Ocena wybranych parametrów jakościowych miodu
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2022.011Słowa kluczowe
miód rzepakowy, miód lipowy, miód akacjowy, miód gryczany, miód spadziowy, miód wielokwiatowyAbstrakt
Celem pracy była ocena jakości wybranych miodów odmianowych dostępnych na rynku polskim. Ocenę przeprowadzono na podstawie wybranych parametrów ich zgodności z normami określonymi w obowiązujących przepisach. Materiał badawczy stanowiło sześć odmian miodów (rzepakowy, lipowy, akacjowy, gryczany, wielokwiatowy i spadziowy). Badania obejmowały oznaczenie wilgotności miodu, oznaczenie zawartości wody metodą refraktometryczną, kwasowości ogólnej. Wykonano oznaczenie zanieczyszczeń mechanicznych miodów oraz zafałszowań (wykrywanie obecności skrobi i sacharozy), a także pomiar barwy. Większość badanych miodów spełniała wymogi stawiane przez normy. Zaobserwowane ewentualne odstępstwa były niewielkie. Tylko jeden spośród ocenianych miodów, tj. próbka miodu lipowego wykazała minimalnie większą zawartość wody (20,13%), co może
wskazywać np. na ich niepełną dojrzałość. Kwasowości w miodach rzepakowym, lipowym, akacjowym oraz spadziowym nie budziły zastrzeżeń. Kwasowość w miodach gryczanym oraz wielokwiatowym była podwyższona. W przebadanych miodach została przekroczona dopuszczalna ilość zanieczyszczeń mechanicznych. Nie stwierdzono obecności skrobi w miodach. Zawartość sacharozy w przebadanych miodach nie budziła zastrzeżeń, gdyż była znacznie niższa niż podaje norma.
Bibliografia
Wilczyńska A., Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, 3(45), s. 892-896.
Majewska E., Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka. Przyroda. Technologie, 2009, 3(4), s. 143.
Trzybiński S., Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu, Bee & Honey Sp. z o.o., Klecza Dolna 2018.
Majewska E., Kowalska J., Jeżewska A., Charakterystyka jakości miodów wielokwiatowych z różnych regionów Polski, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, 43(3), s. 391-397.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 lipca 2015 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz. U. z 2015 r., poz. 1173).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz. U. 2009.17.94).
Polska Norma „Miód pszczeli” (PN-88/A-77626).
Sykut B., Kowalik K., Hus W., Badanie jakości i zafałszowań miodów naturalnych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, 1, s. 60-64.
CIE DS. 014-4.3/E:2007 – CIE Draft Standa
Program Statistica TIBC, wersja 13.3 (StatSoft).
Dyrektywa Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do miodu (Dz. U. L 10 z 12.1.2002, s. 47).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. z 2003 r. nr 181, poz. 1773).
Miastowski K., Bakier S., Badania wpływu aktywności wody miodów na proces ich odwadniania. Inżynieria żywności, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, 2, s. 49-53.
Pidek A., Brzozowski P., Krystalizacja miodu, Pszczelarstwo, 2004, 9, s. 18-19.
Siuda M., Wilde J., Komorowska-Chmielewska M., Jakość miodów oferowanych przez pszczelarzy województwa warmińsko-mazurskiego, Materiały z XL Naukowej Konferencji Pszczelarskiej, Puławy, 2003, s. 120-121.
Jasińska B., Tomaka K., Uram-Dudek A., Paradowska K., Fizykochemiczna analiza miodów z rejonów Podkarpacia, Postępy Fitoterapii, 2020, 21(4), s. 219-227.
Żak N., Preferencje konsumentów polskich oraz amerykańskich dotyczące spożycia miodów pszczelich, Marketing i Zarządzanie, 2017, 2(48), s. 117-130.
Dżugan M., Wesołowska M., Jakość miodów produkowanych na Podkarpaciu, Oficyna Wydawnicza Zimowit, Rzeszów 2016.
Popek S., Badanie współzależności fizykochemicznych parametrów charakteryzujących jakość miodów odmianowych, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2001, 572, s. 29-37.
Madejczyk M., Kanecka A., Barałkiewicz D., Dbajmy o jakość miodu, Analityka, 2006, 4, s. 28.
Szczęsna T., Porębska A., Kusyk K., Badania fizykochemiczne miodów ekologicznych z Poleskiego Parku Narodowego, 2021.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita, Warszawa 2008.
Majewska E., Drużyńska B., Derewiaka D., Ciecierska M., Wołosiak R., Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, 3(48), s. 440-444.
Molenda M., Sowińska K., Badanie zgodności z normą PN-88/A-77626 elektrochemicznych właściwości wybranych miodów, Analit, 2020, 9, s. 67-74.
Majewska M., Drużyńska B., Kowalska J., Wołosiak R., Ciecierska M., Derewiaka D., Zastosowanie metod fizykochemicznych i chemometrycznych do oceny jakości i autentyczności botanicznej miodów gryczanych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk
Rolniczych, 2017, 589, s. 59-68.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nd/4.0/88x31.png)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 809
Liczba cytowań: 0