Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam))
  • Strona domowa
  • /
  • Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam))
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 6 Nr 1 (2020): HERBALISM /
  4. Artykuły

Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam))

Autor

  • Barbara Krochmal-Marczak Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031
  • Marta Pisarek Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-0799-9905
  • Bernadetta Bienia Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8752-2295
  • Magdalena Dykiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-2458-7603
  • Elżbieta Brągiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-7393-1381

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2020.004

Słowa kluczowe

słodki ziemniak, mikroelementy, odmiany, technologie uprawy

Abstrakt

Celem pracy było określenie akumulacji wybranych mikropierwiastków w bulwach słodkiego ziemniaka w zależności od ich genotypu i technologii uprawy. Eksperyment polowy przeprowadzono w 2019 roku w Żyznowie, woj. podkarpackie (49°49ʹ01 ̋N 21°50ʹ21 ̋E), na glebie brunatnej, kompleksu pszennego wadliwego. Założono go metodą bloków zrandomizowanych, w 3 powtórzeniach. Czynnikiem eksperymentu były odmiany (Carmen Rubin, Goldstar i White Triumph) o zróżnicowanym typie morfologiczno-zjologicznym, a także technologie uprawy (Tradycyjna – jako kontrola, PE-folia, PP-włóknina). Nawożenie było na stałym poziomie (organiczne w formie obornika w ilości 25 t.ha-1 jesienią, a mineralne wiosną, przed sadzeniem w ilości: 80 kg N; 34,9 kg P; 99,6 kg K.ha-1). W okresie wegetacji prowadzono zabiegi uprawowe zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej. W czasie zbiorów pobrano próby bulw średniej wielkości do analiz chemicznych, które pochodziły z 10 roślin każdego poletka. Zawartość mikropierwiastków (mangan, żelazo, miedź, cynk) oznaczono metodą spektrometrii absorpcji atomowej. Wyniki badań opracowano statystycznie, stosując jednoczynnikową analizę wariancji przy poziomie istotności p = 0,05. Akumulacja mikropierwiastków w bulwach słodkiego ziemniaka była związana zarówno z właściwościami odmianowymi, jak i ich reakcją na technologie uprawy pod osłonami. Z badanych mikropierwiastków bulwy słodkiego ziemniaka zawierały najwięcej żelaza, najmniej zaś miedzi. Największą zawartością miedzi odznaczała się odmiana White
Triumph, zaś w mangan, żelazo i cynk najbardziej zasobna była odmiana Goldstar.

Bibliografia

Mozolewski W., Radzymińska M., Łazicki T., Jakość ziemniaka spożywczego w opinii konsumentów, Biuletyn Instytutu Hodowli Aklimatyzacji Roślin, 2014, 272, s. 5–16.

Kłosiewicz-Latoszek L., Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób przewlekłych, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne, 2009, 90(4), s. 44–450.

Yan L., Gu YH., Tao X., Lai XJ, Zhang YZ., Tan XM., Wang H., Scanning of transposable elements and analysing expression of transposase genes of sweet pototo (Ipomoea batatas), PLoS One, 2014, 79(3), s. 890–895.

Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Słupski J., Cebulak T., Paradowska K., Nutrition value of the sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) cultivated in south-eastern Polish conditions, International Journal of Agronomy and Agricultural Research (IJAAR), 2014, 4(4), 169–178.

Zannou A., Gbaguidi M., Ahoussi-Dahouenon E., Synthesis of research on sweet potato (Ipomoea batatas) with a view to its valorization: A review, International Journal of Chemical Science, 2017, 1(2), s. 84–89.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Baranowska A., Ocena zawartości azotanów (V) i mikroelementów w bulwach ziemniaka jadalnego, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne, 2016, 9(3), s. 29–283.

Ostrowska A., Gawliński s., Szczubiałkowa Z., Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin, IOŚ, Warszawa 1991.

Szajkowski Z., Badania nad zawartością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. Cz. IV. Wzajemne relacje między Fe i Cu, Nowiny Lekarskie, 2000, (69), s. 24–37.

Szpetnar M. i wsp., Wpływ manganu (Mn), miedzi (Cu) i glutaminy na stężenie wybranych elementów w skórach szczurów, X Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna nt.: Aktualne kierunki badań nad pierwiastkami, 26 maja Lublin 2007, s. 51.

Makara-Studzińska M., Morylowska J., Rudnicka-Drożak E., e role of Copper, Magnesium and Zinc in Depression – State of Research, Polish Journal Environmental Studies, 2006, 15 (3a), s. 104–106.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą się znajdować w żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających

w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U.2003, nr 37, poz.325 i 326).

Glibowski P., Zawartości wybranych metali w owocach i warzywach w latach 2001–2005, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2006, 12, s. 36–37.

Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Zmienność wybranych cech batata Ipomoea batatas (L.) LAM. w warunkach Polski, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2007, 517 (2), s. 447–457.

Śmigielska H., Lewandowicz G., Gawędzki J., Biopierwiastki w żywności, Przemysł Spożywczy, 2005, 7, s. 28–32.

Navas P.B., Carrasquero A., Mantilla J., Chemical characteristics of sweet potato (Ipomoea batatas) var. Carolina our. Revista de la Facul. de Agronomia Universidad del Zulia, 1999, 16 (1), s. 11–18.

USDA National Nutrient Database for Stadard Reference, Release 20, 2018, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search (data dostępu: 14.01.2020).

Picha D. H., Crude protein, minerals and total caratenoid in sweet potatoes. Journal Food Science, 1985–50, s. 1768–1769.

An L.V., Sweet potato leaves for growing pigs. Biomass yield, digestion and nutritive value, Doctor’s thesis, Swedish University of Agriculture Sciences, 2004, s. 1–46.

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2022-12-08

Jak cytować

1.
KROCHMAL-MARCZAK, Barbara, PISAREK, Marta, BIENIA, Bernadetta, DYKIEL, Magdalena & BRĄGIEL, Elżbieta. Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam)). HERBALISM [online]. 8 grudzień 2022, T. 6, nr 1, s. 44–52. [udostępniono 6.7.2025]. DOI 10.12775/HERB.2020.004.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 6 Nr 1 (2020): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 269
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

słodki ziemniak, mikroelementy, odmiany, technologie uprawy
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa