Ir al contenido principal Ir al menú de navegación principal Ir al pie de página del sitio
  • Registrarse
  • Entrar
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
    • Hrvatski
  • Menu
  • Inicio
  • Actual
  • Archivos
  • Sobre la revista
  • Envíos
  • Equipo editorial
  • Contacto
  • Registrarse
  • Entrar
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
  • Hrvatski

Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture

Gumbo czy gofry z kurczakiem? Jedzenie jako metafora afroamerykańskiej tożsamości
  • Inicio
  • /
  • Gumbo czy gofry z kurczakiem? Jedzenie jako metafora afroamerykańskiej tożsamości
  1. Inicio /
  2. Archivos /
  3. Vol. 66 Núm. 1 (2022): Children, Food, and Media /
  4. Articles

Gumbo czy gofry z kurczakiem? Jedzenie jako metafora afroamerykańskiej tożsamości

Autores/as

  • Ewa Klęczaj-Siara Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu https://orcid.org/0000-0003-3769-2728

DOI:

https://doi.org/10.12775/LL.1.2022.003

Palabras clave

afroamerykańska literatura dziecięca, książka obrazkowa, kultura jedzenia, relacje tekstu i obrazu, tożsamość afroamerykańska

Resumen

Afroamerykańska literatura dziecięca zawsze miała charakter polityczny. Jej głównym celem jest promowanie pozytywnego wizerunku czarnoskórej społeczności w USA, a także kształtowanie tożsamości rasowej młodych czytelników. Dla wielu czarnoskórych autorów jedzenie stało się metaforą więzi kulturowych i emocjonalnych, będących źródłem optymizmu, dumy z przynależności do rasy czarnych i chęci walki z nierównościami społecznymi. Celem artykułu jest ukazanie funkcji politycznych i społecznych jedzenia w społecznościach afroamerykańskich na przykładzie wybranych książek obrazkowych czarnoskórych twórców, m.in. Nikki Giovanni, Faith Ringgold, Bryan Collier i Oge Mora. Główną część artykułu stanowi analiza relacji między narracją słowną a niezwykle barwnymi ilustracjami znanych amerykańskich artystów ukazujących domowe przestrzenie, w których jedzenie wyraża niepowtarzalność kultury afroamerykańskiej.

Citas

Anderson, K. (2015). Food Memory: Nikki Giovanni, Edna Lewis, Scott Peacock and the Southern Food Revival. LURe, 5, 43–54.

Andrews, T., Collier, B. (2015). Trombone Shorty. New York: Abrams.

Andrews, T., Collier, B. (2018). The 5 O’Clock Band. New York: Abrams.

Bergstrand, U., Nikolajeva, M. (1999). Läckergommarnas kungarike: Matens funktion i barnlitteraaturen. Stockholm: Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms universitet.

Charles, T., Alcantra, J. (2019). Freedom Soup. Somerville: Candlewick Press.

Collier, B. (2000). Uptown. New York: Henry Holt and Company.

Daniel, C. (2006). Voracious Children: Who Eats Whom in Children’s Literature. New York: Routledge.

DeVault, M. (1991). Feeding the Family: The Social Organization of Caring as Gendered Work. Chicago: University of Chicago Press.

Garcia-Williams, R. (2010). One Crazy Summer. New York: Amistad.

Giovanni, N. (1968). Black Feeling, Black Talk. New York: Broadside Press.

Giovanni, N., Johnson, L. (1994). Knoxville, Tennessee. New York: Scholastic.

Hall, R. (2007). Africa and the American South: Culinary Connections. Southern Quarterly, 44(2), 19–52.

Hunter, M. A., Zandria, F. R. (2018). Chocolate Cities: The Black Map of American Life. Oakland: University of California Press.

Keeling, K., Pollard, S. T. (red.) (2009). Critical Approaches to Food in Children’s Literature. New York: Routledge.

Keeling, K., Pollard, S. T. (red.) (2020). Table Lands: Food in Children’s Literature. Jackson: University Press of Mississippi.

Liburd, L. (2003). Food, Identity, and African American Women with Type 2 Diabetes: An Anthropological Perspective. Diabetes Spectrum, 16(3), 160–165.

Miller, A. (2013). Soul Food: The Surprising Story of an American Cuisine, One Plate at a Time. Chapel Hill: The University of North Carolina Press.

Miller, A., Worley, S. (2016, June 29). Where Soul Food Really Comes From [interview on the website Epicurious]. Retrieved from: https://www.epicurious.com/expert-advice/real-history-of-soul-food-article

Mora, O. (2018). Thank You Omu! New York: Little, Brown Books for Young Readers.

Niewiadomska-Flis, U. (2017). Live and Let Di(n)e: Food and Race in the Texts of the American South. Lublin: Wydawnictwo KUL.

Nikolajeva, M., Scott, C. (2006). How Picturebooks Work. New York: Routledge.

Poe, T. (1999). The Origins of Soul Food in Black Urban Identity: Chicago, 1915–1947. American Studies International, 37(1), 4–33.

Ringgold, F. (1991). Tar Beach. New York: Scholastic.

Rokicki, J. (2002). Kolor, pochodzenie, kultura. Kraków: Universitas.

Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture

Descargas

  • PDF (Język Polski)

Publicado

2022-09-13

Cómo citar

1.
KLĘCZAJ-SIARA, Ewa. Gumbo czy gofry z kurczakiem? Jedzenie jako metafora afroamerykańskiej tożsamości. Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture. Online. 13 septiembre 2022. Vol. 66, no. 1, pp. 39-48. [Accessed 5 julio 2025]. DOI 10.12775/LL.1.2022.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Descargar cita
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Número

Vol. 66 Núm. 1 (2022): Children, Food, and Media

Sección

Articles

Licencia

Creative Commons License

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-SinDerivadas 4.0.

1. The authors give the publisher (Polish Ethnological Society) non-exclusive license to use the work in the following fields:

a) recording of a Work / subject of a related copyright;

b) reproduction (multiplication) Work / subject of a related copyright in print and digital technique (ebook, audiobook);

c) marketing of units of reproduced Work / subject of a related copyright;

d) introduction of Work / object of related copyright to computer memory;

e) dissemination of the work in an electronic version in the formula of open access under the Creative Commons license (CC BY - ND 3.0).

2. The authors give the publisher the license free of charge.

3. The use of the work by publisher in the above mentioned aspects is not limited in time, quantitatively nor territorially.

Stats

Number of views and downloads: 566
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Examinar índice de autores/as
  • Issue archive

User

User

Número actual

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Información

  • Para lectores/as
  • Para autores/as
  • Para bibliotecarios/as

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Idioma

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
  • Hrvatski

Tags

Search using one of provided tags:

afroamerykańska literatura dziecięca, książka obrazkowa, kultura jedzenia, relacje tekstu i obrazu, tożsamość afroamerykańska
Arriba

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop