Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • English
    • Deutsch
    • Język Polski
    • Español (España)
    • Italiano
    • Français (Canada)
    • Čeština
    • Français (France)
    • Hrvatski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • English
  • Deutsch
  • Język Polski
  • Español (España)
  • Italiano
  • Français (Canada)
  • Čeština
  • Français (France)
  • Hrvatski
  • Srpski
  • Українська

Łódzkie Studia Etnograficzne

Celluloid Flavours. A Brief History of Food in Film
  • Strona domowa
  • /
  • Celluloid Flavours. A Brief History of Food in Film
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 54 (2015): Culinaries, The /
  4. Rozprawy

Celluloid Flavours. A Brief History of Food in Film

Autor

  • Aleksandra Drzał-Sierocka Institute of Cultural Studies University of Social Sciences and Humanities

DOI:

https://doi.org/10.12775/LSE.2015.54.05

Słowa kluczowe

cinema, food in film, culinary motifs, the “food-dependent” genres

Abstrakt

The aim of the essay is to analyse selected images and the ways in which food functions in films. The author attempts to demonstrate how durable and intense are the connections between food and film. The text constitutes a type of a catalogue presenting examples of culinary meanings in film, which are as diverse as possible, although the provided examples certainly do not exhaust the topic and their selection is to some extent subjective. The text is written from the perspective of film studies, with some important consequences thereof. Primarily, description decidedly dominates over analysis and interpretation, the possible directions of which are only signalled. The author demonstrates that culinary issues in films often carry a metaphorical and symbolic potential, thus becoming a carrier of information regarding the cultural and socio-political context in which the film was made. As a film specialist, she is interested in the manner in which culinary themes (i.e. food and various actions related to it) constitute an element of a film’s narration by defining the presented world, providing the characterisation of the protagonists and their interrelationships, creating moods, evoking emotions etc. Both types of filmic culinaries, i.e. those inside and outside the film itself, are described and signalled in the context of concrete films (or scenes).

Łódzkie Studia Etnograficzne

Pobrania

  • PDF (English)

Opublikowane

2015-12-31

Jak cytować

1.
DRZAŁ-SIEROCKA, Aleksandra. Celluloid Flavours. A Brief History of Food in Film. Łódzkie Studia Etnograficzne [online]. 31 grudzień 2015, T. 54, s. 52–70. [udostępniono 4.7.2025]. DOI 10.12775/LSE.2015.54.05.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 54 (2015): Culinaries, The

Dział

Rozprawy

Licencja

1. Autorzy udzielają wydawcy (Polskiemu Towarzystwu Ludoznawczemu) licencji niewyłącznej na korzystanie z utworu w następujących polach eksploatacji:

a) utrwalanie Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego;

b) reprodukowanie (zwielokrotnienie) Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego drukiem i techniką cyfrową (ebook, audiobook);

c) wprowadzania do obrotu egzemplarzy zwielokrotnionego Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego;

d) wprowadzenie Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego do pamięci komputera;

e) rozpowszechnianie utworu w wersji elektronicznej w formule open access na licencji Creative Commons (CC BY - ND 4.0).

2. Autorzy udzielają wydawcy licencji nieodpłatnie.

3. Korzystanie przez wydawcę z utworu na ww. polach nie jest ograniczone czasowo, ilościowo i terytorialnie.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 526
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • English
  • Deutsch
  • Język Polski
  • Español (España)
  • Italiano
  • Français (Canada)
  • Čeština
  • Français (France)
  • Hrvatski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

cinema, food in film, culinary motifs, the “food-dependent” genres
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa