Motyw pieczeniarza w klasycznej literaturze arabskiej
DOI :
https://doi.org/10.12775/LC.2014.009Mots-clés
Ibn al-Dżauzi, Al-Chatib al-Baghdadi, tufajli, literatura adabowaRésumé
Tufajli to nieproszony gość, który pojawiał się na zamkniętych przyjęciach i wyjadał przygotowane dla gości jedzenie. Sama postać znana już była w okresie dżahilijji, ale nazwa tufajli pochodzi z okresu muzułmańskiego. Anegdoty o tufajlich pojawiają się w niektórych antologiach i encyklopediach adabowych. Punktem kulminacyjnym jest praca al-Chatiba al-Baghdadiego Kitab at-tatfil wa-hikajat at-tufajlijjin wa-achbaruhum wa-nawadir kalamihim wa-asz’aruhum, traktująca wyłącznie o tej grupie. Kitab al-azkija Ibn al-Dżauziego jest pierwszą pracą monograficzną po monografii Al-Baghdadiego, w której pojawia się temat nieproszonych gości. Grupie tej dedykowany jest jeden z rozdziałów księgi. Celem artykułu jest wykazanie wagi dzieła Al-Baghdadiego, z którego pochodzące anegdoty o tufajlich były głównym źródłem inspiracji dla Ibn al-Dżauziego przy gromadzeniu materiału do rozdziału o nieproszonych gościach w Kitab al-azkija’.
Téléchargements
Publiée
Comment citer
Numéro
Rubrique
Stats
Number of views and downloads: 1046
Number of citations: 0