Motyw pieczeniarza w klasycznej literaturze arabskiej
DOI:
https://doi.org/10.12775/LC.2014.009Słowa kluczowe
Ibn al-Dżauzi, Al-Chatib al-Baghdadi, tufajli, literatura adabowaAbstrakt
Tufajli to nieproszony gość, który pojawiał się na zamkniętych przyjęciach i wyjadał przygotowane dla gości jedzenie. Sama postać znana już była w okresie dżahilijji, ale nazwa tufajli pochodzi z okresu muzułmańskiego. Anegdoty o tufajlich pojawiają się w niektórych antologiach i encyklopediach adabowych. Punktem kulminacyjnym jest praca al-Chatiba al-Baghdadiego Kitab at-tatfil wa-hikajat at-tufajlijjin wa-achbaruhum wa-nawadir kalamihim wa-asz’aruhum, traktująca wyłącznie o tej grupie. Kitab al-azkija Ibn al-Dżauziego jest pierwszą pracą monograficzną po monografii Al-Baghdadiego, w której pojawia się temat nieproszonych gości. Grupie tej dedykowany jest jeden z rozdziałów księgi. Celem artykułu jest wykazanie wagi dzieła Al-Baghdadiego, z którego pochodzące anegdoty o tufajlich były głównym źródłem inspiracji dla Ibn al-Dżauziego przy gromadzeniu materiału do rozdziału o nieproszonych gościach w Kitab al-azkija’.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 998
Liczba cytowań: 0