Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Analiza składu chemicznego preparatów zawierających ekstrakt z bzu czarnego
  • Strona domowa
  • /
  • Analiza składu chemicznego preparatów zawierających ekstrakt z bzu czarnego
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 9 Nr 1 (2023): HERBALISM /
  4. Artykuły

Analiza składu chemicznego preparatów zawierających ekstrakt z bzu czarnego

Autor

  • Angelika Uram-Dudek Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Iwona Wawer Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Katarzyna Paradowska Warszawski Uniwersytet Medyczny

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2023.001

Abstrakt

Bez czarny (Sambucus nigra L.) jest szeroko rozpowszechniony; jego kwiaty i owoce to surowiec wykorzystywany w tradycyjnej medycynie oraz do suplementacji diety. Celem pracy było zbadanie 5 preparatów (o statusie suplementów diety i preparatów specjalnego przeznaczenia żywieniowego) wspierających układ odpornościowy dzieci w wieku od 1. roku życia i starszych, zawierających sok lub ekstrakt z owoców bzu czarnego. Oznaczono zawartość związków polifenolowych, antocyjanów
i flawonoidów, witaminy C oraz cukrów. Do określenia zawartości witaminy C wykorzystano metodę UV-Vis, pasmo w zakresie 245–260 nm, a do oznaczenia zawartości antocyjanin z owoców bzu czarnego charakterystyczną absorpcję przy 520 nm. Największą zawartość polifenoli miała próbka nr 1 – z dodatkiem soku z bzu czarnego. Próbki nr 3, 4 i 5 miały znacznie mniejszą zawartość związków polifenolowych pochodzących z ekstraktu z owoców. Zawartość witaminy C w preparacie 1 i 2 była znacznie większa niż w preparatach nr 3, 4, 5, zawierających ekstrakty z owoców bzu czarnego oraz aceroli. Wykonano pomiar zawartości cukrów z zastosowaniem skali Brixa. Wyniki analiz mogą być przydatne w projektowaniu preparatów z dodatkami ekstraktów z owoców bzu i naturalnych witamin wspierających odporność u dzieci.

Bibliografia

Watson R.R., Gerald J.K., Preedy V.R., Nutrients, dietary supplements, and nutriceuticals: cost analysis versus clinical benefits, Springer Science and Business Media, New York 2010.

Bailey R.L., Gahche J.J., Lentino C.V., Dwyer J.T., Engel J.S., Thomas PR., Dietary supplement use in the United States, Journal of Nutrition, 2010, 141(2), s. 261–266.

Witkowska A., Zujko M.E., Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2009, 3(42), s. 900–903.

Temple N.J., Antioxidants and disease: more questions than answers, Nutrition Research, 2000, 20, s. 449–459.

Samochowiec L., Kompendium ziołolecznictwa, Urban & Partner, Wrocław 2002.

Mascolo N., Autore G., Capasso F., Menghini A., Fasulo M.P., Biological screening of Italian medicinal plants for antiinflammatory activity, Phytotheraphy Research, 1987, 1(1), s. 28–31.

Delaveau P., Lallouette P., Tessier A.M., Stimulation of the phagocytic activity of the reticuloendothelial system by plant extracts, Journal of Medicinal Plant Research, 1980, 40(1), s. 49–54.

Yesilada E., Ustün O., Sezik E., Takaishi Y., Ono Y., Honda G., Inhibitory effects of Turkish folk remedies on inflammatory cytokines: interleukin-1a, interleukin-1b, and tumor necrosis factor-α, Journal of Ethnopharmacology, 1997, 58(1),

s. 59–73.

Porter R.S., Bode R.F., A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products, Phytotherapy Research, 2017, 31(4), s. 533–554.

Przybylska-Balcerek A., Szablewski T., Szwajkowska-Michałek L., Świerk D., Cegielska-Radziejewska R., Krejpcio Z., Suchowilska E., Tomczyk Ł., Stuper-Szablewska K., Sambucus Nigra Extracts – Natural Antioxidants and Antimicrobial Compounds, Molecules 2021, 26, 2910, s. 1–17.

Brønnum-Hansen K., Hansen S.H., High performance liquid chromatographic separation of anthocyanins of Sambucus nigra L., Journal of Chromatography, 1983, 262, s. 385.

Wu X., Gu L., Prior R.L., Mckay S., Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of Ribes, Aronia, and Sambucus and their antioxidant capacity, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2004, 52, s. 7846.

