Salta al contenuto principale Salta al menu principale di navigazione Salta al piè di pagina del sito
  • Registrazione
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Ultimo fascicolo
  • Archivi
  • Info
    • Sulla rivista
    • Proposte
    • Comitato Scientifico ed Editoriale
    • Dichiarazione sulla privacy
    • Contatti
  • Registrazione
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej
  • Home
  • /
  • Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej
  1. Home /
  2. Archivi /
  3. V. 6 N. 1 (2020): HERBALISM /
  4. Artykuły

Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej

Autori

  • Anna Sokół-Łętowska Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0003-2785-2791
  • Alicja Z. Kucharska Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0002-2172-0408

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2020.003

Abstract

Ziele mięty, powszechnie stosowane w medycynie tradycyjnej, spożywane jest głównie w postaci herbatek. Wykorzystanie mięty w medycynie ludowej jest związane z jej działaniem przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, hipoalergicznym i immunomodulacyjnym, a także korzystnym dla przewodu pokarmowego. Właściwościami prozdrowotnymi charakteryzują się zarówno ziele, jak i olejek [1, 2]. Jest to doskonały środek żółciopędny, słabo rozkurczowy, wiatropędny i pobudzający apetyt. Użyty do inhalacji przeciw nieżytowi oskrzeli, katarowi i zapaleniu gardła działa antyseptycznie [3]. Celem niniejszej pracy była ocena i porównanie wyróżników jakościowych wybranych herbatek miętowych pochodzących od różnych producentów. Badaniom poddano 19 herbatek ziołowych, saszetkowanych i niesaszetkowanych,
z mięty pieprzowej. Wykonano pomiary barwy suszów, a także poddano analizie jakościowej i ilościowej zawartość głównych związków polifenolowych w wyciągach metanolowo-wodnych metodą wysokosprawnej chromatograi cieczowej HPLC. Również w naparach wodnych z mięty pieprzowej oznaczono zawartość głównych związków polifenolowych. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że susze ziołowe pochodzące od różnych producentów różnią się znacząco między sobą. Różnice w zawartości kwasu rozmarynowego były kilkukrotne, a eriocytryny
i pochodnych luteoliny nawet kilkudziesięciokrotne. Zaobserwowano, iż produkty niesaszetkowane charakteryzują się wyższymi wartościami wyróżników jakości niż produkty pakowane w saszetki.

Riferimenti bibliografici

Grigoleit H.G., Grigoleit P., Peppermint oil in irritable bowel syndrome, Phytomedicine, 2005, 12, s. 601–606.

McKay D.L., Blumberg J., A review of the bioactivity and potential health benets of peppermint tea (Mentha piperita L.), Phytotherapy Research, 2006, 20, s. 619-633.

Volák J., Stodola J., Rośliny lecznicze, Polska Ocyna Wydawnicza „BGW”, Warszawa 1992.

Fatiha B., Madani K., Chibane M., Duez P., Chemical Composition and Biological Activities of Mentha Species, [w:] Aromatic and Medicinal Plants - Back to Nature, Hany A. El-Shemy, IntechOpen, 2017, DOI: 10.5772/67291.

Lawrence, B.M., Mint: e Genus Mentha; CRC Press: Boca Raton, FL, USA, 2006.

Salehi B., Stojanović-Radić Z., Mateji, J., Sharopov F., Antolak H., Kręgiel D., Sen, S., Shari-Rad M., Acharya K., Shari-Rad R., Martorell M., Sureda A., Martins N., Shari-Rad J., Plants of Genus Mentha: From Farm to Food Factory, Plants 2018, 7, s. 70.

Najda A., Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha X piperita L., Postępy Fitoterapii 2017, 4, s. 251–258.

Sokół-Łętowska A., Kucharska A.Z., Wińska K., Szumny A., Nawirska-Olszańska A., Mizgier P., Wyspiańska D., Composition and antioxidant activity of red fruit liqueurs, Food Chemistry, 2014, 157, s. 533–539.

Riachi, L.G., De Maria C.A.B., Peppermint antioxidants revisited, Food Chemistry, 2015, 176, s. 72–81.

Pereira O., Cardoso S., Overview on Mentha and ymus Polyphenols, Current Analytical Chemistry, 2013, 3(9), s. 382–396, DOI: 10.2174/1573411011309030008.

Newerli-Guz J., Kobylańska A., Ocena jakości jednoskładnikowych herbatek ziołowych na przykładzie Mentha piperita, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, 94, s. 862–865.

Joubert E., Manley M., Maicu C., de Beer D., E{ect of Pre-drying Treatments and Storage on Color and Phenolic Composition of Green Honeybush (Cyclopia subternata) Herbal Tea, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58(1), s. 338-344, DOI:

1021/jf902754b.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Pubblicato

2022-12-08

Come citare

1.
SOKÓŁ-ŁĘTOWSKA, Anna e KUCHARSKA, Alicja Z. Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej. HERBALISM. Online. 8 dicembre 2022. Vol. 6, no. 1, pp. 32-43. [Accessed 7 luglio 2025]. DOI 10.12775/HERB.2020.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Scarica citazione
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Fascicolo

V. 6 N. 1 (2020): HERBALISM

Sezione

Artykuły

Licenza

Creative Commons License

Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non opere derivate 4.0 Internazionale.

Stats

Number of views and downloads: 544
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Scorri l'indice per Autori
  • Issue archive

User

User

Ultimo numero

  • Lodo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informazioni

  • per i lettori
  • Per gli autori
  • Per i bibliotecari

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Lingua

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
Su

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop