Prawo do żywności a regulacje międzynarodowe
Słowa kluczowe
prawo do żywności, regulacje międzynarodowe, prawo krajowe, prawa człowiekaAbstrakt
Celem niniejszego artykułu jest omówienie prawa do żywności w oparciu o regulacje krajowe i międzynarodowe. W hierarchii potrzeb podstawowych dążenie do zaspokojenia głodu oraz chęć poczucia bezpieczeństwa stanowią kategorie podstawowe, które zaspokajamy w pierwszej kolejności, aby dopiero potem zaspokoić dalsze potrzeby. Prawo do odpowiedniej żywności wymaga od państw dostarczania odpowiednich instrumentów chroniących te prawa. Przepisy prawa żywnościowego i międzynarodowych paktów praw człowieka w podstawowym zakresie przewidują ochronę prawa do żywności, choć nie zawsze wynikają z regulacji normatywnych bezpośrednio. Prawo do wody, do wolności od głodu, do bezpiecznej żywności może być dochodzone przez państwa na drodze sądowej. Prawo do właściwego wyżywienia jest ponadto współzależne z innymi prawami człowieka, takimi jak: prawo do niedyskryminacji, prawo do zdrowia, edukacji, pracy, własności, wolności słowa i poglądów, informacji, uczestniczenia w życiu społecznym, kulturalnym i politycznym. Artykuł wskazuje miejsce prawa do żywności w międzynarodowym porządku prawnym oraz określa podmioty odpowiedzialne za realizację tego prawa
w przestrzeni międzynarodowej.
Bibliografia
www.fao.org, access: 18.03.2019.
www.hungergeneration.com, access: 18.03.2019.
Maslow A.H., Motywacja i osobowość, PAX, Warszawa 1990.
Szczygieł A., Podstawy fizjologii żywienia, Warszawa 1975.
In particular, attention should be paid to the German Food Act concerning the trade of Food Products, Stimulants and Objects of Use of 14.05.1879. (Gcsetz, betreffend den Verkehr mit Nahrungsmitteln, Gcnussmitteln und Gebrauchsgegenstanden. Vom 14 Mai 1879; Reich-Gesetzblatt No. 14, p. 145; furthermore: Gesetz, betreffend den Verkehr mit Nahrungsmitteln) and the Austrian Food Act on Food Trade and Certain Utility Items dated 16.01.1896 (Dz. U. P. z 1897 r. Nr 89).
Regulation of 28th of March 1928 on supervision over food products and objects of use, Dz. U. 1928, nr 36, poz. 343.
Korzycka-Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007.
Dz. Urz. WE L 31 z 1.02.2002, s. 1, z późn. Zm.
Dz. U. 2015, 594.
http://libr.sejm.gov.pl/tek01/txt/onz/1948.html, access: 31.03.2019.
Dz. U. z 1977 r. nr 38, poz. 169.
Chen Y., Trade, Food Security, and Human Right: the rules of international trade in agricultural products and the evolving world food crisis, Agriculture and Human Values, 2015, 32(4), s. 795–796.
https://eurlex.europa.eu/legalcontent/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52010DC0127&-from=en, access: 31.03.2019.
CESCR General Comments No. 12: The right to adequate food, 12 Maj 1999, E/C.12/1999/5.
The UN General Assembly on the 10th of December 2008 adopted an Optional Protocolto the Pact, which entered into force on the 5th of May 2013.
Dz. U. 1991, nr 120, poz. 526 z późn. zm.
Dz. U. 1982, nr 10, poz. 71 z późn. zm.
Deklaracja o ochronie kobiet i dzieci w sytuacjach nadzwyczajnych i w czasie konfliktów zbrojnych z 14 grudnia 1974 roku, Declaration on the Protection of Women and Children in Emergency and Armed Conflict, General Assembly Resolution 3318 (XXIX), 29 Official Records of the General Assembly, Supplement No. 31 at 146, UN DOC.A/9631 (1974).
Korzycka M., Prawa człowieka w prawie żywnościowym, [w:] M. Korzycka, P. Wojciechowski, System prawa żywnościowego, Warszawa 2017.
http://www.fao.org/3/y7937e/y7937e00.pdf, access: 31.03.2019.
Szkarłat M., Prawo do właściwego wyżywienia jako przykład współzależności praw człowieka, Annales Universitatis Mariae Curie–Skłodowska Lublin-Polonia, vol. XXI, 2, s. 65–83.
Human Development Report 2006. Beyond Scarcity: Power, Poverty and the Global Water Crises, Published for the UNDP, New York 2006, http://hdr.undp.org/en/media/ HDR06-complete.pdf passim, access: 31.03.2019.
General Comment No. 15 (2002), The right to water..., point 4. The content of the comment is available at: https://www.refworld.org/pdfid/4538838d11.pdf, access: 31.03.2019.
http://libr.sejm.gov.pl/tek01/txt/onz/1948.html, access: 31.03.2109.
Szerzej A.C., Bellows V., Scherbaum S., Lemke A., Jenderedjian R. Do Socorro Gonçalves Viana, Gender-Specific Risks and Accountability: Women, Nutrition and the Right to Food, Claiming Human Rights. The Accountability Challenge, October 2011, http://
www.rtfn-watch.org/fileadmin/media/rtfn-watch.org/ENGLISH/pdf/Watch_2011/ Watch_2011_ENG.pdf , access: 31.03.2019.
A/HRC/16/40 2011: 11–12, General Assembly of the United Nations report is available on the website: http://www.righttofood.org/wp-content/uploads/2012/09/A-HRC-16-40. pdf, access: 31.03.2019.
Dz. U. z 1997, nr 78, poz. 483
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 155
Liczba cytowań: 0