Zum Inhalt springen Zur Hauptnavigation springen Zur Fußzeile springen
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Aktuelle Ausgabe
  • Archiv
  • Über uns
    • Über die Zeitschrift
    • Beitragseinreichung
    • Redaktion
    • Schutz personenbezogener Daten
    • Kontakt
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam))
  • Home
  • /
  • Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam))
  1. Home /
  2. Archiv /
  3. Bd. 6 Nr. 1 (2020): HERBALISM /
  4. Artykuły

Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam))

Autor/innen

  • Barbara Krochmal-Marczak Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031
  • Marta Pisarek Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-0799-9905
  • Bernadetta Bienia Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8752-2295
  • Magdalena Dykiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-2458-7603
  • Elżbieta Brągiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-7393-1381

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2020.004

Schlagworte

słodki ziemniak, mikroelementy, odmiany, technologie uprawy

Abstract

Celem pracy było określenie akumulacji wybranych mikropierwiastków w bulwach słodkiego ziemniaka w zależności od ich genotypu i technologii uprawy. Eksperyment polowy przeprowadzono w 2019 roku w Żyznowie, woj. podkarpackie (49°49ʹ01 ̋N 21°50ʹ21 ̋E), na glebie brunatnej, kompleksu pszennego wadliwego. Założono go metodą bloków zrandomizowanych, w 3 powtórzeniach. Czynnikiem eksperymentu były odmiany (Carmen Rubin, Goldstar i White Triumph) o zróżnicowanym typie morfologiczno-zjologicznym, a także technologie uprawy (Tradycyjna – jako kontrola, PE-folia, PP-włóknina). Nawożenie było na stałym poziomie (organiczne w formie obornika w ilości 25 t.ha-1 jesienią, a mineralne wiosną, przed sadzeniem w ilości: 80 kg N; 34,9 kg P; 99,6 kg K.ha-1). W okresie wegetacji prowadzono zabiegi uprawowe zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej. W czasie zbiorów pobrano próby bulw średniej wielkości do analiz chemicznych, które pochodziły z 10 roślin każdego poletka. Zawartość mikropierwiastków (mangan, żelazo, miedź, cynk) oznaczono metodą spektrometrii absorpcji atomowej. Wyniki badań opracowano statystycznie, stosując jednoczynnikową analizę wariancji przy poziomie istotności p = 0,05. Akumulacja mikropierwiastków w bulwach słodkiego ziemniaka była związana zarówno z właściwościami odmianowymi, jak i ich reakcją na technologie uprawy pod osłonami. Z badanych mikropierwiastków bulwy słodkiego ziemniaka zawierały najwięcej żelaza, najmniej zaś miedzi. Największą zawartością miedzi odznaczała się odmiana White
Triumph, zaś w mangan, żelazo i cynk najbardziej zasobna była odmiana Goldstar.

Literaturhinweise

Mozolewski W., Radzymińska M., Łazicki T., Jakość ziemniaka spożywczego w opinii konsumentów, Biuletyn Instytutu Hodowli Aklimatyzacji Roślin, 2014, 272, s. 5–16.

Kłosiewicz-Latoszek L., Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób przewlekłych, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne, 2009, 90(4), s. 44–450.

Yan L., Gu YH., Tao X., Lai XJ, Zhang YZ., Tan XM., Wang H., Scanning of transposable elements and analysing expression of transposase genes of sweet pototo (Ipomoea batatas), PLoS One, 2014, 79(3), s. 890–895.

Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Słupski J., Cebulak T., Paradowska K., Nutrition value of the sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) cultivated in south-eastern Polish conditions, International Journal of Agronomy and Agricultural Research (IJAAR), 2014, 4(4), 169–178.

Zannou A., Gbaguidi M., Ahoussi-Dahouenon E., Synthesis of research on sweet potato (Ipomoea batatas) with a view to its valorization: A review, International Journal of Chemical Science, 2017, 1(2), s. 84–89.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Baranowska A., Ocena zawartości azotanów (V) i mikroelementów w bulwach ziemniaka jadalnego, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne, 2016, 9(3), s. 29–283.

Ostrowska A., Gawliński s., Szczubiałkowa Z., Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin, IOŚ, Warszawa 1991.

Szajkowski Z., Badania nad zawartością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. Cz. IV. Wzajemne relacje między Fe i Cu, Nowiny Lekarskie, 2000, (69), s. 24–37.

Szpetnar M. i wsp., Wpływ manganu (Mn), miedzi (Cu) i glutaminy na stężenie wybranych elementów w skórach szczurów, X Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna nt.: Aktualne kierunki badań nad pierwiastkami, 26 maja Lublin 2007, s. 51.

Makara-Studzińska M., Morylowska J., Rudnicka-Drożak E., e role of Copper, Magnesium and Zinc in Depression – State of Research, Polish Journal Environmental Studies, 2006, 15 (3a), s. 104–106.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą się znajdować w żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających

w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U.2003, nr 37, poz.325 i 326).

Glibowski P., Zawartości wybranych metali w owocach i warzywach w latach 2001–2005, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2006, 12, s. 36–37.

Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Zmienność wybranych cech batata Ipomoea batatas (L.) LAM. w warunkach Polski, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2007, 517 (2), s. 447–457.

Śmigielska H., Lewandowicz G., Gawędzki J., Biopierwiastki w żywności, Przemysł Spożywczy, 2005, 7, s. 28–32.

Navas P.B., Carrasquero A., Mantilla J., Chemical characteristics of sweet potato (Ipomoea batatas) var. Carolina our. Revista de la Facul. de Agronomia Universidad del Zulia, 1999, 16 (1), s. 11–18.

USDA National Nutrient Database for Stadard Reference, Release 20, 2018, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search (data dostępu: 14.01.2020).

Picha D. H., Crude protein, minerals and total caratenoid in sweet potatoes. Journal Food Science, 1985–50, s. 1768–1769.

An L.V., Sweet potato leaves for growing pigs. Biomass yield, digestion and nutritive value, Doctor’s thesis, Swedish University of Agriculture Sciences, 2004, s. 1–46.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Veröffentlicht

2022-12-08

Zitationsvorschlag

1.
KROCHMAL-MARCZAK, Barbara, PISAREK, Marta, BIENIA, Bernadetta, DYKIEL, Magdalena und BRĄGIEL, Elżbieta. Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam)). HERBALISM. Online. 8 Dezember 2022. Vol. 6, no. 1, pp. 44-52. [Accessed 6 Juli 2025]. DOI 10.12775/HERB.2020.004.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Bibliografische Angaben herunterladen
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Ausgabe

Bd. 6 Nr. 1 (2020): HERBALISM

Rubrik

Artykuły

Lizenz

Creative-Commons-Lizenz
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Keine Bearbeitungen 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 269
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Autor/innenverzeichnis durchblättern
  • Issue archive

User

User

Aktuelle Ausgabe

  • Atom-Logo
  • RSS2-Logo
  • RSS1-Logo

Informationen

  • Für Leser/innen
  • Für Autor/innen
  • Für Bibliothekar/innen

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Sprache

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

słodki ziemniak, mikroelementy, odmiany, technologie uprawy
Aufwärts

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop