Aller directement au contenu principal Aller directement au menu principal Aller au pied de page
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
    • Hrvatski
  • Menu
  • Accueil
  • Numéro courant
  • Archives
  • À propos de cette revue
  • Soumissions
  • Comité éditorial
  • Contact
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
  • Hrvatski

Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture

Jedzenie na scenie w świetle dramaturgii dla dzieci (na wybranych przykładach)
  • Accueil
  • /
  • Jedzenie na scenie w świetle dramaturgii dla dzieci (na wybranych przykładach)
  1. Accueil /
  2. Archives /
  3. Vol. 66 No 1 (2022): Children, Food, and Media /
  4. Articles

Jedzenie na scenie w świetle dramaturgii dla dzieci (na wybranych przykładach)

Auteurs

  • Ryszard Waksmund Uniwersytet Wrocławski 0000-0002-1339-928X

DOI :

https://doi.org/10.12775/LL.1.2022.004

Mots-clés

kulinaria, historia literatury dla dzieci, teatr dla dzieci

Résumé

Celem niniejszego artykułu jest przekrojowa prezentacja tematyki kulinarnej pojawiającej się w twórczości scenicznej dla dzieci. Historia tej tematyki w dramaturgii europejskiej sięga jeszcze czasów komedii starogreckiej, w której miała zabarwienie satyryczne. Inaczej jest w przypadku oświeceniowej literatury dla dzieci, która pełni przede wszystkim funkcję wychowawczą. Świadczą o tym „komedyjki” Stefanii de Genlis, Arnauda Berquina i Christiana Felixa Weisse’go. Na gruncie polskim ten temat pojawił się po raz pierwszy w utworach scenicznych Klementyny Hoffmanowej, a następnie w twórczości jej licznych naśladowców. W miarę rozwoju dramaturgii dla dzieci tematyka biedy, głodu, łakomstwa i filantropii, związana z podejściem realistycznym i moralistycznym, ulega wyczerpaniu. Wraz z modernizmem i rozwojem baśni dramatycznej obrazy kulinariów nabierają walorów poetyckich i ludycznych, a XX w. dorzuca jeszcze formy parodystyczne. Nie oznacza to całkowitego zerwania z moralizatorstwem, ale do głosu dochodzi współcześnie problematyka związana ze zdrowym odżywianiem oraz krytyką produktów służących do szybkiego konsumowania.

Références

Bartol, K., Danielewicz, J. (2011). Komedia grecka od Epicharma do Menandra. Wybór fragmentów. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Chotomska, W. (1975). Smok wawelski. W: A. Czetwertyński (red.), Kiermasz rozmaitości. Warszawa: Młodzieżowa Agencja Wydawnicza.

Dziemian, K. (b. r.). Opis sztuki. Opowieść z krainy nowej kulinarii, czyli czym frytka za młodu nasiąknie [notatka w serwisie NoweSztuki.pl]. Pobrano z: https://nowesztuki.pl/sztuka/opowiesc-z-krainy-nowej-kulinarii-czyli-czym-frytka-za-mlodu-nasiaknie/

Gemra, A. (2017). O jedzeniu i nie tylko w utworach Lucy Maud Montgomery. W: A. Gemra, A. Mazurkiewicz (red.), O literaturze i kulturze (nie tylko) popularnej. Prace ofiarowane Profesorowi Jakubowi Z. Lichańskiemu (s. 223–236). Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.

Gębarski, S. (1983). Tomcio-Paluch. Baśń opracowana według wzoru francuskiego. W: R. Waksmund (red.), Teatr bajki i przygody (s. 7–15). Wałbrzych: Teatr Dramatyczny im. Jerzego Szaniawskiego w Wałbrzychu.

Gołębska, N. (1983). Kramik Mikołaja Gwiazdora. W: S. Murat (red.), Teatr baśniowy (s. 103–129). Warszawa: Centralny Ośrodek Metodyki Upowszechniania Kultury.

Gozzi, C. (1991). Gozzi (przeł. A. Piotrowska; red. R. Guarnieri). Seria Najpiękniejsze Baśnie, Najwięksi Bajkopisarze. Warszawa: BGW.

Gripari, P. (1993). W sprawie ogłoszenia (przeł. B. Grzegorzewska). Nowe Sztuki dla Dzieci i Młodzieży, 3, 21–30.

Gripari, P. (1995). Sto lat kuchni francuskiej (przeł. B. Grzegorzewska). Nowe Sztuki dla Dzieci i Młodzieży, 8, 17–24.

Has-Tokarz, A. (2017). Od zabawy w gotowanie do książeczek „dla małych kucharzy” – o proweniencji pierwszych książek kucharskich dla dzieci (prolegomena). W: A. Gemra, A. Mazurkiewicz (red.), O literaturze i kulturze (nie tylko) popularnej. Prace ofiarowane Profesorowi Jakubowi Z. Lichańskiemu (s. 181–194). Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.

Hoffmanowa, K. (1875). Dzieła Klementyny z Tańskich Hoffmanowej. Wydanie nowe pod red. N. Żmichowskiej. T. 5. Warszawa: Spółka Wydawnicza Księgarzy.

Huszczo, R., Kieruzalski, A. (1958). Z kukiełką w plecaku. Warszawa: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej.

Jodko-Kula, E. (1998). W szkolnym teatrze. Scenariusze przedstawień szkolnych. Warszawa: JUKA.

Jonca, M. (1998). Biesiada ubogich dziatek. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 89–94). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Jurkowski, H. (1991). Dzieje literatury dramatycznej dla teatru lalek. Wrocław: Oficyna Wydawnicza „Leopoldinum”, Fundacji dla Uniwersytetu Wrocławskiego.

Kostaszuk, K. (1986). Teatr dziecięcy. Przewodnik repertuarowy. Warszawa: Centralny Ośrodek Metodyki Upowszechniania Kultury.

Kostecka, W. (2014). Baśń postmodernistyczna – przeobrażenie gatunku. Intertekstualne gry z tradycją literacką. Warszawa: Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich.

Kotlarska, Z. (1930). Obrazki sceniczne. Rozmówki i zabawy dla dzieci. Do użytku nauczycielek klas młodszych. Łódź–Katowice: L. Fiszer.

Kownacka, M. (2003). Wybór scenariuszy dla teatrzyków szkolnych dla klas I—III (red. J. Rodziewicz). Wrocław: Siedmioróg.

Kuczalska, H. (1900). Pół tuzina komedyjek. Warszawa: T. Paprocki.

Ługowska, J. (1998). Blady rosołek i paluszki Aspazji. Kod kulinarny w powieściach Małgorzaty Musierowicz. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 214–221). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Łukaszewicz, J. (1998). Biesiada w komediach Goldoniego. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 129–134). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Maeterlinck, M. (1994). Niebieski ptak (przeł. J. Cieśliński). W: M. Maeterlinck, Dramaty wybrane (s. 163–234). Kraków: Comoedia.

Meyzie, P. (2012). Kuchnia w Europie w dobie nowożytnej. Jeść i pić: XVI-XIX wiek (przeł. E. Kucińska, A. Drzymała). Warszawa: Oficyna Wydawnicza „Mówią Wieki”.

Ożóg-Winiarska, Z. (2006). „I znajdziemy w bułkach i chlebach zapach ziemi, wiatru i chleba”. O chlebie w poezji dla dzieci. Poezja i Dziecko, 3, 30–40.

Papuzińska, J. (1988). Humor obrazów biesiadnych w literaturze fantastycznej dla dzieci i młodzieży. W: Humor w literaturze dla dzieci i młodzieży. Materiały z sesji (s. 38–44). Wrocław: Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Tadeusza Mikulskiego.

Papuzińska, J. (1989). Misterium łakomstwa. W: J. Papuzińska, Zatopione królestwo. O polskiej literaturze fantastycznej XX wieku dla dzieci i młodzieży (s. 135–142). Warszawa: Nasza Księgarnia.

Ratajczakowa, D. (1998). Jedzenie na scenie, czyli o gatunkowych determinantach charakteru i znaczeń biesiad dramatyczno-teatralnych. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 120–128). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Simon, L. (1971). Bibliografia dramatu polskiego 1765–1964. T. 1–2. Bibliografia dramatu polskiego 1765–1939. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy.

Sławińska, I. (1988). Główne problemy struktury dramatu. W: J. Degler (red.), Problemy teorii dramatu i teatru (s. 21–38). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego.

Valenti Ronco, M. L. (1995). Smak i zapach bajki (przeł. K. Rudnicka). Guliwer, 2, 6–12.

Waksmund, R. (1986). Od powiastki do komedyjki. W: R. Waksmund, Literatura pokoju dziecinnego. Warszawa: Nasza Księgarnia.

Waksmund, R. (1998). Śladem chlebowych okruszków. Wokół motywów biesiadnych w literaturze dziecięcej. W: P. Kowalski (red.), Oczywisty urok biesiadowania (s. 95–102). Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Warszawskiej.

Waszkiel, H. (2014). Dramaturgia polskiego teatru lalek. Warszawa: Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Wolniewiczówna, C. (1921). Klub jaroszek. Komedia w I akcie. Poznań: Zjednoczenie Stowarzyszeń Młodzieży Polskiej.

Wróbel-Wojtyszko, A., Wojtyszko, A. (2010). Historia pewnego przedmiotu. Nowe Sztuki dla Dzieci i Młodzieży, 30, 161–201.

Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture

Téléchargements

  • PDF (Język Polski)

Publiée

2022-09-13

Comment citer

1.
WAKSMUND, Ryszard. Jedzenie na scenie w świetle dramaturgii dla dzieci (na wybranych przykładach). Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture. Online. 13 septembre 2022. Vol. 66, no. 1, pp. 49-64. [Accessed 4 juillet 2025]. DOI 10.12775/LL.1.2022.004.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Télécharger la référence bibliographique
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numéro

Vol. 66 No 1 (2022): Children, Food, and Media

Rubrique

Articles

Licence

Creative Commons License

Ce travail est disponible sous licence Creative Commons Attribution - Pas de Modification 4.0 International.

1. The authors give the publisher (Polish Ethnological Society) non-exclusive license to use the work in the following fields:

a) recording of a Work / subject of a related copyright;

b) reproduction (multiplication) Work / subject of a related copyright in print and digital technique (ebook, audiobook);

c) marketing of units of reproduced Work / subject of a related copyright;

d) introduction of Work / object of related copyright to computer memory;

e) dissemination of the work in an electronic version in the formula of open access under the Creative Commons license (CC BY - ND 3.0).

2. The authors give the publisher the license free of charge.

3. The use of the work by publisher in the above mentioned aspects is not limited in time, quantitatively nor territorially.

Stats

Number of views and downloads: 420
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Explorer l'Index des auteurs
  • Issue archive

User

User

Numéro courant

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informations

  • Pour les lecteurs
  • Pour les auteurs
  • Pour les bibliothécaires

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Langue

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
  • Hrvatski

Tags

Search using one of provided tags:

kulinaria, historia literatury dla dzieci, teatr dla dzieci
Haut

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop