Analiza składu chemicznego preparatów zawierających ekstrakt z bzu czarnego
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2023.001Resumen
Bez czarny (Sambucus nigra L.) jest szeroko rozpowszechniony; jego kwiaty i owoce to surowiec wykorzystywany w tradycyjnej medycynie oraz do suplementacji diety. Celem pracy było zbadanie 5 preparatów (o statusie suplementów diety i preparatów specjalnego przeznaczenia żywieniowego) wspierających układ odpornościowy dzieci w wieku od 1. roku życia i starszych, zawierających sok lub ekstrakt z owoców bzu czarnego. Oznaczono zawartość związków polifenolowych, antocyjanów
i flawonoidów, witaminy C oraz cukrów. Do określenia zawartości witaminy C wykorzystano metodę UV-Vis, pasmo w zakresie 245–260 nm, a do oznaczenia zawartości antocyjanin z owoców bzu czarnego charakterystyczną absorpcję przy 520 nm. Największą zawartość polifenoli miała próbka nr 1 – z dodatkiem soku z bzu czarnego. Próbki nr 3, 4 i 5 miały znacznie mniejszą zawartość związków polifenolowych pochodzących z ekstraktu z owoców. Zawartość witaminy C w preparacie 1 i 2 była znacznie większa niż w preparatach nr 3, 4, 5, zawierających ekstrakty z owoców bzu czarnego oraz aceroli. Wykonano pomiar zawartości cukrów z zastosowaniem skali Brixa. Wyniki analiz mogą być przydatne w projektowaniu preparatów z dodatkami ekstraktów z owoców bzu i naturalnych witamin wspierających odporność u dzieci.
Citas
Watson R.R., Gerald J.K., Preedy V.R., Nutrients, dietary supplements, and nutriceuticals: cost analysis versus clinical benefits, Springer Science and Business Media, New York 2010.
Bailey R.L., Gahche J.J., Lentino C.V., Dwyer J.T., Engel J.S., Thomas PR., Dietary supplement use in the United States, Journal of Nutrition, 2010, 141(2), s. 261–266.
Witkowska A., Zujko M.E., Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2009, 3(42), s. 900–903.
Temple N.J., Antioxidants and disease: more questions than answers, Nutrition Research, 2000, 20, s. 449–459.
Samochowiec L., Kompendium ziołolecznictwa, Urban & Partner, Wrocław 2002.
Mascolo N., Autore G., Capasso F., Menghini A., Fasulo M.P., Biological screening of Italian medicinal plants for antiinflammatory activity, Phytotheraphy Research, 1987, 1(1), s. 28–31.
Delaveau P., Lallouette P., Tessier A.M., Stimulation of the phagocytic activity of the reticuloendothelial system by plant extracts, Journal of Medicinal Plant Research, 1980, 40(1), s. 49–54.
Yesilada E., Ustün O., Sezik E., Takaishi Y., Ono Y., Honda G., Inhibitory effects of Turkish folk remedies on inflammatory cytokines: interleukin-1a, interleukin-1b, and tumor necrosis factor-α, Journal of Ethnopharmacology, 1997, 58(1),
s. 59–73.
Porter R.S., Bode R.F., A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products, Phytotherapy Research, 2017, 31(4), s. 533–554.
Przybylska-Balcerek A., Szablewski T., Szwajkowska-Michałek L., Świerk D., Cegielska-Radziejewska R., Krejpcio Z., Suchowilska E., Tomczyk Ł., Stuper-Szablewska K., Sambucus Nigra Extracts – Natural Antioxidants and Antimicrobial Compounds, Molecules 2021, 26, 2910, s. 1–17.
Brønnum-Hansen K., Hansen S.H., High performance liquid chromatographic separation of anthocyanins of Sambucus nigra L., Journal of Chromatography, 1983, 262, s. 385.
Wu X., Gu L., Prior R.L., Mckay S., Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of Ribes, Aronia, and Sambucus and their antioxidant capacity, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2004, 52, s. 7846.
Wichtl M., Herbal drugs and phytopharmaceuticals, Medpharm Scientific Publishers, Stuttgart 2004, wyd. III.
Giusti M.M., Wrolstad R.E., Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-Visible Spectroscopy, Current Protocols in Food Analytical Chemistry, 2001, s. F1.2.1-F1.2.13.
Paradowska K., Uram-Dudek A., Wawer I., Polifenole owoców bzu czarnego – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy, Herbalism, 2019, 1(5), s. 41–49.
Singleton L.V., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M., Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent, Methods in Enzymology, 1999, 14, s. 155–158.
Bozin B., Mimica-Dukic N., Samojlik I., Anackov G., Igic, R., Phenolics as antioxidants in garlic (Allium sativum L., Alliaceae), Food Chemistry, 2008, 111(4), s. 925–929.
Roura E., Andres-Lacueva C., Estruch R., Lamuela-Raventos R.M., Total polyphenol intake esti-mated by a modified Folin-Ciocalteu assay of urine, Clinical Chemistry, 2006, 4, 53, s. 749–752.
Woiski R.G., Salationo A., Analysis of propolis: some parameters and procedures for chemical quality control, Journal of Apicultural Research, 1998, 37, s. 99–105.
Takayanagi T., Nishiuchi M., Ousaka M., Oshima M., Motomizu S., Monitoring of vitamin C species in aqueous solution by flow injection analysis coupled with an on-line separation with reversed-phase column, Talanta, 2009, 79(4), s. 1055–1060.
Săndulescu R., Mirel S., Oprean R., The development of spectrophotometric and electroanalytical methods for ascorbic acid and acetaminophen and their applications in the analysis of effervescent dosage forms, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 2000, 23, s. 77–87.
Zeng W., Martinuzzi F., MacGregor A., Development and application of a novel UV method for the analysis of ascorbic acid, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 2005, 36(5), s. 1107–1111.
Gupta S., Sharma R.K., Chandra H., Electronic absorption spectra of L-ascorbic acid in nonaqueous media, Journal of Applied Spectroscopy, 2006, 73, s. 297–300.
Kleszczewska E., Misiuk W., Spectrometric assai of reaction of L-ascorbic acid with promethazine occurring in quantitative determination of vitamin C, Acta Poloniae Pharmaceutica, 1999, 56, s. 347–351.
Druyska B., Klepacka M., Właciwości przeciwutleniajce preparatów polifenoli otrzymanych z okrywy nasiennej fasoli czarnej i białej (Phaseolus), Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4(41), s. 69–78.
Rice-Evans C.A., Miller N.J., Paganga G., Antioxidant properties of phenolic compounds, Trends in Plant Science, 1997, 2(4), s. 152–159.
Kołodziej B., Drożdżal K., Właściwości przeciwutleniajace kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4(77), s. 36–44.
Jabłońska-Ryś E., Zalewska-Korona M., Kalbarczyk J., Antioxidant capacity, ascorbic acid and phenolics content in wild edible fruits, Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 2009, 17(2), s. 115–120.
Leja M., Mareczek A., Nanaszko B., Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów, Rocznik Akademii Rolniczej w Poznaniu, 2007, 383, s. 327–331.
Moszczyński P., Pyć R., Biochemia witamin. Witaminy lipofilne i kwas askorbinowy. Część II, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999, s. 112–136.
Orowska E.J., Szajdek A., Składniki dietetyczne i substancje biologiczne w owocach aronii, borówki czernicy i porzeczki czarnej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Suppl., 2005, s. 181–184.
Zhang P.Y., Xu X., Li X. C., Cardiovascular diseases: oxidative damage and antioxidant protection, European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2014, 18(20), s. 3091–3096.
Farmakopea Polska XI, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych PTF, Warszawa 2017.
Typek J., Płynne postaci leku w renesansowym lecznictwie. Część trzecia, Aptekarz
Polski, 107(85e) lipiec 2015.
Descargas
The publisher's shop:
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-SinDerivadas 4.0.
Stats
Number of views and downloads: 472
Number of citations: 0