Wichtl M., Herbal drugs and phytopharmaceuticals, Medpharm Scientific Publishers, Stuttgart 2004, wyd. III.

Giusti M.M., Wrolstad R.E., Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-Visible Spectroscopy, Current Protocols in Food Analytical Chemistry, 2001, s. F1.2.1-F1.2.13.

Paradowska K., Uram-Dudek A., Wawer I., Polifenole owoców bzu czarnego – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy, Herbalism, 2019, 1(5), s. 41–49.

Singleton L.V., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M., Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent, Methods in Enzymology, 1999, 14, s. 155–158.

Bozin B., Mimica-Dukic N., Samojlik I., Anackov G., Igic, R., Phenolics as antioxidants in garlic (Allium sativum L., Alliaceae), Food Chemistry, 2008, 111(4), s. 925–929.

Roura E., Andres-Lacueva C., Estruch R., Lamuela-Raventos R.M., Total polyphenol intake esti-mated by a modified Folin-Ciocalteu assay of urine, Clinical Chemistry, 2006, 4, 53, s. 749–752.

Woiski R.G., Salationo A., Analysis of propolis: some parameters and procedures for chemical quality control, Journal of Apicultural Research, 1998, 37, s. 99–105.

Takayanagi T., Nishiuchi M., Ousaka M., Oshima M., Motomizu S., Monitoring of vitamin C species in aqueous solution by flow injection analysis coupled with an on-line separation with reversed-phase column, Talanta, 2009, 79(4), s. 1055–1060.

Săndulescu R., Mirel S., Oprean R., The development of spectrophotometric and electroanalytical methods for ascorbic acid and acetaminophen and their applications in the analysis of effervescent dosage forms, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 2000, 23, s. 77–87.

Zeng W., Martinuzzi F., MacGregor A., Development and application of a novel UV method for the analysis of ascorbic acid, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 2005, 36(5), s. 1107–1111.

Gupta S., Sharma R.K., Chandra H., Electronic absorption spectra of L-ascorbic acid in nonaqueous media, Journal of Applied Spectroscopy, 2006, 73, s. 297–300.

Kleszczewska E., Misiuk W., Spectrometric assai of reaction of L-ascorbic acid with promethazine occurring in quantitative determination of vitamin C, Acta Poloniae Pharmaceutica, 1999, 56, s. 347–351.

Druyska B., Klepacka M., Właciwości przeciwutleniajce preparatów polifenoli otrzymanych z okrywy nasiennej fasoli czarnej i białej (Phaseolus), Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4(41), s. 69–78.

Rice-Evans C.A., Miller N.J., Paganga G., Antioxidant properties of phenolic compounds, Trends in Plant Science, 1997, 2(4), s. 152–159.

Kołodziej B., Drożdżal K., Właściwości przeciwutleniajace kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4(77), s. 36–44.

Jabłońska-Ryś E., Zalewska-Korona M., Kalbarczyk J., Antioxidant capacity, ascorbic acid and phenolics content in wild edible fruits, Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 2009, 17(2), s. 115–120.

Leja M., Mareczek A., Nanaszko B., Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów, Rocznik Akademii Rolniczej w Poznaniu, 2007, 383, s. 327–331.

Moszczyński P., Pyć R., Biochemia witamin. Witaminy lipofilne i kwas askorbinowy. Część II, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999, s. 112–136.

Orowska E.J., Szajdek A., Składniki dietetyczne i substancje biologiczne w owocach aronii, borówki czernicy i porzeczki czarnej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Suppl., 2005, s. 181–184.

Zhang P.Y., Xu X., Li X. C., Cardiovascular diseases: oxidative damage and antioxidant protection, European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2014, 18(20), s. 3091–3096.

Farmakopea Polska XI, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych PTF, Warszawa 2017.

Typek J., Płynne postaci leku w renesansowym lecznictwie. Część trzecia, Aptekarz

Polski, 107(85e) lipiec 2015.

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2023-06-16

Jak cytować

1.
URAM-DUDEK, Angelika, WAWER, Iwona & PARADOWSKA, Katarzyna. Analiza składu chemicznego preparatów zawierających ekstrakt z bzu czarnego. HERBALISM [online]. 16 czerwiec 2023, T. 9, nr 1, s. 6–18. [udostępniono 19.5.2025]. DOI 10.12775/HERB.2023.001.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 9 Nr 1 (2023): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 538
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa