Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Specyficzna modulacja kontroli wydajności i jakości plonów rukoli (Eruca sativa Mill.) oraz niektórych jej właściwości funkcjonalnych
  • Strona domowa
  • /
  • Specyficzna modulacja kontroli wydajności i jakości plonów rukoli (Eruca sativa Mill.) oraz niektórych jej właściwości funkcjonalnych
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 9 Nr 1 (2023): HERBALISM /
  4. Artykuły

Specyficzna modulacja kontroli wydajności i jakości plonów rukoli (Eruca sativa Mill.) oraz niektórych jej właściwości funkcjonalnych

Autor

  • Katarzyna Ciesielska Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Ciesielski Ciesielski Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Damian Kulawik Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie https://orcid.org/0000-0001-6542-0303
  • Zdzisław Oszczęda Nantes Nanotechnological Systems
  • Elżbieta Pisulewska State University of Applied Sciences in Krosno https://orcid.org/0000-0001-9900-4543
  • Piotr Tomasik Nantes Nanotechnological Systems

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2023.002

Słowa kluczowe

arugula, Eruca vesicaria, olejki eteryczne, plazma jarzeniowa, sensoryka

Abstrakt

Plantację rukoli nawadniano wodą traktowaną przez 30 min niskotemperaturową, niskociśnieniową plazmą jarzeniową o niskiej częstości pod powietrzem, azotem i ditlenkiem węgla. Stosowanie wody plazmowanej pod azotem wpłynęło na zwiększenie biomasy rośliny. Rodzaj używanej wody miał niewielki wpływ na ukorzenienie roślin. Każdy rodzaj wody zwiększał wydajność plonów, a stosowanie wody plazmowanej pod azotem było pod tym względem najkorzystniejsze. Zastosowanie któregokolwiek rodzaju plazmowanej wody obniżało zawartość tłuszczu w roślinach o około 14%, nie miało wpływu na zawartość węglowodanów i minimalnie zwiększało zawartość białka. Podlewanie upraw którymkolwiek rodzajem plazmowanej wody podnosiło poziom chlorofilu a, ale woda plazmowana pod powietrzem lub ditlenkiem węgla obniżała poziom chlorofilu b. Każdy rodzaj plazmowanej wody
zwiększał zawartość karotenoidów, kwasu askorbinowego i związków siarkowych, a podlewanie wodą plazmowaną pod azotem dawało najlepsze rezultaty. Nawadnianie upraw plazmowanymi rodzajami wody wpływało na skład olejków eterycznych
ekstrahowanych z liści i ich wydajność. W żadnym przypadku nie stwierdzono nowych składników w składzie olejków. Nawadnianie upraw różnymi rodzajami plazmowanej wody pozwala na kontrolowanie właściwości olejków stosowanych jako przyprawy, środki nawadniające lub lecznicze wykorzystywane w ziołolecznictwie i aromatoterapii.

Bibliografia

Flora of NW. Eruca vesicaria. Archived 2007-10-14 at the Wayback Machine.

Arugula, Raw, Nutrition Data.com. 2021. (retrieved Oct. 17, 2021). https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3025/2

Denton O.A., Vegetables. In: Grubbern, G.J.H., Denton, O.A. (Eds). Vegetables. Plant Resources of Tropical Africa. 2. PROTA Foundation, Wageningen, Netherlands/ Backhuys Publishers, Leiden Netherlands, 2004, p. 295.

Miyazawa M., Maehara T., Kurose K., Composition of the essential oil from leaves of Eruca sativa, Flavours and Fragrances Journal, 2002, 17, p. 89–190.

Omri Hichri A., Mosbah H., Majouli K., Besbes Hlila M., Ben Jannet H., Flamini G., Aouni M., Selmi B., Chemical composition and biological activities of Eruca vesicaria subsp. longirostris essential oils, Pharmaceutical Biology, 2016, 54, s. 2236–2243.

US Department of Agriculture. Arugula raw. Agricultural Research Service, FoodData Central Search Results, Arugula raw. 2012. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app. html#/food-details/169387/nutrientshttps://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/fooddetails/169387/nutrients (retrieved Oct. 15, 2021).

Bell L., Metheven L., Signore A., Oruna-Concha M.J., Wagstaff C., Analysis of seven salad rocket (Eruca sativa) accessions: The relationships between sensory attributes and volatile and non-volatile compounds, Food Chemistry, 2017, 218, p. 181– 191.

Nielsen T., Bergstrom B., Borch E., The origin of off-odours in packaged rucola (Eruca Sativa), Food Chemistry, 2008, 110, p. 96–105.

Villatoro-Pulido M., Priego-Capote F., Álvarez-Sánchez B., Saha S., Philo M., ObregónCano S., De Haro-Bailón A., Font R., Del Río-Celestino M., An approach to the phytochemical profiling of rocket [Eruca sativa (Mill.) Thell], Journal of the Science of Food and Agriculture, 2013, 93, p. 3809–3819.

Oszczeda Z., Elkin I., Stręk W., Equipment for treatment of water with plasma, Polish Patent PL 216025 B1, 28 February 2014.

Reszke E., Yelkin I., Oszczęda Z., Plasming lamp with power supply, Polish Patent PL 227530 B1, 2017.

Białopiotrowicz T., Ciesielski W., Domański J., Doskocz M., Fiedorowicz M., Grąż K., Kołoczek H., Kozak A., Oszczęda Z., Tomasik P., Structure and physicochemical properties of water treated with low-temperature low-frequency plasma, Current Physical Chemistry, 2016, 6, p. 312–320.

Ciesielska A., Ciesielski W., Kołoczek H., Kulawik D., Kończyk J., Oszczęda Z. Tomasik P., Structure and some physicochemical and functional properties of water treated under ammonia with low-temperature low-pressure glow plasma of low frequency, Open Chemistry, 2020,18, p. 1–12.

Chwastowski J., Ciesielska K., Ciesielski W., Khachatryan K., Kołoczek H., Kulawik D., Oszczęda Z., Tomasik P., Witczak M., Structure and physicochemical properties of water treated under nitrogen with low-temperature glow plasma, Water, 2020, 12, art. 1314.

Ciesielska A., Ciesielski W., Khachatryan K., Kołoczek H., Kulawik D., Oszczęda Z., Soroka J.A., Tomasik P., Structure and physicochemical properties of water under carbon dioxide with low-temperature glow plasma of low frequency, Water, 2020, 12, art. 1920.

Ciesielska A., Ciesielski W., Khachatryan K., Kołoczek H., Kulawik D., Oszczęda Z., Soroka J.A., Tomasik P., Structure and physicochemical properties of water treated under methane with low-temperature glow plasma of low frequency, Water, 2020,12, art. 1638.

Chwastowski J., Ciesielski W., Khachatryan K., Kołoczek H., Kulawik D., Oszczęda Z., Soroka J.A., Tomasik P., Witczak M., Water of increased content of molecular oxygen, Water, 2020, 12, art. 02488.

Tomasik P., Fundamentals of food nanotechnology, Lambert, Saarbruecken, 2017.

Tomasik P., Fundamental of nanotechnology of food and cosmetics (in Polish), Sophia, Warsaw, 2019.

Polish Standards. 1975. PN-75/A-04018; Polish Committee for Standardization: Warsaw, Poland.

Al Majidi H.M.I., Al Qubury H.Y., Determination of vitamin C (ascorbic acid) contents in various fruit and vegetable by UV-spectrophotometry and titration methods, Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences, 2016, 9, p. 2972–2974.

Libraries, Tools, Service, CHEMDATA.NIST.GOV, 2021. https://chemdata.nist.gov/ dokuwiki/doku.php?id=chemdata:start

Wang J.-L., Buhler D.R., Valeronitrile, In: Buhler D.R. Reed R.J. (Eds.), R. Snyder Ethel Browning’s Toxicity and Metabolism of Industrial Solvents 2nd Ed., vol. 2. Nitrogen and Phosphorus Solvents, Elsevier, Amsterdam, pp. 359–362, 1990.

Pentacosane, PubChem. 2021, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/ Pentacosane

Brei B., Edman J.D., Gerade B., Clark J.M,. Relative abundance of two cuticular hydrocarbons indicates whether a mosquito is old enough to transmit malaria parasites, Journal of Medical Entomology, 2004, 41, p. 807–809.

McGinty D., Letizia C.S., Api A.M., Fragrance material review on isophytol, Food Chemistry and Toxicology, 2010, 48, p. S76–S81.

Cravatt B., Prospero-Garcia O., Siuzdak G., Gilula N., Henriksen S., Boger D.L., Lerner R.A., Chemical characterization of a family of brain lipids that induce sleep, Science, 1995, 268(5216), p. 1506–1509.

McKinney M.K., Cravatt B.F., Structure and function of fatty acid amide hydrolase, Annual Reviews in Biochemistry, 2005, 74(1), p. 411–432.

Geracioti T.D.Jr., Kasckow J.W. Methods of treating anxiety and mood disorders with Oleamide, United States Patent, US 6359010B1, 2002.

Fattore L., Fratta W., Beyond T.H.C., The new generation of cannabinoid designer drugs, Frontiers in Behavioral Neurosciences, 2011, 5, art. 60.

LiverTox. Eugenol (clove oil), US National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Oct. 28, 2018, Retrieved Oct. 24, 2021, https://www.ncbi.nlm.nih. gov/books/NBK551727/.

Jadhav B.K., Khandelwal K.R., Ketkar A.R., Pisal S.S., Formulation and evaluation of mucoadhesive tablets containing eugenol for the treatment of periodontal diseases, Drug Development and Industrial Pharmacy, 2004, 30, p. 195–203.

Sell A.B., Carlini E.A., Anaesthetic action of methyleugenol and other eugenol Derivatives, Pharmacology, 1976, 14, p. 367–377.

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2023-06-16

Jak cytować

1.
CIESIELSKA, Katarzyna, CIESIELSKI, Ciesielski, KULAWIK, Damian, OSZCZĘDA, Zdzisław, PISULEWSKA, Elżbieta & TOMASIK, Piotr. Specyficzna modulacja kontroli wydajności i jakości plonów rukoli (Eruca sativa Mill.) oraz niektórych jej właściwości funkcjonalnych. HERBALISM [online]. 16 czerwiec 2023, T. 9, nr 1, s. 19–35. [udostępniono 7.7.2025]. DOI 10.12775/HERB.2023.002.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 9 Nr 1 (2023): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 447
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

arugula, Eruca vesicaria, olejki eteryczne, plazma jarzeniowa, sensoryka
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa