Humanities
Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login

Journal of Education, Health and Sport

Epidemiological analysis of bacterial food poisonings in Poland in 2005-2015
  • Home
  • /
  • Epidemiological analysis of bacterial food poisonings in Poland in 2005-2015
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 7 No. 8 (2017) /
  4. Articles

Epidemiological analysis of bacterial food poisonings in Poland in 2005-2015

Authors

  • Łukasz Świerszcz Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Zakładzie Epidemiologii i Metodologii Badań Klinicznych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Anna Roszkowska Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Zakładzie Epidemiologii i Metodologii Badań Klinicznych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Maciej Rutkowski Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Zakładzie Epidemiologii i Metodologii Badań Klinicznych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Halina Piecewicz-Szczęsna Katedra i Zakład Epidemiologii i Metodologii Badań Klinicznych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Keywords

food poisoning, salmonellosis, botulism, epidemiology

Abstract

Background. Bacterial poisoning is still considered as a major problem in polish society. Epidemiological analysis enables an update of the current status of its etiological agent. The acquired knowledge is essential in diagnostics and preventive medicine.

Objective. The objective of the research is revealing current epidemiological status concerning food poisoning frequency in Poland in the years 2005-2015.

Material and Methods. Research material used for the epidemiological

analysis was taken from reports „Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce” prepared by National Institute of Hygiene.

Results. In 2005 the number of bacterial food poisoning reached 20076, and in 2015 only 9858. In analyzed period of time, the major reason for them was Salmonella. Bacteria such as Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum and Clostridium perfringens had significantly lesser involvement in food poisoning. In parallel, there is alarming increase of poisonings induced by Clostridium perfringens. The rest of analyzed infectious agents presented decrease tendency. Poisonings of unknown etiology was placed the second most frequent bacteria-induced food poisoning reason.

Conclusions. General trends indicate decrease of number of registered bacteria- induced food poisoning cases in polish society. The level of Sallmonella spp. infections, which lead to particularly life-threatening complications, is alarmingly high. Furthermore, infections induced by Clostridium perfringes are considered to have inauspicious statistics as well. In the light of these considerations, there is certain necessity of rising better hygiene conditions in everyday life, especially during domestic or public food preparation and consumption.

Downloads

  • PDF (Język Polski)

Published

2017-08-31

How to Cite

1.
ŚWIERSZCZ, Łukasz, ROSZKOWSKA, Anna, RUTKOWSKI, Maciej and PIECEWICZ-SZCZĘSNA, Halina. Epidemiological analysis of bacterial food poisonings in Poland in 2005-2015. Journal of Education, Health and Sport. Online. 31 August 2017. Vol. 7, no. 8, pp. 423-434. [Accessed 20 May 2025].
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 7 No. 8 (2017)

Section

Articles

License

The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0

Stats

Number of views and downloads: 1085
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Tags

Search using one of provided tags:

food poisoning, salmonellosis, botulism, epidemiology
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop