Salta al contenuto principale Salta al menu principale di navigazione Salta al piè di pagina del sito
  • Registrazione
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Ultimo fascicolo
  • Archivi
  • Info
    • Sulla rivista
    • Proposte
    • Comitato Scientifico ed Editoriale
    • Dichiarazione sulla privacy
    • Contatti
  • Registrazione
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii
  • Home
  • /
  • Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii
  1. Home /
  2. Archivi /
  3. V. 5 N. 1 (2019): HERBALISM /
  4. Artykuły

Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii

Autori

  • Bogdan Kędzia Instytut Włókien Naturalnuch i Roślin Zielarskich w Poznaniu
  • Elżbieta Hołderna-Kędra Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu https://orcid.org/0000-0002-2820-1715

Parole chiave

miód pszczeli, powstawanie i pozyskiwanie, skład chemiczny, właściwości biologiczne, kosmetyki pielęgnacyjne, kosmeceutyki

Abstract

Pszczoły wytwarzają miód z nektaru lub spadzi. Jest on zatem produktem pochodzenia roślinnego, częściowo przetwarzanym przez pszczoły. Miód pszczeli składa się z cukrów, wody i innych substancji, w tym białek, peptydów, enzymów, wolnych aminokwasów, związków fenolowych, witamin i biopierwiastków. Do najważniejszych właściwości biologicznych miodu zalicza się działanie: przeciwutleniające, antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, odżywcze, odnawiające tkanki, nawilżające, oczyszczające skórę ze szkodliwych metabolitów, podwyższające napięcie skóry oraz usuwające złuszczony naskórek. Miód znalazł zastosowanie w wytwarzaniu kosmetyków upiększających, w tym maseczek do twarzy, kremów, kąpieli, balsamów, lotionów oraz odżywek do włosów. Z powodzeniem używany jest do sporządzania kosmetyków leczniczych (kosmeceutyków), przeznaczonych do leczenia różnych chorób dermatologicznych, m.in.
grzybic, łupieżu pstrego, łojotokowego zapalenia skóry, wyprzeń drożdżakowych, opryszczki warg i atopowego zapalenia skóry.

Riferimenti bibliografici

Wojtacki M., Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL, Warszawa 1989.

Gałuszka H., Miód pszczeli. Powstawanie, wartość użytkowa, zastosowanie, Wyd. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz 1998.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przeds. Wyd. Rzeczpospolita SA, Warszawa 2008.

Frenkel S., Robinson G.E., Berenbaum M.R., Antooxidant content correlated characteristics of 14-monooral honey, Journal Apicultural Research, 1998, 37, s. 27–31.

Molan P.C., Allen K.L., e eect of gamma-irradiation on the antibacterial activity of honey, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 1996, 48, s. 1206–1209.

Kędzia B., Aktywność przeciwbakteryjna i przeciwgrzybicza miodu nektarowego, Instytut Roślin Przetwórstwa Zielarskiego, Poznań 1997 (dane nieopublikowane).

Willix D.J., Molan P.C., Harfoot C.G., A comparison of the sensitivity of wound – in fecting species of bacteria to the antibacterial activity of manuka honey and other honey, Journal of Applied and Bacteriology, 1992, 73, s. 388–394.

Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G., e sensitivity to honey of Gram-positive cocci of clinical signicance isolated from wounds, Journal of Applied Microbiology, 2002, 93, s. 857–863.

van den Berg A.J., van den Worm E., van Uord H.C., Halkes S.B., Hoekstra M.J., Beukelman C.J., An in vitro examination of the antioxidant and anti-inammatory properties of buckwheat honey, Journal of Wound Care, 2008, 17(4), 172–178.

Suguna L., Chandrakasan G., Ramamoorthy U., Koitchara P.J., Inuence of honey on biochemical and biophysical parameters of wounds in rats, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 1993, 14, s. 91–99.

Jimēnez M.M., Fresno M.J., Selles E., Pharmacotechnical characterization and efetiveness study of a dermopharmaceutical form: Rosemary honey contributions as a moisturizing active, Bolletino Chimico Farmaceutico, 1999, 138(8), s. 401–417.

Lower E., Sweet as honey. Nourishing, soening and healing properties make honey a valuable ingredient for cosmetics, Soap Perfum Cosmetics, 1998, 71, s. 41–43.

Kałużny E., Pszczela apteczka. Wyd. E. Kałużny, Leszno 1996.

Jośko F., Gala J., Pszczoły i ich lecznicze produkty, Wyd. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz 2003.

Stangaciu S., Hartenstein E., Leki z pszczelej apteki, Wyd. KDC, Warszawa 2007.

Frank R., Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje, Wyd. RM, Warszawa 2008.

Al-Waili N.S., Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study, Complementary Therapies in Medicine., 2003, 11, s. 226–234.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Pubblicato

2022-09-02

Come citare

1.
KĘDZIA, Bogdan e HOŁDERNA-KĘDRA, Elżbieta. Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii. HERBALISM. Online. 2 settembre 2022. Vol. 5, no. 1, pp. 96-110. [Accessed 5 luglio 2025].
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Scarica citazione
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Fascicolo

V. 5 N. 1 (2019): HERBALISM

Sezione

Artykuły

Licenza

Creative Commons License

Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non opere derivate 4.0 Internazionale.

Stats

Number of views and downloads: 979
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Scorri l'indice per Autori
  • Issue archive

User

User

Ultimo numero

  • Lodo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informazioni

  • per i lettori
  • Per gli autori
  • Per i bibliotecari

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Lingua

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

miód pszczeli, powstawanie i pozyskiwanie, skład chemiczny, właściwości biologiczne, kosmetyki pielęgnacyjne, kosmeceutyki
Su

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop