Zum Inhalt springen Zur Hauptnavigation springen Zur Fußzeile springen
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Aktuelle Ausgabe
  • Archiv
  • Über uns
    • Über die Zeitschrift
    • Beitragseinreichung
    • Redaktion
    • Schutz personenbezogener Daten
    • Kontakt
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej
  • Home
  • /
  • Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej
  1. Home /
  2. Archiv /
  3. Bd. 6 Nr. 1 (2020): HERBALISM /
  4. Artykuły

Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej

Autor/innen

  • Anna Sokół-Łętowska Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0003-2785-2791
  • Alicja Z. Kucharska Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0002-2172-0408

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2020.003

Abstract

Ziele mięty, powszechnie stosowane w medycynie tradycyjnej, spożywane jest głównie w postaci herbatek. Wykorzystanie mięty w medycynie ludowej jest związane z jej działaniem przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, hipoalergicznym i immunomodulacyjnym, a także korzystnym dla przewodu pokarmowego. Właściwościami prozdrowotnymi charakteryzują się zarówno ziele, jak i olejek [1, 2]. Jest to doskonały środek żółciopędny, słabo rozkurczowy, wiatropędny i pobudzający apetyt. Użyty do inhalacji przeciw nieżytowi oskrzeli, katarowi i zapaleniu gardła działa antyseptycznie [3]. Celem niniejszej pracy była ocena i porównanie wyróżników jakościowych wybranych herbatek miętowych pochodzących od różnych producentów. Badaniom poddano 19 herbatek ziołowych, saszetkowanych i niesaszetkowanych,
z mięty pieprzowej. Wykonano pomiary barwy suszów, a także poddano analizie jakościowej i ilościowej zawartość głównych związków polifenolowych w wyciągach metanolowo-wodnych metodą wysokosprawnej chromatograi cieczowej HPLC. Również w naparach wodnych z mięty pieprzowej oznaczono zawartość głównych związków polifenolowych. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że susze ziołowe pochodzące od różnych producentów różnią się znacząco między sobą. Różnice w zawartości kwasu rozmarynowego były kilkukrotne, a eriocytryny
i pochodnych luteoliny nawet kilkudziesięciokrotne. Zaobserwowano, iż produkty niesaszetkowane charakteryzują się wyższymi wartościami wyróżników jakości niż produkty pakowane w saszetki.

Literaturhinweise

Grigoleit H.G., Grigoleit P., Peppermint oil in irritable bowel syndrome, Phytomedicine, 2005, 12, s. 601–606.

McKay D.L., Blumberg J., A review of the bioactivity and potential health benets of peppermint tea (Mentha piperita L.), Phytotherapy Research, 2006, 20, s. 619-633.

Volák J., Stodola J., Rośliny lecznicze, Polska Ocyna Wydawnicza „BGW”, Warszawa 1992.

Fatiha B., Madani K., Chibane M., Duez P., Chemical Composition and Biological Activities of Mentha Species, [w:] Aromatic and Medicinal Plants - Back to Nature, Hany A. El-Shemy, IntechOpen, 2017, DOI: 10.5772/67291.

Lawrence, B.M., Mint: e Genus Mentha; CRC Press: Boca Raton, FL, USA, 2006.

Salehi B., Stojanović-Radić Z., Mateji, J., Sharopov F., Antolak H., Kręgiel D., Sen, S., Shari-Rad M., Acharya K., Shari-Rad R., Martorell M., Sureda A., Martins N., Shari-Rad J., Plants of Genus Mentha: From Farm to Food Factory, Plants 2018, 7, s. 70.

Najda A., Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha X piperita L., Postępy Fitoterapii 2017, 4, s. 251–258.

Sokół-Łętowska A., Kucharska A.Z., Wińska K., Szumny A., Nawirska-Olszańska A., Mizgier P., Wyspiańska D., Composition and antioxidant activity of red fruit liqueurs, Food Chemistry, 2014, 157, s. 533–539.

Riachi, L.G., De Maria C.A.B., Peppermint antioxidants revisited, Food Chemistry, 2015, 176, s. 72–81.

Pereira O., Cardoso S., Overview on Mentha and ymus Polyphenols, Current Analytical Chemistry, 2013, 3(9), s. 382–396, DOI: 10.2174/1573411011309030008.

Newerli-Guz J., Kobylańska A., Ocena jakości jednoskładnikowych herbatek ziołowych na przykładzie Mentha piperita, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, 94, s. 862–865.

Joubert E., Manley M., Maicu C., de Beer D., E{ect of Pre-drying Treatments and Storage on Color and Phenolic Composition of Green Honeybush (Cyclopia subternata) Herbal Tea, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58(1), s. 338-344, DOI:

1021/jf902754b.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Veröffentlicht

2022-12-08

Zitationsvorschlag

1.
SOKÓŁ-ŁĘTOWSKA, Anna und KUCHARSKA, Alicja Z. Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej. HERBALISM. Online. 8 Dezember 2022. Vol. 6, no. 1, pp. 32-43. [Accessed 26 Dezember 2025]. DOI 10.12775/HERB.2020.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Bibliografische Angaben herunterladen
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Ausgabe

Bd. 6 Nr. 1 (2020): HERBALISM

Rubrik

Artykuły

Lizenz

Creative-Commons-Lizenz
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Keine Bearbeitungen 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 596
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Autor/innenverzeichnis durchblättern
  • Issue archive

User

User

Aktuelle Ausgabe

  • Atom-Logo
  • RSS2-Logo
  • RSS1-Logo

Informationen

  • Für Leser/innen
  • Für Autor/innen
  • Für Bibliothekar/innen

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Sprache

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
Aufwärts

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop