Aktywność antyoksydacyjna naparów z suszonych owoców bzu czarnego Sambucus nigra L.
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2024.001Słowa kluczowe
bez czarny, antocyjany, polifenole, zdolność antyoksydacyjnaAbstrakt
Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra L.) dostępne na polskim rynku charakteryzują się zmienną zawartością związków bioaktywnych. Celem pracy była ocena potencjału antyoksydacyjnego naparów sześciu preparatów suszonych owoców czarnego
bzu dostępnych na polskim rynku w 2023 r. Oznaczono zawartość antocyjanów i polifenoli ogółem oraz zdolność antyoksydacyjną z użyciem rodnika DPPH za pomocą spektrofotometru UV-Vis. Najwyższe zawartości analizowanych składników i największą aktywność antyutleniającą stwierdzono w naparach w saszetce – T-2. Napary z owoców w całości (S-1–S-4) wykazały zbliżone wartości badanych parametrów. Stwierdzono, że za aktywność antyoksydacyjną naparów z owoców czarnego bzu niemal w całości odpowiedzialne są polifenole oraz że większy wpływ na zawartość tozwiązków i zdolność antyoksydacyjną ma forma technologiczna produktu niż miejsce jego pozyskania.
Bibliografia
Fitoterapia i leki roślinne, (red.) E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Paradowska K., Uram-Dudek A., Wawer I., Polifenole owoców czarnego bzu – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy, Herbalism, 2019, 1(5), s. 41–49.
Murkovic M., Abuja P.M., Bergmann A.R., Zirngast A., Adam U., Winklhofer-Roob B.M., Toplak H., Efects of elderberry juice on fasting and postprandial serum lipids and low-density lipoprotein oxidation in healthy volunteers: a randomized, double--blind, placebo-controlled study, European Journal of Clinical Nutrition, 2004, 58(2), s. 244–249.
Kulbat K., The role of phenolic compounds in plant resistance, Biotechnology Food Science, 2016, 80(2), s. 97–108.
Kumar N., Goelb N., Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications, Biotechnology Reports, 2019, s. 24, e00370.
Albuquerque B.R., Heleno S.A., Oliveira M.B.P.P., Barros, L., Ferreira I.C.F.R., Phenolic compounds: current industrial applications, limitations and future challenges, Food & Function, 2021, 12, s. 14–29.
De Araújo F.F., de Paulo Farias D., Neri-Numa I.A., Pastore G.M., Polyphenols and their applications: An approach in food chemistry and innovation potential, Food Chemistry, 2020, s. 15(338), 127535.
Ignat I., Volf I., Popa V.I., A critical review of methods for characterization of polyphenolic compounds in fruits and vegetables, Food Chemistry, 2011, 126, s. 1821–1835.
Takshak S., Bioactive compounds in medicinal plants: A condensed review, SEJ Pharmacognosy and Natural Medicine, 2018, 1(1), s. 1–35.
Câmara J.S., Albuquerque B.R., Aguiar J., Corrêa R.C.G., Gonçalves J.L., Granato D., Pereira J.A.M., Barros L., Ferreira I.C.F.R., Food Bioactive Compounds and Emerging Techniques for eir Extraction: Polyphenols as a Case Study, Foods, 2021, 10(1), s. 37.
Nawrot R., Warowicka A., Musidlak A., Węglewska M., Bałdysz S., Goździcka-Józe- ak A., Przeciwwirusowe związki izolowane z roślin, Postępy Biochemii, 2020, 66(4), s. 356–372.
Panche A.N., Diwan A.D., Chandra S.R., Flavonoids: An overview, Journal of Nutritional Science, 2016, 5(47), e47.
Lalani S., Poh C.L., Flavonoids as antiviral agents for enterovirus A71 (EV-A71), Viruses, 2020, 12, s. 184.
Singleton V.L., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M., Analysis of Total Phenols and Other Oxidation Substrates and Antioxidants by Means of Folin-Ciocalteu Reagent, Methods in Enzymology, 1999, 299, s. 152–178.
Wilczyńska A., Metody oznaczania aktywności antyoksydacyjnej miodów pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2009, 3(42), s. 870–874.
Pliszka B., Ważbińska J., Puczel U., Huszcza-Ciołkowska G., Biologicznie czynne związki polifenolowe zawarte w owocach różnych odmian hodowlanych i dziko rosnącego bzu czarnego, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2005, 507, s. 443–449.
Młynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D., Staniek H., Kidoń M., Łysiak G.P., e content of selected minerals, bioactive compounds, and the antioxidant properties of the flowers and fruit of selected cultivars and wildly growing plants of Sambucus nigra L., Molecules, 2020, 25(4), s. 876.
Kozos K., Ochmian I., Porównanie jakości kilku gatunków owoców o ciemnym zabarwieniu skórki uprawnych i pozyskanych ze stanowisk naturalnych. [w:] Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce – Nauki Przyrodnicze, (red.) J. Nyćkowiak, J. Leśny, Wyd. Młodzi Naukowcy, Poznań 2015, s. 75–81.
Młynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D., Łysiak G.P., Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry, Journal Functional Foods, 2018, 40, s. 377–390.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 166
Liczba cytowań: 0