Humanities
Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login

Journal of Education, Health and Sport

Chocolate protects a heart and vessels
  • Home
  • /
  • Chocolate protects a heart and vessels
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 7 No. 8 (2017) /
  4. Articles

Chocolate protects a heart and vessels

Authors

  • Małgorzata Chudzińska Zakład Podstaw Prawa Medycznego CM UMK
  • Jarosław Pietrzak Katedra Kardiologii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Magdalena Węglarz Katedra Kardiologii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Łukasz Wołowiec Katedra Kardiologii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Daniel Rogowicz Katedra Kardiologii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Walery Zukow Katedra Gospodarki Przestrzennej i Turyzmu, Wydział Nauk o Ziemi, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Władysław Sinkiewicz Katedra Kardiologii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Keywords

chocolate, cocoa, atherosclerosis, pleiotropic activity.

Abstract

A healthy diet plays a key role in the prevention and management of cardiovascular diseases. Atherosclerosis and its complications are nowadays one of the leading causes of death in the western population. Among numerous factors known for slowing down the progression of the disease is the consumption of vegetables, fruits and chocolate rich in multiring compounds called polyphenols. Chocolate is a source of catechins, epicatechins and procyanidins. Recently, several studies have demonstrated the beneficial effects of dark chocolate in management of hypertension  by hypotensive effect associated with vasorelaxation mediated most likely by the stimulation of nitric oxide production in the vascular wall. Cocoa and its derivatives have also strong antioxidative properties resulting in enhancement of the  total antioxidant potential and inhibition of lipid peroxidation. It was also demonstrated that cocoa polyphenols have a favourable antithrombotic effect connected with the inhibition of platelet activation. Chocolate may diminish insulin resistance and inhibit inflammatory process. Cocoa improves also psychical well being. This pleiotropic activity of cocoa results in slowing down the progression and limiting the complications of atherosclerosis in regular chocolate consumers.

Downloads

  • PDF

Published

2017-08-31

How to Cite

1.
CHUDZIŃSKA, Małgorzata, PIETRZAK, Jarosław, WĘGLARZ, Magdalena, WOŁOWIEC, Łukasz, ROGOWICZ, Daniel, ZUKOW, Walery and SINKIEWICZ, Władysław. Chocolate protects a heart and vessels. Journal of Education, Health and Sport. Online. 31 August 2017. Vol. 7, no. 8, pp. 510-524. [Accessed 28 June 2025].
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 7 No. 8 (2017)

Section

Articles

License

The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0

Stats

Number of views and downloads: 369
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Tags

Search using one of provided tags:

chocolate, cocoa, atherosclerosis, pleiotropic activity.
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop