Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
    • Hrvatski
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
  • Przesyłanie tekstów
  • Zespół redakcyjny
  • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
  • Hrvatski

Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture

Jedzenie na scenie w świetle dramaturgii dla dzieci (na wybranych przykładach)
  • Strona domowa
  • /
  • Jedzenie na scenie w świetle dramaturgii dla dzieci (na wybranych przykładach)
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 66 Nr 1 (2022): Dzieci, jedzenie i media /
  4. Artykuły

Jedzenie na scenie w świetle dramaturgii dla dzieci (na wybranych przykładach)

Autor

  • Ryszard Waksmund Uniwersytet Wrocławski 0000-0002-1339-928X

DOI:

https://doi.org/10.12775/LL.1.2022.004

Słowa kluczowe

kulinaria, historia literatury dla dzieci, teatr dla dzieci

Abstrakt

Celem niniejszego artykułu jest przekrojowa prezentacja tematyki kulinarnej pojawiającej się w twórczości scenicznej dla dzieci. Historia tej tematyki w dramaturgii europejskiej sięga jeszcze czasów komedii starogreckiej, w której miała zabarwienie satyryczne. Inaczej jest w przypadku oświeceniowej literatury dla dzieci, która pełni przede wszystkim funkcję wychowawczą. Świadczą o tym „komedyjki” Stefanii de Genlis, Arnauda Berquina i Christiana Felixa Weisse’go. Na gruncie polskim ten temat pojawił się po raz pierwszy w utworach scenicznych Klementyny Hoffmanowej, a następnie w twórczości jej licznych naśladowców. W miarę rozwoju dramaturgii dla dzieci tematyka biedy, głodu, łakomstwa i filantropii, związana z podejściem realistycznym i moralistycznym, ulega wyczerpaniu. Wraz z modernizmem i rozwojem baśni dramatycznej obrazy kulinariów nabierają walorów poetyckich i ludycznych, a XX w. dorzuca jeszcze formy parodystyczne. Nie oznacza to całkowitego zerwania z moralizatorstwem, ale do głosu dochodzi współcześnie problematyka związana ze zdrowym odżywianiem oraz krytyką produktów służących do szybkiego konsumowania.

Bibliografia

Bartol, K., Danielewicz, J. (2011). Komedia grecka od Epicharma do Menandra. Wybór fragmentów. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Chotomska, W. (1975). Smok wawelski. W: A. Czetwertyński (red.), Kiermasz rozmaitości. Warszawa: Młodzieżowa Agencja Wydawnicza.

Dziemian, K. (b. r.). Opis sztuki. Opowieść z krainy nowej kulinarii, czyli czym frytka za młodu nasiąknie [notatka w serwisie NoweSztuki.pl]. Pobrano z: https://nowesztuki.pl/sztuka/opowiesc-z-krainy-nowej-kulinarii-czyli-czym-frytka-za-mlodu-nasiaknie/

Gemra, A. (2017). O jedzeniu i nie tylko w utworach Lucy Maud Montgomery. W: A. Gemra, A. Mazurkiewicz (red.), O literaturze i kulturze (nie tylko) popularnej. Prace ofiarowane Profesorowi Jakubowi Z. Lichańskiemu (s. 223–236). Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.

Gębarski, S. (1983). Tomcio-Paluch. Baśń opracowana według wzoru francuskiego. W: R. Waksmund (red.), Teatr bajki i przygody (s. 7–15). Wałbrzych: Teatr Dramatyczny im. Jerzego Szaniawskiego w Wałbrzychu.

Gołębska, N. (1983). Kramik Mikołaja Gwiazdora. W: S. Murat (red.), Teatr baśniowy (s. 103–129). Warszawa: Centralny Ośrodek Metodyki Upowszechniania Kultury.

Gozzi, C. (1991). Gozzi (przeł. A. Piotrowska; red. R. Guarnieri). Seria Najpiękniejsze Baśnie, Najwięksi Bajkopisarze. Warszawa: BGW.

Gripari, P. (1993). W sprawie ogłoszenia (przeł. B. Grzegorzewska). Nowe Sztuki dla Dzieci i Młodzieży, 3, 21–30.

Gripari, P. (1995). Sto lat kuchni francuskiej (przeł. B. Grzegorzewska). Nowe Sztuki dla Dzieci i Młodzieży, 8, 17–24.

Has-Tokarz, A. (2017). Od zabawy w gotowanie do książeczek „dla małych kucharzy” – o proweniencji pierwszych książek kucharskich dla dzieci (prolegomena). W: A. Gemra, A. Mazurkiewicz (red.), O literaturze i kulturze (nie tylko) popularnej. Prace ofiarowane Profesorowi Jakubowi Z. Lichańskiemu (s. 181–194). Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.

Hoffmanowa, K. (1875). Dzieła Klementyny z Tańskich Hoffmanowej. Wydanie nowe pod red. N. Żmichowskiej. T. 5. Warszawa: Spółka Wydawnicza Księgarzy.

Huszczo, R., Kieruzalski, A. (1958). Z kukiełką w plecaku. Warszawa: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej.

Jodko-Kula, E. (1998). W szkolnym teatrze. Scenariusze przedstawień szkolnych. Warszawa: JUKA.

Jonca, M. (1998). Biesiada ubogich dziatek. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 89–94). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Jurkowski, H. (1991). Dzieje literatury dramatycznej dla teatru lalek. Wrocław: Oficyna Wydawnicza „Leopoldinum”, Fundacji dla Uniwersytetu Wrocławskiego.

Kostaszuk, K. (1986). Teatr dziecięcy. Przewodnik repertuarowy. Warszawa: Centralny Ośrodek Metodyki Upowszechniania Kultury.

Kostecka, W. (2014). Baśń postmodernistyczna – przeobrażenie gatunku. Intertekstualne gry z tradycją literacką. Warszawa: Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich.

Kotlarska, Z. (1930). Obrazki sceniczne. Rozmówki i zabawy dla dzieci. Do użytku nauczycielek klas młodszych. Łódź–Katowice: L. Fiszer.

Kownacka, M. (2003). Wybór scenariuszy dla teatrzyków szkolnych dla klas I—III (red. J. Rodziewicz). Wrocław: Siedmioróg.

Kuczalska, H. (1900). Pół tuzina komedyjek. Warszawa: T. Paprocki.

Ługowska, J. (1998). Blady rosołek i paluszki Aspazji. Kod kulinarny w powieściach Małgorzaty Musierowicz. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 214–221). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Łukaszewicz, J. (1998). Biesiada w komediach Goldoniego. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 129–134). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Maeterlinck, M. (1994). Niebieski ptak (przeł. J. Cieśliński). W: M. Maeterlinck, Dramaty wybrane (s. 163–234). Kraków: Comoedia.

Meyzie, P. (2012). Kuchnia w Europie w dobie nowożytnej. Jeść i pić: XVI-XIX wiek (przeł. E. Kucińska, A. Drzymała). Warszawa: Oficyna Wydawnicza „Mówią Wieki”.

Ożóg-Winiarska, Z. (2006). „I znajdziemy w bułkach i chlebach zapach ziemi, wiatru i chleba”. O chlebie w poezji dla dzieci. Poezja i Dziecko, 3, 30–40.

Papuzińska, J. (1988). Humor obrazów biesiadnych w literaturze fantastycznej dla dzieci i młodzieży. W: Humor w literaturze dla dzieci i młodzieży. Materiały z sesji (s. 38–44). Wrocław: Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Tadeusza Mikulskiego.

Papuzińska, J. (1989). Misterium łakomstwa. W: J. Papuzińska, Zatopione królestwo. O polskiej literaturze fantastycznej XX wieku dla dzieci i młodzieży (s. 135–142). Warszawa: Nasza Księgarnia.

Ratajczakowa, D. (1998). Jedzenie na scenie, czyli o gatunkowych determinantach charakteru i znaczeń biesiad dramatyczno-teatralnych. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 120–128). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Simon, L. (1971). Bibliografia dramatu polskiego 1765–1964. T. 1–2. Bibliografia dramatu polskiego 1765–1939. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy.

Sławińska, I. (1988). Główne problemy struktury dramatu. W: J. Degler (red.), Problemy teorii dramatu i teatru (s. 21–38). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego.

Valenti Ronco, M. L. (1995). Smak i zapach bajki (przeł. K. Rudnicka). Guliwer, 2, 6–12.

Waksmund, R. (1986). Od powiastki do komedyjki. W: R. Waksmund, Literatura pokoju dziecinnego. Warszawa: Nasza Księgarnia.

Waksmund, R. (1998). Śladem chlebowych okruszków. Wokół motywów biesiadnych w literaturze dziecięcej. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 95–102). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Waszkiel, H. (2014). Dramaturgia polskiego teatru lalek. Warszawa: Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Wolniewiczówna, C. (1921). Klub jaroszek. Komedia w I akcie. Poznań: Zjednoczenie Stowarzyszeń Młodzieży Polskiej.

Wróbel-Wojtyszko, A., Wojtyszko, A. (2010). Historia pewnego przedmiotu. Nowe Sztuki dla Dzieci i Młodzieży, 30, 161–201.

Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

2022-09-13

Jak cytować

1.
WAKSMUND, Ryszard. Jedzenie na scenie w świetle dramaturgii dla dzieci (na wybranych przykładach). Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture [online]. 13 wrzesień 2022, T. 66, nr 1, s. 49–64. [udostępniono 4.7.2025]. DOI 10.12775/LL.1.2022.004.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 66 Nr 1 (2022): Dzieci, jedzenie i media

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Prawa autorskie/Copyright Notice

1. Autorzy udzielają wydawcy (Polskiemu Towarzystwu Ludoznawczemu) licencji niewyłącznej na korzystanie z utworu w następujących polach eksploatacji:

a) utrwalanie Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego;

b) reprodukowanie (zwielokrotnienie) Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego drukiem i techniką cyfrową (ebook, audiobook);

c) wprowadzania do obrotu egzemplarzy zwielokrotnionego Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego;

d) wprowadzenie Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego do pamięci komputera;

e) rozpowszechnianie utworu w wersji elektronicznej w formule open access na licencji Creative Commons (CC BY - ND 3.0).

 2. Autorzy udzielają wydawcy licencji nieodpłatnie.

3. Korzystanie przez wydawcę z utworu na ww. polach nie jest ograniczone czasowo, ilościowo i terytorialnie.

 

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 420
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
  • Hrvatski

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

kulinaria, historia literatury dla dzieci, teatr dla dzieci
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa