Luksus czy codzienność – importowane wina w starożytnym Rzymie (I w. p.n.e. – III w. n.e.)
DOI:
https://doi.org/10.12775/KLIO.2019.001Słowa kluczowe
wino, starożytny Rzym, handel, ekonomiaAbstrakt
Niniejszy artykuł dotyczy handlu winem w starożytnym Rzymie w okresie od I w. p.n.e do III w. n.e. Pokazuje on, że od czasów Augusta do Rzymu importowano głównie średniej i niskiej jakości trunki przeznaczone do masowej konsumpcji, a nie jak postulował Finley “fame regional wines”. Sugeruje to, że handel w starożytności odgrywał znacznie istotniejszą rolę niż zakłada ortodoksyjny model antycznej ekonomii.
This paper regards wine trade in antiquity between the 1st c. BC and the 3rd c. AD. It shows that, contrarily to what was postulated by Finley, most of wines imported to Rome in the imperial period were low or middle class beverages destined for mass consumption rather than “fame regional wines”. This suggests that the trade in antiquity might have played much more important role than it is assumed by the ‘orthodox’ model of the ancient economy.
Bibliografia
Dalby A., Empire of Pleasures: Luxury and Indulgence in the Roman World, London 2000.
De Sena E. C., An assessment of wine and oil production in Rome’s hinterland: ceramic, literary, art historical and modern evidence, w: Roman villas around the Urbs. Interaction with landscape and environment, red. B. Santillo Frizell A. Klynne, Rome 2005, s. 135-149.
Finley M. I., The Ancient Economy, Berkeley 1999 (trzecia edycja).
García Soler. M. J., El vino griego en las fuentes literarias latinas, w: El vino en la antigüedad romana: II Simposio Arqueología del Vino., red. S. Celestino Pérez, Jeréz 1996, s. 227-232.
Hopkins K., Models, ships and staples, w: Trade and Famine in Classical Antiquity, Proceedings of the Cambridge Philological Society supplementary volume 8, red. P. D. A. Garnsey and C. R. Whittaker, Cambridge, 1983, s. 84-109.
Huetz de Lemps A., Les vins d’Espagne, Bordeaux 2008.
Jones A. H. M. (red. P. A. Brunt), The Roman economy, Oxford, 1974.
Komar P., Consumption of Greek wines in Roman Italy - between literary and archaeological evidence, “Food & History Journal” 12/3, 2014, s. 99-131.
Komar P., Aegean wines for the Roman elite: in search of Eastern luxuries on Western tables, “Eos” 101/2, 2014, s. 227-244.
Komar P., In vino sanitas, w druku.
Komar P., Aegean wine imports to the city of Rome (1st century BC - 3rd century AD), “Studies in Ancient Art and Civilization” 22, 2018, w druku.
Kourakou-Dragona S., La vigne et le vin dans le monde grec ancien, Athènes 2013.
Malinowski G., In vino veritas. Uzupełnienia do biografii Strabona, “Eos” 86(2), 1999, s. 199-215.
Marlière É., L’outre et le tonneau dans l'occident romain, Montagnac 2002.
Matthaiou A. P. , Οἶνος ἀθάλασσος, “Horos" 10-12, 1992-1998, s. 571-576.
Ridgeway W., Wilkins A. S., Vinum w: Dictionary of Greek and Roman Antiquities, red. W. Smith, W. Wayte, G. E. Marindin, London 1901.
F. Salviat, Le vin de Thasos. Amphores, vin et sources écrites, w: Recherches sur les amphores grecques, red. J.-Y. Empereur, Y. Garlan (Actes du colloque international organisé par le Centre national de la recherche scientifique, l'Université de Rennes II et l'École française d’Athènes, Athènes, 10-12 septembre 1984), BCH Suppl. 13, Athènes 1986, s. 145-195.
Salviat v, Origine orientale et diffusion des cépages grecs, w: Vins, vignerons et buveurs de l’antiquité, red. F. Salviat, A. Tchernia, Roma 2013, s. 115-141.
Santangeli Valenziani R., Volpe R., Paesaggi agrari della viticoltura a Roma e nel suburbium, w: Archeologia della vite e del vino in Toscana e nel Latium. Dalle tecniche dell’indagine archeologica alle prospettive della biologia molecolare, red. A. Ciacci, P. Rendini, A. Zifferero, Firenze 2012, s. 61-70.
Scheidel W., Explaining the maritime freight charges in Diocletian’s Prices Edict, “JRA” 26, 2013, s. 464-68.
Silver M., Historical otherness, the Roman bazaar, and primitivism: P.F. Bang on the Roman Economy, “JRA” 22, 2009, s. 421-43.
Tchernia A., Le cercle de L. Licinius Crassus et la naissance de la hiérarchie des vins à Rome, w: Comptes rendus des séances de l'Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, 141/ 4, 1997, s.1247-1259.
Tchernia A., Le vin de l’Italie romaine. Essai d’histoire économique d'après les amphores, Roma 1986.
Tchernia A., Les Romains et le commerce, Naples 2011.
Tchernia A., Brun J.-P., Le vin romain antique, Grenoble 1999.
Timby J., Amphorae from Excavations at Pompeii by the University of Reading, w: Transport amphorae and trade in the Eastern Mediterranean, red. J. Eiring, J. Lund, Aarhus 2004, s. 383-392.
Volpe R., Vino, vigneti et anfore in Roma repubblicana, w: SUBURBIUM II: Il suburbio di Roma dalla fine dell’Età monarchica alla nascita del sistema delle ville (V–II secolo a.C.), red. V. Jolivet et al., Roma 2009, s. 369-381.
Veyne P., La plèbe moyenne, “Annales (HSS)” 55, 2000, s. 1169-1199.
Wilkins J. M., Hill S., Food in the Ancient World, Malden-Oxford 2006.
Wilson A. I., The economic influence of developments in maritime technology in antiquity, w:, Maritime Technology in the Ancient Economy: Ship Design and Navigation, JRA Supp. 84, red. W. V. Harris, K. Iara, Portsmouth-Rhode Island 2011, 211-233.
Wilson A. I., Developments in Mediterranean shipping and maritime from the Hellenistic period to AD 1000, w: Maritime Archaeology and Ancient Trade in the Mediterranean, red. D. Robinson, A. I. Wilson, Oxford 2011, s. 33-59.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Paulina Komar
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 531
Liczba cytowań: 0