalski C., Wiśniewski R., Płatki zbożowe – ocena porównawcza, część I – porównanie składu chemicznego i mineralnego, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2016, 2, s. 97–102.

Kołodziejczyk P., Michniewicz J., Ziarno zbóż i produkty zbożowe jako źródło błonnika pokarmowego, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2018, 3(116), s. 5–22.

Goderska K., Nikrandt G., Wybrane substancje bioaktywne pochodzenia roślinnego i ich rola w zapobieganiu nowotworom, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 2022, 4(133), s. 5–26.

Rzedzicki Z., Badania składu chemicznego wybranych błyskawicznych zbóż śniadaniowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2005, 37, s. 141–146.

HERBALISM

Descargas

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Publicado

2024-06-14

Cómo citar

1.
GINTER, Agnieszka, ZARZECKA, Krystyna, GUGAŁA, Marek y MYSTKOWSKA, Iwona. Właściwości odżywcze owsa i jego przetworów. HERBALISM. Online. 14 junio 2024. Vol. 10, no. 1, pp. 127-137. [Accessed 28 junio 2025]. DOI 10.12775/HERB.2024.011.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Descargar cita
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Número

Vol. 10 Núm. 1 (2024): HERBALISM

Sección

Artykuły

Licencia

Creative Commons License

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-SinDerivadas 4.0.

Stats

Number of views and downloads: 1430
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Examinar índice de autores/as
  • Issue archive

User

User

Número actual

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Información

  • Para lectores/as
  • Para autores/as
  • Para bibliotecarios/as

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Idioma

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

owies, skład chemiczny ziarna, walory zdrowotne, płatki owsiane
Arriba

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop