Humanities
Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login

Journal of Education, Health and Sport

Assessment of the frequency of consumption of selected food products by territory defense soldiers, depending on nutritional knowledge in the context of a healthy lifestyle
  • Home
  • /
  • Assessment of the frequency of consumption of selected food products by territory defense soldiers, depending on nutritional knowledge in the context of a healthy lifestyle
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 33 No. 1 (2023) /
  4. Research Articles

Assessment of the frequency of consumption of selected food products by territory defense soldiers, depending on nutritional knowledge in the context of a healthy lifestyle

Authors

  • Dorota Łoboda Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy https://orcid.org/0000-0001-8784-9258

DOI:

https://doi.org/10.12775/JEHS.2023.33.01.003

Keywords

frequency of consumption, food product, lifestyle, soldier of the territorial defense forces

Abstract

Introduction:

The problem of rational, proper nutrition that ensures the body's proper performance and quality of work is of particular importance in the army. This is related to the specificity of military service, with a significant physical and mental burden, and this makes it very important to properly meet the nutritional needs of young soldiers, significantly affecting combat ability and mental toughness. The aim of the article is to analyze the frequency of consumption of selected food products and to evaluate the lifestyle of soldiers of the territorial defense forces

Objective:

The aim of the study was to assess the frequency of consumption of food products by soldiers of the territorial defense forces in connection with lifestyle.

Material and methods:

The study was conducted among 100 male soldiers of the Territorial Defense Forces, using the KomPAN questionnaire for examining views and eating habits for people aged 16 to 65, from which part B concerning the frequency of food consumption and part C related to lifestyle were selected for the study.

 

 

Results:

With age, the percentage of surveyed soldiers who were found to be overweight increased, while the percentage of soldiers maintaining a normal body weight decreased. In the diet of soldiers there are too few vegetables, fruits and fish, while white bread and sweetened drinks appear too often. The surveyed group believes that the level of their nutritional knowledge is insufficient, while the majority declare that their nutrition is correct

Conclusions:

Based on the conducted research, it appears that soldiers should continue to be trained and the basic knowledge about proper nutrition should be systematized, including the nutritional prevention of diet-related diseases of civilization. The specificity and requirements of a given military service as well as the soldier's individual health condition should be taken into account.

 

References

Gacek.M. Poczucie własnej uogólnionej skuteczności a wybrane

aspekty stylu życia grupy żołnierzy zawodowych Hygeia Public Health 2018, 53(1): 79-84

Bertrandt J., Kłos A., Łakomy R., Maculewicz E; Stan odżywienia i uwapnienia kości żołnierzy 16 Batalionu Powietrzno-Desantowego; Probl Hig Epidemiol 2018, 99(1): 43-46

Asienkiewicz R., Grzesiak J., Worchacz D., Charakterystyka morfologiczna i funkcjonalna policjantów w świetle wybranych czynników społecznych i środowiskowych; Aktywność Ruchowa Ludzi w Różnym Wieku 2018 | 4[40]

Pietraszewska J,. Burdukiewicz A., Andrzejewska J., Stachoń A., Poziom i dystrybucja otłuszczenia oraz postawa ciała zawodowych żołnierzy i policjantów; Probl Hig Epidemiol 2012, 93(4): 759-765

Anyżewska A., Bertrandt J., Gaździńska A., , Kłos A., Lepionka T., Lewicka A., 2, Łakomy R., Maculewicz E., Marszałkowska-Jakubik J, Szarska E., et. al, 2020; Normy żywienia dla żołnierzy Sił Zbrojnych RP oraz funkcjonariuszy Służb Mundurowych (Wojsk Lądowych, Marynarki Wojennej, Sił Powietrznych, Wojsk Specjalnych, Straży Granicznej i Policji): uwzględniające specyfikę i charakter służby, stanowiące podstawę planowania i realizacji żywienia w warunkach garnizonowych i poligonowych; Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej

Kler P.,Bertrandt J.; Propozycja normy żywienia dla żołnierzy Wojsk Lądowych szkolonych w warunkach garnizonowych, Warszawa 2017, Probl Hig Epidemiol 2017, 98(4): 397-402

Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO onsultation. WHO Technical Report Series 894. WHO, Geneva 2000.

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42330/1/WHO_TRS_894.pdf?ua=1&ua=1 (15.11.2022).

Downloads

  • PDF

Published

2023-05-25

How to Cite

1.
ŁOBODA, Dorota. Assessment of the frequency of consumption of selected food products by territory defense soldiers, depending on nutritional knowledge in the context of a healthy lifestyle. Journal of Education, Health and Sport. Online. 25 May 2023. Vol. 33, no. 1, pp. 22-32. [Accessed 1 July 2025]. DOI 10.12775/JEHS.2023.33.01.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 33 No. 1 (2023)

Section

Research Articles

License

Copyright (c) 2023 Dorota Łoboda

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0

Stats

Number of views and downloads: 432
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Tags

Search using one of provided tags:

frequency of consumption, food product, lifestyle, soldier of the territorial defense forces
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop