Specyficzna modulacja kontroli wydajności i jakości plonów rukoli (Eruca sativa Mill.) oraz niektórych jej właściwości funkcjonalnych
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2023.002Słowa kluczowe
arugula, Eruca vesicaria, olejki eteryczne, plazma jarzeniowa, sensorykaAbstrakt
Plantację rukoli nawadniano wodą traktowaną przez 30 min niskotemperaturową, niskociśnieniową plazmą jarzeniową o niskiej częstości pod powietrzem, azotem i ditlenkiem węgla. Stosowanie wody plazmowanej pod azotem wpłynęło na zwiększenie biomasy rośliny. Rodzaj używanej wody miał niewielki wpływ na ukorzenienie roślin. Każdy rodzaj wody zwiększał wydajność plonów, a stosowanie wody plazmowanej pod azotem było pod tym względem najkorzystniejsze. Zastosowanie któregokolwiek rodzaju plazmowanej wody obniżało zawartość tłuszczu w roślinach o około 14%, nie miało wpływu na zawartość węglowodanów i minimalnie zwiększało zawartość białka. Podlewanie upraw którymkolwiek rodzajem plazmowanej wody podnosiło poziom chlorofilu a, ale woda plazmowana pod powietrzem lub ditlenkiem węgla obniżała poziom chlorofilu b. Każdy rodzaj plazmowanej wody
zwiększał zawartość karotenoidów, kwasu askorbinowego i związków siarkowych, a podlewanie wodą plazmowaną pod azotem dawało najlepsze rezultaty. Nawadnianie upraw plazmowanymi rodzajami wody wpływało na skład olejków eterycznych
ekstrahowanych z liści i ich wydajność. W żadnym przypadku nie stwierdzono nowych składników w składzie olejków. Nawadnianie upraw różnymi rodzajami plazmowanej wody pozwala na kontrolowanie właściwości olejków stosowanych jako przyprawy, środki nawadniające lub lecznicze wykorzystywane w ziołolecznictwie i aromatoterapii.
Bibliografia
Flora of NW. Eruca vesicaria. Archived 2007-10-14 at the Wayback Machine.
Arugula, Raw, Nutrition Data.com. 2021. (retrieved Oct. 17, 2021). https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3025/2
Denton O.A., Vegetables. In: Grubbern, G.J.H., Denton, O.A. (Eds). Vegetables. Plant Resources of Tropical Africa. 2. PROTA Foundation, Wageningen, Netherlands/ Backhuys Publishers, Leiden Netherlands, 2004, p. 295.
Miyazawa M., Maehara T., Kurose K., Composition of the essential oil from leaves of Eruca sativa, Flavours and Fragrances Journal, 2002, 17, p. 89–190.
Omri Hichri A., Mosbah H., Majouli K., Besbes Hlila M., Ben Jannet H., Flamini G., Aouni M., Selmi B., Chemical composition and biological activities of Eruca vesicaria subsp. longirostris essential oils, Pharmaceutical Biology, 2016, 54, s. 2236–2243.
US Department of Agriculture. Arugula raw. Agricultural Research Service, FoodData Central Search Results, Arugula raw. 2012. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app. html#/food-details/169387/nutrientshttps://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/fooddetails/169387/nutrients (retrieved Oct. 15, 2021).
Bell L., Metheven L., Signore A., Oruna-Concha M.J., Wagstaff C., Analysis of seven salad rocket (Eruca sativa) accessions: The relationships between sensory attributes and volatile and non-volatile compounds, Food Chemistry, 2017, 218, p. 181– 191.
Nielsen T., Bergstrom B., Borch E., The origin of off-odours in packaged rucola (Eruca Sativa), Food Chemistry, 2008, 110, p. 96–105.
Villatoro-Pulido M., Priego-Capote F., Álvarez-Sánchez B., Saha S., Philo M., ObregónCano S., De Haro-Bailón A., Font R., Del Río-Celestino M., An approach to the phytochemical profiling of rocket [Eruca sativa (Mill.) Thell], Journal of the Science of Food and Agriculture, 2013, 93, p. 3809–3819.
Oszczeda Z., Elkin I., Stręk W., Equipment for treatment of water with plasma, Polish Patent PL 216025 B1, 28 February 2014.
Reszke E., Yelkin I., Oszczęda Z., Plasming lamp with power supply, Polish Patent PL 227530 B1, 2017.
Białopiotrowicz T., Ciesielski W., Domański J., Doskocz M., Fiedorowicz M., Grąż K., Kołoczek H., Kozak A., Oszczęda Z., Tomasik P., Structure and physicochemical properties of water treated with low-temperature low-frequency plasma, Current Physical Chemistry, 2016, 6, p. 312–320.
