Humanities
Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login

Journal of Education, Health and Sport

Eating habits in patients with inflammatory bowel disease
  • Home
  • /
  • Eating habits in patients with inflammatory bowel disease
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 11 No. 8 (2021) /
  4. Research Articles

Eating habits in patients with inflammatory bowel disease

Authors

  • Aleksandra Iwona Zimna Medical University of Lublin
  • Hubert Wróblewski Medical University of Lublin

DOI:

https://doi.org/10.12775/35044

Keywords

diet, inflammatory bowel diseases, education

Abstract

Wstęp : Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna są najczęstszymi chorobami zapalnymi jelit. Farmakoterapia odgrywa dużą rolę w leczeniu zarówno zaostrzeń, jak i remisji, jednak ważna jest również dieta, którą należy dobierać indywidualnie do potrzeb pacjenta, zwłaszcza biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta. reakcja na pokarm i objawy, których obecnie doświadczasz. Celem wprowadzenia diety jest m.in. ułatwienie regeneracji jelit, przyspieszenie i wydłużenie okresu remisji choroby oraz zapobieganie niedożywieniu u pacjentów.

Cel: Celem pracy jest analiza nawyków żywieniowych i diety pacjentów z IBD w okresie remisji.

Materials and methods: The results were obtained on the basis of a questionnaire survey.

Results: 95 people took part in the survey, 56.4% of them suffer from UC and 43.6% from CDI, 48.5% of respondents admit that they smoke more than 10 cigarettes a day. As many as 43.6% do not do any sports More than half of respondents eat white bread and exclude blue cheese from the diet. 24.5% of respondents are mostly meat products and 13.8% - vegetables. Only 27% of respondents use probiotics, only 40% consume pickled products regularly. Almost 6% do not eat fish and 35 people do it sporadically, unlike poultry, which is eaten several times a week by less than half of the respondents, 27 of the respondents excluded smoked meats from their diets. Only 25% of the respondents do not consume NSAIDs, while for 6% their consumption is everyday life.

Wnioski: Z przeprowadzonych badań wynika, że istnieje ciągła potrzeba edukowania pacjentów w zakresie zdrowego stylu życia, w tym promowania aktywności fizycznej oraz przestrzegania szkodliwego wpływu palenia na ich zdrowie, życie i przebieg chorób poprzez podkreślanie CDD, ponieważ palenie tytoniu pogłębia tę chorobę , podobnie jak zażywanie NLPZ. Analizując uzyskane wyniki należy zwrócić uwagę na małe zainteresowanie spożywaniem probiotyków, które mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową oraz podkreślić korzyści płynące ze spożywania produktów marynowanych. Wydaje się, że dobór produktów spożywczych i stosowanej przez respondentów diety jest wyrazem indywidualnych potrzeb, subiektywnych przekonań i preferencji

References

Owczarek D. i in. Dieta i czynniki żywieniowe w chorobach zapalnych jelit. World journal of gastroenterology 2016 Jan 21;22(3):895-905.

Tomasello Giovanni i in. Nutrition, oxidative stress and intestinal dysbiosis: Influence on diet of gut microbiota in inflamatory bowel diseases. Biomedical papers of the Medical Faculty of the University Palacky. 160(4):461-466

Reddavide R. i in. The role of diet in prevention and treatment of IBD. Acta Biomedica. 2018 Dec 17;89(9-S):60-75.

Downloads

  • PDF (Język Polski)

Published

2021-08-19

How to Cite

1.
ZIMNA, Aleksandra Iwona and WRÓBLEWSKI, Hubert. Eating habits in patients with inflammatory bowel disease. Journal of Education, Health and Sport. Online. 19 August 2021. Vol. 11, no. 8, pp. 255-260. [Accessed 10 July 2025]. DOI 10.12775/35044.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 11 No. 8 (2021)

Section

Research Articles

License

The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0

Stats

Number of views and downloads: 810
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Tags

Search using one of provided tags:

diet, inflammatory bowel diseases, education
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop