Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Ocena zawartości żelaza w wybranych płatkach owsianych
  • Strona domowa
  • /
  • Ocena zawartości żelaza w wybranych płatkach owsianych
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 9 Nr 1 (2023): HERBALISM /
  4. Artykuły

Ocena zawartości żelaza w wybranych płatkach owsianych

Autor

  • Aleksandra Dmitrowicz Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej https://orcid.org/0000-0002-8361-5806
  • Ewa Plażuk Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
  • Jakub Targoński Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2023.009

Słowa kluczowe

żelazo, mikroelement, płatki owsiane, błyskawiczne płatki owsiane

Abstrakt

Niedobór żelaza (Fe) stanowi jeden z najczęstszych i najbardziej rozpowszechnionych niedoborów składnika odżywczego. Niewystarczająca ilość żelaza, a zatem taka, która nie pozwala na utrzymanie funkcji fizjologicznych, może objawiać się
zawrotami głowy, zmęczeniem, bladością i suchością skóry czy też nieregularnym biciem serca. Brak tego mikroelementu może mieć niekorzystne skutki na długoterminowy rozwój neurologiczny i zachowanie u dzieci. Zaspokojenie zapotrzebowania na składnik odżywczy u osób w danym wieku i płci powinien opierać się w głównej mierze na średnim dziennym spożyciu zalecanych ilości żelaza. Płatki owsiane są źródłem wielu składników mineralnych, takich jak białko, potas, magnez, witamina B6, a także żelazo. Wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych: klasyczne, błyskawiczne oraz górskie. Produkty różnią się procesem przetwarzania, stopniem rozdrobnienia i granulacją ziarna. Celem pracy było określenie różnic w zawartości żelaza w płatkach owsianych ze względu na rodzaj tego produktu spożywczego. Najwyższą zawartością Fe charakteryzowały się klasyczne płatki owsiane, cechujące
się najmniejszym stopniem przetworzenia – 34,494 mg⋅kg-1. Niewiele mniejszą zawartość pierwiastka, na poziomie 33,967 mg⋅kg-1, stwierdzono w płatkach górskich, natomiast płatki błyskawiczne, poddane obróbce w największym stopniu, zawierały
31,470 mg⋅kg-1 mikroelementu.

Bibliografia

Macioszczyk A., Hydrogeochemia, Wydawnictwa Geologiczne, Warszawa 1987, s. 97–99.

Murray R., Granner D., Mayes P., Rodwell V., Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1995 (wyd. III).

Orlicz-Szczęsna G., Żelazowska-Posiej J., Kucharska K., Niedokrwistość z niedoboru żelaza, Current Problems of Psychiatry, 2011, 12(4), s. 590–594.

Sherry B., Mei Z., Yip R., Continuation of the decline in prevalence of anemia in low-income infants and children in five states, Pediatrics, 2001, 107(4), s. 677–682.

Sheftel A.D., Mason A.B., Ponka P., The long history of iron in the Universe and in health and disease, Biochimica et Biophysica Acta, 2012, 1820, s. 161–187.

Higdon J., Pauling L., Iron, Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis (Oregon) 2001, https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/iron (dostęp 21.03.2023).

Weir M.P., Sharp G.A., Peters T.J., Electron microscopic studies of human haemosiderin and ferritin, Journal of Clinical Pathology, 1985, 38(8), s. 915–918.

Lipiński P., Starzyński R.R., Styś A., Staroń R., Gajowiak A., Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 2014, 63(3), s. 373–379.

Chmielewska A., Dryl R., Niedobór żelaza bez niedokrwistości u dzieci: aktualny stan wiedzy, Pediatria Polska, 2016, 91, s. 52–58.

Żelazo – rola w organizmie, objawy niedoboru i dawkowanie, 2021 https://www.medistore.com.pl/a/zdrowie/zelazo (dostęp 20.03.2023).

Beard J., Why Iron Deficiency Is Important in Infant Development, Journal Nutrition, 2008, 138(12), s. 2534–2536.

Fretham S., Carlson E., Georgieff M., The Role of Iron in Learning and Memory, American Society for Nutrition, Advances in Nutrition, 2011, 2, s. 112–121.

Oznaczenie stężenia ferrytyny w grupie wielokrotnych honorowych dawców krwi, 2018, krwiodawcy.org/tag/zelazo (dostęp 20.03.2023).

Beutler E., Hoffbrand A.V., Cook J. D., Iron Deficiency and Overload, Hematology American Society Hematology Education Program, 2003, s. 40–61.

World Health Organization, Haemoglobin Concentrations for the Diagnosis of Anaemia and Assessment of Severity, 2011.

Beutler E., Waalen J., The definition of anemia: what is the lower limit of normal of the blood hemoglobin concentration?, Blood, 2006, 107, s. 1747–1750.

Hillman R.S., Ault K.A., Leporrier M., Rinder H.M., Clinical approach to anemia. In Hematology in Clinical Practice, Hematology in Clinical Practice, 2001, 5e, s. 29.

Juul S.E., Derman R.J., Auerbach M., Perinatal iron deficiency: implications for mothers and infants, Neonatology, 2019, 115(3), s. 269–274.

Gregorio G.B., Senadhira D., Htut T., Improving iron and zinc value of rice for human nutrients, Agriculture et Developoement, 1999, 23(9) s. 68–87.

Pleskaczyńska A., Dobrzańska A., Profilaktyka niedoboru żelaza u dzieci – standard postępowania, Standardy Medyczne, Pediatria, 2011, 8, s. 100–106.

Schonfeldt H., Hall N.G., Determining iron bio-availability with a constant heme iron value, Journal of Food Composition and Analysis, 2011, 24, s. 738–740.

Kunahowicz H., Nadolna I., Iwanow A., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012

Craig W.J., Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets, Nutrition in Clinical Practice, 2010, 25, s. 613–620.

Chełchowska M., Klemarczyk W., Ambroszkiewicz J., Gajewska J., Laskowska-Klita T., Ocena statusu żelaza u dzieci na diecie wegetariańskiej, Pediatria Polska, 2007, 182(5–6), s. 425–429.

Gowri B.S., Platel K., Prakash J., Srinivasan K., Influence of amla fruits (Emblica officinalis) on the bio-availability of iron from staple cereals and pulses, Nutrition Research, 2001, 21, s. 1483–1492.

Jedut P., Niedźwiedź I., Glibowski P., Najczęstsze niedobory żywieniowe w diecie wegetarian i sposoby im zapobiegania. Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin 2021, s. 44.

Cook J.D., Skikne B.S., Baynes R.D., Iron deficiency: the global perspective, Advances in Experimental Medicine and Biology, 1994, 356, s. 219–228.

Hurrell R.F., Iron, [w:] The mineral fortification of foods, R.F. Hurrell (red.), Leatherhead Publishing, Surrey, UK, 1999, s. 54–93.

Kantor L.S, Variyam J.N., Allshouse J.E., Putnam J.J., Lin B.H., Choose a variety of grains daily, especially whole grains: a challenge for consumers, Journal Nutrition, 2001, 131, s. 473S–486S.

Cho S.S., Qi L., Fahey G.C., Jr., Klurfeld D., Consumption of cereal fiber, mixtures of whole grains and bran, and whole grains and risk reduction in type 2 diabetes, obesity, and cardiovascular disease, American Journal of Clinical Nutrotion, 2013, 98, s. 594–619.

Thongoun P., Pavadhgul P., Burmrungpert A., Satitvipawee P., Harjani Y., Kurilich A., Effect of oat consumption on lipid profiles in hypercholesterolemic adults, Journal Medical Association Thailand, 2013, 96(5), s. 25–S32.

Wang Q., Ellis P.R., Oat β-glucan: Physico-chemical characteristics in relation to its blood-glucose and cholesterol-lowering properties, British Journal Nutritrion, 2014, 112, s. 4–13.

Maki K.C., Beiseigel J.M., Jonnalagadda S.S., Gugger C.K., Reeves M.S., Farmer M.V., Kaden V.N., Rains T.M., Whole-grain ready-to-eat oat cereal, as part of a dietary program for weight loss, reduces low-density lipoprotein cholesterol in adults with overweight and obesity more than a dietary program including low-fiber control foods, Journal American Dietetic Association, 2010, 110, s. 205–214.

Lammert A., Kratzch J., Selhorst J., Humpert P.M., Bierhaus A., Birck, R., Kusterek K., Hammes H.P., Clinical benefit of a short term dietary oatmeal intervention in patients with type 2 diabetes and severe insulin resistance: A pilot study, Experimental Clinical Endocrinology and Diabetes, 2008, 116, s. 132–134.

Fulgoni III V.L., Chu Y., O’Shea M., Slavin J.L., DiRienzo M.A., Oatmeal consumption is associated with better diet quality and lower body mass index in adults: the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2001–2010, Nutrition Research, 2015, 1/35(12) s. 1052–1059.

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2023-06-16

Jak cytować

1.
DMITROWICZ, Aleksandra, MYSTKOWSKA, Iwona, PLAŻUK, Ewa & TARGOŃSKI, Jakub. Ocena zawartości żelaza w wybranych płatkach owsianych. HERBALISM [online]. 16 czerwiec 2023, T. 9, nr 1, s. 125–134. [udostępniono 6.7.2025]. DOI 10.12775/HERB.2023.009.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 9 Nr 1 (2023): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 352
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

żelazo, mikroelement, płatki owsiane, błyskawiczne płatki owsiane
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa