Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Aktywność antyoksydacyjna naparów z suszonych owoców bzu czarnego Sambucus nigra L.
  • Strona domowa
  • /
  • Aktywność antyoksydacyjna naparów z suszonych owoców bzu czarnego Sambucus nigra L.
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 10 Nr 1 (2024): HERBALISM /
  4. Artykuły

Aktywność antyoksydacyjna naparów z suszonych owoców bzu czarnego Sambucus nigra L.

Autor

  • Bernadetta Bienia Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8752-2295
  • Małgorzata Mroczka Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Angelika Uram-Dudek Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2024.001

Słowa kluczowe

bez czarny, antocyjany, polifenole, zdolność antyoksydacyjna

Abstrakt

Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra L.) dostępne na polskim rynku charakteryzują się zmienną zawartością związków bioaktywnych. Celem pracy była ocena potencjału antyoksydacyjnego naparów sześciu preparatów suszonych owoców czarnego
bzu dostępnych na polskim rynku w 2023 r. Oznaczono zawartość antocyjanów i polifenoli ogółem oraz zdolność antyoksydacyjną z użyciem rodnika DPPH za pomocą spektrofotometru UV-Vis. Najwyższe zawartości analizowanych składników i największą aktywność antyutleniającą stwierdzono w naparach w saszetce – T-2. Napary z owoców w całości (S-1–S-4) wykazały zbliżone wartości badanych parametrów. Stwierdzono, że za aktywność antyoksydacyjną naparów z owoców czarnego bzu niemal w całości odpowiedzialne są polifenole oraz że większy wpływ na zawartość tozwiązków i zdolność antyoksydacyjną ma forma technologiczna produktu niż miejsce jego pozyskania.

Bibliografia

Fitoterapia i leki roślinne, (red.) E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.

Paradowska K., Uram-Dudek A., Wawer I., Polifenole owoców czarnego bzu – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy, Herbalism, 2019, 1(5), s. 41–49.

Murkovic M., Abuja P.M., Bergmann A.R., Zirngast A., Adam U., Winklhofer-Roob B.M., Toplak H., Efects of elderberry juice on fasting and postprandial serum lipids and low-density lipoprotein oxidation in healthy volunteers: a randomized, double--blind, placebo-controlled study, European Journal of Clinical Nutrition, 2004, 58(2), s. 244–249.

Kulbat K., The role of phenolic compounds in plant resistance, Biotechnology Food Science, 2016, 80(2), s. 97–108.

Kumar N., Goelb N., Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications, Biotechnology Reports, 2019, s. 24, e00370.

Albuquerque B.R., Heleno S.A., Oliveira M.B.P.P., Barros, L., Ferreira I.C.F.R., Phenolic compounds: current industrial applications, limitations and future challenges, Food & Function, 2021, 12, s. 14–29.

De Araújo F.F., de Paulo Farias D., Neri-Numa I.A., Pastore G.M., Polyphenols and their applications: An approach in food chemistry and innovation potential, Food Chemistry, 2020, s. 15(338), 127535.

Ignat I., Volf I., Popa V.I., A critical review of methods for characterization of polyphenolic compounds in fruits and vegetables, Food Chemistry, 2011, 126, s. 1821–1835.

Takshak S., Bioactive compounds in medicinal plants: A condensed review, SEJ Pharmacognosy and Natural Medicine, 2018, 1(1), s. 1–35.

Câmara J.S., Albuquerque B.R., Aguiar J., Corrêa R.C.G., Gonçalves J.L., Granato D., Pereira J.A.M., Barros L., Ferreira I.C.F.R., Food Bioactive Compounds and Emerging Techniques for eir Extraction: Polyphenols as a Case Study, Foods, 2021, 10(1), s. 37.

Nawrot R., Warowicka A., Musidlak A., Węglewska M., Bałdysz S., Goździcka-Józe- ak A., Przeciwwirusowe związki izolowane z roślin, Postępy Biochemii, 2020, 66(4), s. 356–372.

Panche A.N., Diwan A.D., Chandra S.R., Flavonoids: An overview, Journal of Nutritional Science, 2016, 5(47), e47.

Lalani S., Poh C.L., Flavonoids as antiviral agents for enterovirus A71 (EV-A71), Viruses, 2020, 12, s. 184.

Singleton V.L., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M., Analysis of Total Phenols and Other Oxidation Substrates and Antioxidants by Means of Folin-Ciocalteu Reagent, Methods in Enzymology, 1999, 299, s. 152–178.

Wilczyńska A., Metody oznaczania aktywności antyoksydacyjnej miodów pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2009, 3(42), s. 870–874.

Pliszka B., Ważbińska J., Puczel U., Huszcza-Ciołkowska G., Biologicznie czynne związki polifenolowe zawarte w owocach różnych odmian hodowlanych i dziko rosnącego bzu czarnego, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2005, 507, s. 443–449.

Młynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D., Staniek H., Kidoń M., Łysiak G.P., e content of selected minerals, bioactive compounds, and the antioxidant properties of the flowers and fruit of selected cultivars and wildly growing plants of Sambucus nigra L., Molecules, 2020, 25(4), s. 876.

Kozos K., Ochmian I., Porównanie jakości kilku gatunków owoców o ciemnym zabarwieniu skórki uprawnych i pozyskanych ze stanowisk naturalnych. [w:] Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce – Nauki Przyrodnicze, (red.) J. Nyćkowiak, J. Leśny, Wyd. Młodzi Naukowcy, Poznań 2015, s. 75–81.

Młynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D., Łysiak G.P., Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry, Journal Functional Foods, 2018, 40, s. 377–390.

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2024-06-14

Jak cytować

1.
BIENIA, Bernadetta, MROCZKA, Małgorzata & URAM-DUDEK, Angelika. Aktywność antyoksydacyjna naparów z suszonych owoców bzu czarnego Sambucus nigra L. HERBALISM [online]. 14 czerwiec 2024, T. 10, nr 1, s. 7–16. [udostępniono 20.7.2025]. DOI 10.12775/HERB.2024.001.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 10 Nr 1 (2024): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 491
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

bez czarny, antocyjany, polifenole, zdolność antyoksydacyjna
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa