Zum Inhalt springen Zur Hauptnavigation springen Zur Fußzeile springen
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Aktuelle Ausgabe
  • Archiv
  • Über uns
    • Über die Zeitschrift
    • Beitragseinreichung
    • Redaktion
    • Schutz personenbezogener Daten
    • Kontakt
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Wartość odżywcza i prozdrowotna zbóż bezglutenowych
  • Home
  • /
  • Wartość odżywcza i prozdrowotna zbóż bezglutenowych
  1. Home /
  2. Archiv /
  3. Bd. 10 Nr. 1 (2024): HERBALISM /
  4. Artykuły

Wartość odżywcza i prozdrowotna zbóż bezglutenowych

Autor/innen

  • Krystyna Zarzecka Uniwersytet w Siedlcach https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
  • Agnieszka Ginter Uniwersytet w Siedlcach https://orcid.org/0000-0003-2635-2867
  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II https://orcid.org/0000-0002-8361-5806

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2024.012

Schlagworte

rośliny zbożowe, pseudozboża, gluten, produkty bezglutenowe

Abstract

W pracy przedstawiono charakterystykę wybranych gatunków zbóż niezawierających białek glutenowych z podaniem zawartości składników odżywczych i związków bioaktywnych oraz produktów zbożowych stosowanych przez konsumenta. Omówiono białka glutenowe i znaczenie diety bezglutenowej. Podkreślono, że bezglutenowe produkty zbożowe zawierają mniej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika i z tego powodu dieta bezglutenowa powinna być wzbogacana nie tylko o pseudozboża, ale też o inne produkty naturalnie bezglutenowe, takie jak: warzywa i owoce, oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych, jaja, nieprzetworzone mięso i ryby, mleko i naturalne produkty mleczne. Bezpieczne produkty można kupić nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie i są one oznaczone graficznie licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa.

Literaturhinweise

Uprawa roślin, t. II, (red.) A. Kotecki, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2020.

Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E., Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kosmos, 2016, 65(1), s. 127–140.

Pieczyńska K., Dieta bez glutenu – jak znaleźć produkty naturalnie bezglutenowe?, 2021, https://www.helpa.pl (dostęp 1.09.2023).

Kała M., Przyborowski M., Ługowska B., Gasparis S., Nadolska-Orczyk A., Charakterystyka białek glutenu w materiałach hodowlanych pszenicy, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2018, 282, s. 41–49.

Rachoń L., Szumiło G., Stankowski S., Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta), Fragmenta Agronomica, 2011, 28(4), s. 52–59.

Guerdrum L.J., Bamforth Ch.W., Levels of gliadin in commercial beers, Food Chemistry, 2011, 129, s. 1783–1784.

Piechota M., Kowalkowska A., Nowa moda czy konieczność? – kilka słów o diecie bezglutenowej, Tutoring Gedanensis, 2021, 6(2), s. 4–11.

Majewska K., Podstawy klasyfikacji i syntezy białek glutenowych ziarna pszenicy, Żywność – Nauka – Technologia – Jakość, 1999, 2(19), s. 15–25.

Orkusz A., Garaszczuk A., Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2018, 4(31), s. 52–64.

Rachtan-Janicka J., Dieta bezglutenowa, Standardy Medyczne/Pediatria, 2015, 12, s. 960–965.

Marciniak-Łukasiak K., Dłużniewska E., Pseudozboża w żywności bezglutenowej, Przemysł Spożywczy, 2018, 9, s. 18–22.

Woomer J.S., Adedeji A.A., Current applications of gluten-free grains – a review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2021, 61(1), s. 14–21.

Alvarez-Jubete L., Arendt E.K., Gallagher E., Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients, Trends in Food Science & Technology, 2010, 21(2), s. 106–113.

Martínez-Villaluenga C., Peñas E., Hernández-Ledesma B., Pseudocereal grains: Nutritional value, health benefits and current applications for the development of gluten-free foods, Food and Chemical Toxicology, 2020, 37, s. 111–178.

Singh E., Potential of Millets: Nutrients Composition and Health Benefits, Journal of Scientific & Innovative Research, 2016, 5, s. 46–50.

Khairuddin M.A.N., Lasekan O., Gluten-Free Cereal Products and Beverages: A Review of Their Health Benefits in the Last Five Years, Foods, 2021, 10(11), s. 2523.

Nithiyanantham S., Kalaiselvi P., Mahomoodally M.F., Zengin G., Abirami A., Srinivasan G., Nutritional and functional roles of millets – A review, Journal of Food Biochemistry, 2019, 43(7), e12859.

Jurga R., Przetwórstwo kukurydzy – możliwości wykorzystania, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2012, 9, s. 34–38.

Gebru Y.A., Sbhatu D.B., Kim K.P., Nutritional Composition and Health Benefits of Teff (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter), Journal of Food Quality, 2020, s. 1–6.

Mielcarz M., Teff – zboże z Afryki, Piekarstwo, 2014, 3, s. 48–49.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki, Postępy Fitoterapii, 2014, 1, s. 28–31.

Bastida J.A.G., Zieliński H., Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015, 63(36), s. 7896–7913.

Chłopicka J., Gryka jako żywność funkcjonalna. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2008, 41(3), s. 249–252.

Pereira E., Cadavez V., Barros L., Enaina-Zelada C., Stojkovic D., Sokovic M., Calhelha R.C., Gonzales-Barron U., Ferreira I.C.F.R., Chenopodium quinoa Willd. (quinoa) grains: A good source of phenolic compounds, Food Research International, 2020, 137, 109574.

Mystkowska I., Zarzecka K., Gugała M., Baranowska A., Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2016, 97(1), s. 29–31.

Alvarez-Jubetea L., Arendtb E.K., Gallagher E., Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients, Trends in Food Science & Technology, 2010, 21, s. 106–113.

Dębski B., Gralak M.A., Bertrandt J., Kłos A., Minerals and polyphenols content of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) plant, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, 94(2), s. 300–304.

Rutkowska J., Amaranthus – roślina przyjazna człowiekowi, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2006, 54(1), s. 6–10.

Kaźmierczak A., Bolesławska Z., Przysławski J., Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych, Nowiny Lekarskie, 2011, 80(3), s. 192–198.

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Grdeń M., Amarantus – wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2017, 1, s. 1–7.

Konińska G., Marczewska A., Źródlak M., Celiakia i dieta bezglutenowa. Praktyczny poradnik (wyd. VIII), Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Warszawa 2012.

Szczerba E., Kozłowska A., Nitsch-Osuch A., Leczenie dietetyczne celiakii współistniejącej z cukrzycą typu 1, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2018, 24(3), s. 166–171.

Banera A., Myślińska J., (Nie)zdrowy gluten, Acta Uroboroi – W kręgu epidemii, II, s. 105–115.

Gujral N., Freeman H.J., Thomson A.B., Celiac disease: prevalence, diagnosis, pathogenesis and treatment, World Journal of Gastroenterology, 2012, 18(42), s. 6036–6059.

Vici G., Belli L., Biondi M., Polzonetti V., Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review, Clinical Nutrition, 2016, 35(6), s. 1236–1241.

Myszkowska-Ryciak J., Harton A., Gajewska D., Analiza wartości odżywczej i kosztów diety bezglutenowej w porównaniu do standardowej racji pokarmowej, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, 21(3), s. 312–316.

AOECS, www.aoecs.org/gluten-free-products-under-license (dostęp 5.09.2023).

Wykaz certyfikowanych produktów bezglutenowych, https://celiakia.pl/przekreslony-klos/wykaz-certyfikowanych-produktow-bezglutenowych/wykaz-produktow-licencjonowanych-31.07.2023.pdf (dostęp 5.09.2023).

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L 228/5).

Certyfikacja produktów bezglutenowych – licencja na używanie znaku towarowego Przekreślony Kłos, www.przekreslonyklos.pl (dostęp 5.09.2023).

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Veröffentlicht

2024-06-14

Zitationsvorschlag

1.
ZARZECKA, Krystyna, GINTER, Agnieszka und MYSTKOWSKA, Iwona. Wartość odżywcza i prozdrowotna zbóż bezglutenowych. HERBALISM. Online. 14 Juni 2024. Vol. 10, no. 1, pp. 138-148. [Accessed 29 Juni 2025]. DOI 10.12775/HERB.2024.012.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Bibliografische Angaben herunterladen
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Ausgabe

Bd. 10 Nr. 1 (2024): HERBALISM

Rubrik

Artykuły

Lizenz

Creative-Commons-Lizenz
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Keine Bearbeitungen 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 567
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Autor/innenverzeichnis durchblättern
  • Issue archive

User

User

Aktuelle Ausgabe

  • Atom-Logo
  • RSS2-Logo
  • RSS1-Logo

Informationen

  • Für Leser/innen
  • Für Autor/innen
  • Für Bibliothekar/innen

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Sprache

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

rośliny zbożowe, pseudozboża, gluten, produkty bezglutenowe
Aufwärts

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop