Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2020.003Abstrakt
Ziele mięty, powszechnie stosowane w medycynie tradycyjnej, spożywane jest głównie w postaci herbatek. Wykorzystanie mięty w medycynie ludowej jest związane z jej działaniem przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, hipoalergicznym i immunomodulacyjnym, a także korzystnym dla przewodu pokarmowego. Właściwościami prozdrowotnymi charakteryzują się zarówno ziele, jak i olejek [1, 2]. Jest to doskonały środek żółciopędny, słabo rozkurczowy, wiatropędny i pobudzający apetyt. Użyty do inhalacji przeciw nieżytowi oskrzeli, katarowi i zapaleniu gardła działa antyseptycznie [3]. Celem niniejszej pracy była ocena i porównanie wyróżników jakościowych wybranych herbatek miętowych pochodzących od różnych producentów. Badaniom poddano 19 herbatek ziołowych, saszetkowanych i niesaszetkowanych,
z mięty pieprzowej. Wykonano pomiary barwy suszów, a także poddano analizie jakościowej i ilościowej zawartość głównych związków polifenolowych w wyciągach metanolowo-wodnych metodą wysokosprawnej chromatograi cieczowej HPLC. Również w naparach wodnych z mięty pieprzowej oznaczono zawartość głównych związków polifenolowych. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że susze ziołowe pochodzące od różnych producentów różnią się znacząco między sobą. Różnice w zawartości kwasu rozmarynowego były kilkukrotne, a eriocytryny
i pochodnych luteoliny nawet kilkudziesięciokrotne. Zaobserwowano, iż produkty niesaszetkowane charakteryzują się wyższymi wartościami wyróżników jakości niż produkty pakowane w saszetki.
Bibliografia
Grigoleit H.G., Grigoleit P., Peppermint oil in irritable bowel syndrome, Phytomedicine, 2005, 12, s. 601–606.
McKay D.L., Blumberg J., A review of the bioactivity and potential health benets of peppermint tea (Mentha piperita L.), Phytotherapy Research, 2006, 20, s. 619-633.
Volák J., Stodola J., Rośliny lecznicze, Polska Ocyna Wydawnicza „BGW”, Warszawa 1992.
Fatiha B., Madani K., Chibane M., Duez P., Chemical Composition and Biological Activities of Mentha Species, [w:] Aromatic and Medicinal Plants - Back to Nature, Hany A. El-Shemy, IntechOpen, 2017, DOI: 10.5772/67291.
Lawrence, B.M., Mint: e Genus Mentha; CRC Press: Boca Raton, FL, USA, 2006.
Salehi B., Stojanović-Radić Z., Mateji, J., Sharopov F., Antolak H., Kręgiel D., Sen, S., Shari-Rad M., Acharya K., Shari-Rad R., Martorell M., Sureda A., Martins N., Shari-Rad J., Plants of Genus Mentha: From Farm to Food Factory, Plants 2018, 7, s. 70.
Najda A., Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha X piperita L., Postępy Fitoterapii 2017, 4, s. 251–258.
Sokół-Łętowska A., Kucharska A.Z., Wińska K., Szumny A., Nawirska-Olszańska A., Mizgier P., Wyspiańska D., Composition and antioxidant activity of red fruit liqueurs, Food Chemistry, 2014, 157, s. 533–539.
Riachi, L.G., De Maria C.A.B., Peppermint antioxidants revisited, Food Chemistry, 2015, 176, s. 72–81.
Pereira O., Cardoso S., Overview on Mentha and ymus Polyphenols, Current Analytical Chemistry, 2013, 3(9), s. 382–396, DOI: 10.2174/1573411011309030008.
Newerli-Guz J., Kobylańska A., Ocena jakości jednoskładnikowych herbatek ziołowych na przykładzie Mentha piperita, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, 94, s. 862–865.
Joubert E., Manley M., Maicu C., de Beer D., E{ect of Pre-drying Treatments and Storage on Color and Phenolic Composition of Green Honeybush (Cyclopia subternata) Herbal Tea, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58(1), s. 338-344, DOI:
1021/jf902754b.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 427
Liczba cytowań: 0