Porównanie właściwości kosmetycznych i dermatologicznych ekstraktu oraz fermentu z owoców rokitnika zwyczajnego otrzymanego w procesie fermentacji z wykorzystaniem grzyba herbacianego kombuchy
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2023.005Słowa kluczowe
rokitnik zwyczajny, kombucha, właściwości kosmetyczne, fermenty, ekstrakty roślinneAbstrakt
Kombucha to napój o działaniu prozdrowotnym wytwarzany poprzez fermentację słodzonej herbaty przy użyciu symbiotycznych kultur bakterii należących do rodzaju Acetobacter i Gluconobacter oraz drożdży z rodzaju Saccharomyces wraz z kwasem glukuronowym. W pracy porównano właściwości kosmetyczne i dermatologiczne ekstraktu z owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides L.) oraz jego fermentu otrzymanego w procesie fermentacji za pomocą grzyba herbacianego. W tym celu fermentowane i niefermentowane ekstrakty porównano pod względem składu chemicznego, poddając je analizie chromatograficznej HPLC/ESI-MS. Oceniono aktywność antyoksydacyjną badanych próbek z wykorzystaniem testów
DPPH i ABTS. Określono także cytotoksyczność, przeprowadzając testy Alamar Blue i Neutral Red, oceniające stopień żywotności oraz metabolizm komórek skóry: fibroblastów i keratynocytów. Potencjalne właściwości przeciwstarzeniowe określono na podstawie ich zdolności do hamowania aktywności metaloproteinaz: kolagenazy i elastazy. Ponadto zostały przeprowadzone testy aplikacyjne, które wykazały pozytywny wpływ ekstraktów oraz fermentów na transepidermalną ucieczkę wody z naskórka (TEWL) oraz nawilżenie skóry. Uzyskane wyniki wskazują, że zarówno ekstrakt z owoców rokitnika zwyczajnego, jak i ferment otrzymany za pomocą kombuchy mogą stanowić cenny składnik produktów kosmetycznych.
Bibliografia
Żuchowski J., Phytochemistry and pharmacology of sea buckthorn (Elaeagnus rhamnoides; syn. Hippophae rhamnoides): progress from 2010 to 2021, Phytochemistry Reviews, 2022, 1, s. 1–31.
Zając A., Zając M., Bróż E., Atlas rozmieszczenia roślin naczyniowych w Polsce, Pracownia Chorologii Komputerowej Instytutu Botaniki Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2001.
Ivanišová E., Blašková M., Terentjeva M., Grygorieva O., Vergun O., Brindza J., Kačániová M., Biological Properties of Sea Buckhorn (Hippophae rhamnoides L.) derived products, Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 2020, 19, s. 195–205.
Hou Z., Zhao L., Wang Y., Liao X., Purification and Characterization of Superoxide Dismutases from Sea Buckthorn and Chestnut Rose, Journal of Food Science, 2019, 84, s. 746–753.
Tkacz K., Chmielewska J., Turkiewicz I.P., Nowicka P., Wojdyło A., Dynamics of changes in organic acids, sugars and phenolic compounds and antioxidant activity of sea buckthorn and sea buckthorn-apple juices during malolactic fermentation, Food Chemistry, 2020, 332, 127382.
Ziemlewska A., Nizioł-Łukaszewska Z., Zagórska-Dziok M., Bujak T., Evaluation of Cosmetic and Dermatological Properties of Kombucha-Fermented Berry Leaf Extracts Considered to Be By-Products, Molecules, 2022, 27(7), s. 2345.
Janceva S., Andersone A., Lauberte L., Bikovens O., Nikolajeva V., Jashina L., Zaharova N., Telysheva G., Senkovs M., Rieksts G., Ramata-Stunda A., Krasilnikova J., Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) Waste Biomass after Harvesting as a Source of Valuable Biologically Active Compounds with Nutraceutical and Antibacterial Potential, Plants, 2022, 11(5), s. 642.
Kubczak M., Khassenova A.B., Skalski B., Michlewska S., Wielanek M., Skłodowska M., Aralbayeva A.N., Nabiyeva Z.S., Murzakhmetova M.K., Zamaraeva M., Bryszewska M., Ionov M., Hippophae rhamnoides L. leaf and twig extracts as rich sources of nutrients and bioactive compounds with antioxidant activity, Scientific Reports, 2022, 12, s. 1–14.
Balkrishna A., Sakat S.S., Joshi K., Joshi K., Sharma V., Ranjan R., Bhattacharya K., Varshney A., Cytokines driven anti-inflammatory and anti-psoriasis like efficacies of nutraceutical sea buckthorn (hippophae rhamnoides) oil, Frontiers in Pharmacology, 2019, 10, s. 1–15.
Dudau M., Codrici E., Tarcomnicu I., Mihai S., Popescu I.D., Albulescu L., Constantin N., Cucolea I., Costache T., Rambu D., Enciu A.M., Hinescu M.E., Tanase C., A Fatty Acid Fraction Purified From Sea Buckthorn Seed Oil Has Regenerative Properties on Normal Skin Cells, Frontiers in Pharmacology, 2021, 12, s. 1–10.
Smida I., Pentelescu C., Pentelescu O., Sweidan A., Oliviero N., Meuric V., Martin B., Colceriu L., Bonnaure-Mallet M., Tamanai-Shacoori Z., Benefits of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) pulp oil-based mouthwash on oral health, Journal of Applied Microbiology, 2019, 126, s. 1594–1605.
Fatima T., Kesari V., Watt I., Wishart D., Todd J.F., Schroeder W.R., Paliyath G., Krishna P., Metabolite profiling and expression analysis of flavonoid, Vitamin C and tocopherol biosynthesis genes in the antioxidant-rich sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.), Phytochemistry, 2015, 118, s. 181–191.
Draelos Z.D., Diaz I., Cohen A., Mao J., Boyd T., A novel skin brightening topical technology, Journal of Cosmetic Dermatology, 2020, 19, s. 3280–3285.
Ji M., Gong X., Li X., Wang C., Li M., Advanced research on the antioxidant activity and mechanism of polyphenols from hippophae species – a review, Molecules, 2020, 25, s. 917.
Brand-Williams M.E.C., Cuvelier M.E., Berse C., Use of a Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity, Food Sience and Technology, 1995, 28(1), s. 25–30.
Raudonė L., Liaudanskas M., Vilkickytė G., Kviklys D., Žvikas V., Viškelis J., Viškelis P., Phenolic profiles, antioxidant activity and phenotypic characterization of lonicera caerulea l. Berries, cultivated in Lithuania, Antioxidants, 2021, 10, s. 1–15.
Borenfreund E., Puerner J.A., A simple quantitative procedure using monolayer cultures for cytotoxicity assays (HTD/NR-90), Journal of Tissue Culture Methods, 1985, 9, s. 7–9.
Rösch D., Bergmann M., Knorr D., Kroh L.W., Structure-antioxidant efficiency relationships of phenolic compounds and their contribution to the antioxidant activity of sea buckthorn juice, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51(15), s. 42.
Morgenstern A., Ekholm A., Scheewe P., Rumpunen K., Changes in content of major Phenolic compounds during leaf development of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.), Agricultural. Food Science, 2014, 23, s. 207–219.
Raudone L., Puzerytė V., Vilkickyte G., Niekyte A., Lanauskas J., Viskelis J., Viskelis P., Sea buckthorn leaf powders: The impact of cultivar and drying mode on antioxidant, phytochemical, and chromatic profile of valuable resource, Molecules, 2021, 26,
s. 4765.
Dienaitė L., Pukalskas A., Pukalskienė M., Pereira C.V., Matias A.A., Venskutonis P.R., Phytochemical composition, antioxidant and antiproliferative activities of defatted sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) berry pomace fractions consecutively recovered by pressurized ethanol and water, Antioxidants, 2020, 9(4), s. 274.
Kumar P., Nagarajan A., Uchil P.D., Analysis of cell viability by the alamarblue assay, Cold Spring Harbor Protocols, 2018, 6, s. 462–464.
Gęgotek A., Jastrzab A., Jarocka-Karpowicz I., Muszyńska M., Skrzydlewska E., The effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil on UV-induced changes in lipid metabolism of human skin cells, Antioxidants, 2018, 7(9), s. 110.
Kim H., Cho H., Seo Y.K., Kim S., Yoon M.Y., Kang H., Park C.S., Park J.K., Inhibitory effects of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed on UVB-induced photoaging in human dermal fibroblasts, Biotechnology Bioprocess Engineering, 2012, 17, s. 465–474.
Marte B., Finkelstein J., Anson L., Skin Biology, Nature, 2007, 445, s. 833.
Olczyk P., Mencner Ł., Komosinska-Vassev K., The role of the extracellular matrix components in cutaneous wound healing, BioMed Research International, 2014, 747584, s. 12–14.
Farage M.A., Miller K.W., Elsner, P., Maibach H.I., Intrinsic and extrinsic factors in skin ageing: A review, International Journal of Cosmetic Science, 2008, 30, s. 87–95.
Shirzad M., Hamedi J., Motevaseli E., Modarressi M.H., Anti-elastase and anti-collagenase potential of Lactobacilli exopolysaccharides on human fibroblast, Artifical Cells, Nanomedicine and Biotechnology, 2018, 46, s. 1051–1061.
Jiratchayamaethasakul C., Ding Y., Hwang O., Im S.T., Jang Y., Myung S.W., Lee J.M., Kim H.S., Ko S.C., Lee S.H., In vitro screening of elastase, collagenase, hyaluronidase, and tyrosinase inhibitory and antioxidant activities of 22 halophyte plant extracts for novel cosmeceuticals, Fisheries and Aquatic Sciences, 2020, 23, s. 1–9.
Yao Q., Jia T., Qiao W., Gu H., Kaku K., Unsaturated fatty acid-enriched extract from Hippophae rhamnoides seed reduces skin dryness through up-regulating aquaporins 3 and hyaluronan synthetases 2 expressions, Journal of Cosmetocs Dermatology, 2021, 20, s. 321–329.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 311
Liczba cytowań: 0