The content of selected trace elements in sweet potato (Ipomoea batatas L. (Lam)) tubers
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2020.004Keywords
sweet potato, microelements, varieties, cultivation technologiesAbstract
The aim of this study was to determine the accumulation of selected micro-elements in sweet potato tubers depending on their genotype and cultivation method. Thee field experiment was conducted in 2019 in Żyznów, Podkarpackie Province (49°49ʹ01 ̋N 21°50ʹ21 ̋E), in brown earth, on defective wheat complex. It was based on a randomized block design in three replicates.The experimental factors were cultivars (Carmen Rubin, Goldstar and White Triumph) of various morphological and physiological types, as well as cultivation methods (traditional – as control, PE – polyester film, PP – nonwoven). The fertilisation was maintained on a fixed level (organic – manure in the amount of 25 t.ha-1 in autumn, and mineral in spring, prior to planting, in the
amount of: 80 kg N; 34.9 kg P; 99.6 kg K.ha-1). During vegetation, cultivation was carried out in accordance with normal agricultural practice. During harvest, medi- um-sized tuber samples were collected for chemical analyses, all sourced from 10 plants from each crop plot. The content of micro-elements (manganese, iron, copper, zinc) was determined with the use of atomic absorption spectroscopy. The research results were analysed statistically using one-way analysis of variance at a signicance level p=0.05. The accumulation of micro-elements in sweet potato tubers was connected both to cultivar properties and to their reaction to under-cover cultivation methods. Of the micronutrients tested, sweet potato tubers contained the most iron, and the least copper. The highest content of copper was White Triumph, while the most abundant in manganese, iron and zinc was the Goldstar variety.
References
Mozolewski W., Radzymińska M., Łazicki T., Jakość ziemniaka spożywczego w opinii konsumentów, Biuletyn Instytutu Hodowli Aklimatyzacji Roślin, 2014, 272, s. 5–16.
Kłosiewicz-Latoszek L., Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób przewlekłych, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne, 2009, 90(4), s. 44–450.
Yan L., Gu YH., Tao X., Lai XJ, Zhang YZ., Tan XM., Wang H., Scanning of transposable elements and analysing expression of transposase genes of sweet pototo (Ipomoea batatas), PLoS One, 2014, 79(3), s. 890–895.
Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Słupski J., Cebulak T., Paradowska K., Nutrition value of the sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) cultivated in south-eastern Polish conditions, International Journal of Agronomy and Agricultural Research (IJAAR), 2014, 4(4), 169–178.
Zannou A., Gbaguidi M., Ahoussi-Dahouenon E., Synthesis of research on sweet potato (Ipomoea batatas) with a view to its valorization: A review, International Journal of Chemical Science, 2017, 1(2), s. 84–89.
Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Baranowska A., Ocena zawartości azotanów (V) i mikroelementów w bulwach ziemniaka jadalnego, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne, 2016, 9(3), s. 29–283.
Ostrowska A., Gawliński s., Szczubiałkowa Z., Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin, IOŚ, Warszawa 1991.
Szajkowski Z., Badania nad zawartością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. Cz. IV. Wzajemne relacje między Fe i Cu, Nowiny Lekarskie, 2000, (69), s. 24–37.
Szpetnar M. i wsp., Wpływ manganu (Mn), miedzi (Cu) i glutaminy na stężenie wybranych elementów w skórach szczurów, X Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna nt.: Aktualne kierunki badań nad pierwiastkami, 26 maja Lublin 2007, s. 51.
Makara-Studzińska M., Morylowska J., Rudnicka-Drożak E., e role of Copper, Magnesium and Zinc in Depression – State of Research, Polish Journal Environmental Studies, 2006, 15 (3a), s. 104–106.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą się znajdować w żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających
w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U.2003, nr 37, poz.325 i 326).
Glibowski P., Zawartości wybranych metali w owocach i warzywach w latach 2001–2005, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2006, 12, s. 36–37.
Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Zmienność wybranych cech batata Ipomoea batatas (L.) LAM. w warunkach Polski, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2007, 517 (2), s. 447–457.
Śmigielska H., Lewandowicz G., Gawędzki J., Biopierwiastki w żywności, Przemysł Spożywczy, 2005, 7, s. 28–32.
Navas P.B., Carrasquero A., Mantilla J., Chemical characteristics of sweet potato (Ipomoea batatas) var. Carolina our. Revista de la Facul. de Agronomia Universidad del Zulia, 1999, 16 (1), s. 11–18.
USDA National Nutrient Database for Stadard Reference, Release 20, 2018, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search (data dostępu: 14.01.2020).
Picha D. H., Crude protein, minerals and total caratenoid in sweet potatoes. Journal Food Science, 1985–50, s. 1768–1769.
An L.V., Sweet potato leaves for growing pigs. Biomass yield, digestion and nutritive value, Doctor’s thesis, Swedish University of Agriculture Sciences, 2004, s. 1–46.
Downloads
The publisher's shop:
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 220
Number of citations: 0