Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii
Słowa kluczowe
miód pszczeli, powstawanie i pozyskiwanie, skład chemiczny, właściwości biologiczne, kosmetyki pielęgnacyjne, kosmeceutykiAbstrakt
Pszczoły wytwarzają miód z nektaru lub spadzi. Jest on zatem produktem pochodzenia roślinnego, częściowo przetwarzanym przez pszczoły. Miód pszczeli składa się z cukrów, wody i innych substancji, w tym białek, peptydów, enzymów, wolnych aminokwasów, związków fenolowych, witamin i biopierwiastków. Do najważniejszych właściwości biologicznych miodu zalicza się działanie: przeciwutleniające, antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, odżywcze, odnawiające tkanki, nawilżające, oczyszczające skórę ze szkodliwych metabolitów, podwyższające napięcie skóry oraz usuwające złuszczony naskórek. Miód znalazł zastosowanie w wytwarzaniu kosmetyków upiększających, w tym maseczek do twarzy, kremów, kąpieli, balsamów, lotionów oraz odżywek do włosów. Z powodzeniem używany jest do sporządzania kosmetyków leczniczych (kosmeceutyków), przeznaczonych do leczenia różnych chorób dermatologicznych, m.in.
grzybic, łupieżu pstrego, łojotokowego zapalenia skóry, wyprzeń drożdżakowych, opryszczki warg i atopowego zapalenia skóry.
Bibliografia
Wojtacki M., Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL, Warszawa 1989.
Gałuszka H., Miód pszczeli. Powstawanie, wartość użytkowa, zastosowanie, Wyd. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz 1998.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przeds. Wyd. Rzeczpospolita SA, Warszawa 2008.
Frenkel S., Robinson G.E., Berenbaum M.R., Antooxidant content correlated characteristics of 14-monooral honey, Journal Apicultural Research, 1998, 37, s. 27–31.
Molan P.C., Allen K.L., e eect of gamma-irradiation on the antibacterial activity of honey, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 1996, 48, s. 1206–1209.
Kędzia B., Aktywność przeciwbakteryjna i przeciwgrzybicza miodu nektarowego, Instytut Roślin Przetwórstwa Zielarskiego, Poznań 1997 (dane nieopublikowane).
Willix D.J., Molan P.C., Harfoot C.G., A comparison of the sensitivity of wound – in fecting species of bacteria to the antibacterial activity of manuka honey and other honey, Journal of Applied and Bacteriology, 1992, 73, s. 388–394.
Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G., e sensitivity to honey of Gram-positive cocci of clinical signicance isolated from wounds, Journal of Applied Microbiology, 2002, 93, s. 857–863.
van den Berg A.J., van den Worm E., van Uord H.C., Halkes S.B., Hoekstra M.J., Beukelman C.J., An in vitro examination of the antioxidant and anti-inammatory properties of buckwheat honey, Journal of Wound Care, 2008, 17(4), 172–178.
Suguna L., Chandrakasan G., Ramamoorthy U., Koitchara P.J., Inuence of honey on biochemical and biophysical parameters of wounds in rats, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 1993, 14, s. 91–99.
Jimēnez M.M., Fresno M.J., Selles E., Pharmacotechnical characterization and efetiveness study of a dermopharmaceutical form: Rosemary honey contributions as a moisturizing active, Bolletino Chimico Farmaceutico, 1999, 138(8), s. 401–417.
Lower E., Sweet as honey. Nourishing, soening and healing properties make honey a valuable ingredient for cosmetics, Soap Perfum Cosmetics, 1998, 71, s. 41–43.
Kałużny E., Pszczela apteczka. Wyd. E. Kałużny, Leszno 1996.
Jośko F., Gala J., Pszczoły i ich lecznicze produkty, Wyd. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz 2003.
Stangaciu S., Hartenstein E., Leki z pszczelej apteki, Wyd. KDC, Warszawa 2007.
Frank R., Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje, Wyd. RM, Warszawa 2008.
Al-Waili N.S., Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study, Complementary Therapies in Medicine., 2003, 11, s. 226–234.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 518
Liczba cytowań: 0