Gluten and gluten-dependent diseases
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2021.11.03.003Keywords
gluten, celiac disease, NCGSAbstract
Gluten to mieszanina wielu pojedynczych, powiązanych białek, które tworzą materiał magazynowy w pszenicy. Są to głównie gliadyny monomeryczne i gluteniny polimeryczne tworzące ze sobą kompleksy, stabilizowane mostkami dwusiarczkowymi, dlatego też tworząca je cysteina odgrywa bardzo ważną rolę w budowie i funkcjonalności glutenu. W artykule porównano cechy wybranych zbóż, takie jak zawartość poszczególnych składników pokarmowych, wymagania glebowo-klimatyczne oraz właściwości stosowane w produkcji żywności. Obecność glutenu w żywności jest problemem z punktu widzenia jej wpływu na organizm człowieka. Oczekuje się, że skupienie badań na modyfikacji genomu pszenicy doprowadzi do otrzymania odmiany pszenicy o nietoksycznych właściwościach dla osób cierpiących na celiakię i różne formy nietolerancji białka glutenu. Specyficzne sekwencje znalezione w białkach pszenicy wiążą się z przeciwciałami IgE, powodując różnorodne objawy chorobowe. W artykule omówiono kryteria diagnostyczne celiakii i alergii na pszenicę oraz wpływ odstawienia glutenu na kliniczne objawy celiakii.
References
Nawracała J. Genetyczne podstawy hodowli pszenicy (Triticum aestivum L.). Zarys Genet. zbóż. 2004:181–327.
Rachon L, Szumilo G, Stankowski S. Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta). Fragm. Agron. 2011.
Payne PI, Lawrence GJ. Catalogue of alleles for the complex gene loci, Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 which code for high-molecular-weight subunits of glutenin in hexaploid wheat. Cereal Res. Commun. 1983;11:29–35.
Filip E, Maria Rogalska . Poprawa jakości glutenu pszenicznego celem inżynierii genetycznej. .
Wieser H. Chemistry of gluten proteins. Food Microbiol. 2007;24:115–9.
Hadjivassiliou M, Sanders DS, Woodroofe N, Williamson C, Grünewald RA. Gluten ataxia. Cerebellum. 2008;7:494–8.
Akutko K, Pytrus T, Iwańczak B. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten – charakterystyka i leczenie. Pediatr. Pol. 2016;91:345–9.
Reunala T. Dermatitis herpetiformis: Coeliac disease of the skin. Ann. Med. 1998;30:416–8.
Biesiekierski JR, Jessica Biesiekierski CR. What is gluten? 2017. doi:10.1111/jgh.13703.
Kaczkowski J. Nowe poglądy na strukturę i funkcje białek zapasowych zbóż na przykładzie pszenicy (Triticum aestivum L.). Biul. Inst. Hod. i Aklim. Roślin. 2002;223–224:3–31.
Shewry PR, Halford NG, Belton PS, Tatham AS. The structure and properties of gluten: An elastic protein from wheat grain. Philos. Trans. R. Soc. B Biol. Sci. 2002;357:133–42.
Waga J, Stachowicz M, Karska K. Polymorphism of gliadins and HMW glutenins and variability in quality traits in hybrid genotypes of spelt and common wheat. Bull. Inst. Plant Breed. Acclim. 2009:103–16.
Kuktaitė R. Protein Quality in Wheat: Changes in Protein Polymer Composition during Grain Development and Dough Processing. 2004.
Pogna NE. Genetic improvement of plant for coeliac disease. Dig. Liver Dis. 2002. doi:10.1016/S1590-8658(02)80185-2.
Briani C, Samaroo D, Alaedini A. Celiac disease: From gluten to autoimmunity. Autoimmun. Rev. 2008;7:644–50.
Dobrzycka A, Wilk I. Celiac disease: Definition, diagnosis, symptoms, and methods of treatment. Nurs. Public Heal. 2021;10:255–62.
Inomata N. Wheat allergy. Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol. 2009;9:238–43.
Volta U, De Giorgio R. New understanding of gluten sensitivity. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2012;9:295–9.
Cooper BT, Holmes GKT, Ferguson R, Thompson RA, Allan RN, Cooke WT. Gluten-sensitive diarrhea without evidence of celiac disease. Gastroenterology. 1980;79:801–6.
Volta U, Villanacci V. Celiac disease: Diagnostic criteria in progress. Cell. Mol. Immunol. 2011;8:96–102.
Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, Barrett JS, Haines M, Doecke JD et al. Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Am. J. Gastroenterol. 2011;106:508–14.
Sapone A, Lammers KM, Casolaro V, Cammarota M, Giuliano MT, De Rosa M et al. Divergence of gut permeability and mucosal immune gene expression in two gluten-associated conditions: Celiac disease and gluten sensitivity. BMC Med. 2011;9:23.
Junker Y, Zeissig S, Kim SJ, Barisani D, Wieser H, Leffler DA et al. Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4. J. Exp. Med. 2012;209:2395–408.
Gibson PR, Shepherd SJ. Food choice as a key management strategy for functional gastrointestinal symptoms. Am. J. Gastroenterol. 2012;107:657–66.
Stępień M, Bogdański P. WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE nadwrażliwość na gluten-fakty i kontrowersje non celiac gluten sensitivity-facts and controversies. 2013.
Vazquez-Roque MI, Camilleri M, Smyrk T, Murray JA, O’Neill J, Carlson P et al. Association of HLA-DQ gene with bowel transit, barrier function, and inflammation in irritable bowel syndrome with diarrhea. Am. J. Physiol. - Gastrointest. Liver Physiol. 2012. doi:10.1152/ajpgi.00294.2012.
Vazquez-Roque MI, Camilleri M, Smyrk T, Murray JA, Marietta E, O’Neill J et al. A controlled trial of gluten-free diet in patients with irritable bowel syndrome-diarrhea: Effects on bowel frequency and intestinal function. Gastroenterology. 2013. doi:10.1053/j.gastro.2013.01.049.
Majewska K, Dabkowska E, Zuk-Golaszewska K, Tyburski J. WARTOŚĆ WYPIEKOWA MĄKI OTRZYMANEJ Z ZIARNA WYBRANYCH ODMIAN ORKISZU…. -. 2007.
Krawczyk P, Ceglinska A, Izdebska K. Porownanie wlasciwosci reologicznych ciasta i jakosci pieczywa otrzymanego z maki orkiszu i pszenicy zwyczajnej. -. 2008.
Goldman I. Plant Breeding Reviews. Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc. 2018. doi:10.1002/9781119414735.
Radomski G, Ba A, Mierzejewska S. Ocena porównawcza wartości wypiekowej mąki pszennej i orkiszowej. 2007;5:369–74.
Rożnowski J, Kłosowska J, Polzer P. Żywieniowe i prozdrowotne znaczenie pszenicy orkisz (Triticum spelta L.). Postępy Fitoter. 2015;1:45–9.
OBTUŁOWICZ K, WAGA J, DYGA W. Gluten - mechanizmy nietolerancji , objawy i możliwości lecznicze IgE-zależnej alergii na gluten w świetle aktualnych badań kliniczno- immunologicznych Gluten - mechanisms of intolerance , symptoms and treatment possibilities of IgE-related allergy for gl. 2015:747–53.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 650
Number of citations: 0