Ciesielska A., Ciesielski W., Kołoczek H., Kulawik D., Kończyk J., Oszczęda Z. Tomasik P., Structure and some physicochemical and functional properties of water treated under ammonia with low-temperature low-pressure glow plasma of low frequency, Open Chemistry, 2020,18, p. 1–12.
Chwastowski J., Ciesielska K., Ciesielski W., Khachatryan K., Kołoczek H., Kulawik D., Oszczęda Z., Tomasik P., Witczak M., Structure and physicochemical properties of water treated under nitrogen with low-temperature glow plasma, Water, 2020, 12, art. 1314.
Ciesielska A., Ciesielski W., Khachatryan K., Kołoczek H., Kulawik D., Oszczęda Z., Soroka J.A., Tomasik P., Structure and physicochemical properties of water under carbon dioxide with low-temperature glow plasma of low frequency, Water, 2020, 12, art. 1920.
Ciesielska A., Ciesielski W., Khachatryan K., Kołoczek H., Kulawik D., Oszczęda Z., Soroka J.A., Tomasik P., Structure and physicochemical properties of water treated under methane with low-temperature glow plasma of low frequency, Water, 2020,12, art. 1638.
Chwastowski J., Ciesielski W., Khachatryan K., Kołoczek H., Kulawik D., Oszczęda Z., Soroka J.A., Tomasik P., Witczak M., Water of increased content of molecular oxygen, Water, 2020, 12, art. 02488.
Tomasik P., Fundamentals of food nanotechnology, Lambert, Saarbruecken, 2017.
Tomasik P., Fundamental of nanotechnology of food and cosmetics (in Polish), Sophia, Warsaw, 2019.
Polish Standards. 1975. PN-75/A-04018; Polish Committee for Standardization: Warsaw, Poland.
Al Majidi H.M.I., Al Qubury H.Y., Determination of vitamin C (ascorbic acid) contents in various fruit and vegetable by UV-spectrophotometry and titration methods, Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences, 2016, 9, p. 2972–2974.
Libraries, Tools, Service, CHEMDATA.NIST.GOV, 2021. https://chemdata.nist.gov/ dokuwiki/doku.php?id=chemdata:start
Wang J.-L., Buhler D.R., Valeronitrile, In: Buhler D.R. Reed R.J. (Eds.), R. Snyder Ethel Browning’s Toxicity and Metabolism of Industrial Solvents 2nd Ed., vol. 2. Nitrogen and Phosphorus Solvents, Elsevier, Amsterdam, pp. 359–362, 1990.
Pentacosane, PubChem. 2021, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/ Pentacosane
Brei B., Edman J.D., Gerade B., Clark J.M,. Relative abundance of two cuticular hydrocarbons indicates whether a mosquito is old enough to transmit malaria parasites, Journal of Medical Entomology, 2004, 41, p. 807–809.
McGinty D., Letizia C.S., Api A.M., Fragrance material review on isophytol, Food Chemistry and Toxicology, 2010, 48, p. S76–S81.
Cravatt B., Prospero-Garcia O., Siuzdak G., Gilula N., Henriksen S., Boger D.L., Lerner R.A., Chemical characterization of a family of brain lipids that induce sleep, Science, 1995, 268(5216), p. 1506–1509.
McKinney M.K., Cravatt B.F., Structure and function of fatty acid amide hydrolase, Annual Reviews in Biochemistry, 2005, 74(1), p. 411–432.
Geracioti T.D.Jr., Kasckow J.W. Methods of treating anxiety and mood disorders with Oleamide, United States Patent, US 6359010B1, 2002.
Fattore L., Fratta W., Beyond T.H.C., The new generation of cannabinoid designer drugs, Frontiers in Behavioral Neurosciences, 2011, 5, art. 60.
LiverTox. Eugenol (clove oil), US National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Oct. 28, 2018, Retrieved Oct. 24, 2021, https://www.ncbi.nlm.nih. gov/books/NBK551727/.
Jadhav B.K., Khandelwal K.R., Ketkar A.R., Pisal S.S., Formulation and evaluation of mucoadhesive tablets containing eugenol for the treatment of periodontal diseases, Drug Development and Industrial Pharmacy, 2004, 30, p. 195–203.
Sell A.B., Carlini E.A., Anaesthetic action of methyleugenol and other eugenol Derivatives, Pharmacology, 1976, 14, p. 367–377.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nd/4.0/88x31.png)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 383
Liczba cytowań: 0