Awareness of pregnant women about proper nutrition habits and rational diet
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2023.16.01.006Keywords
pregnancy, pregnant woman, healthy eating, nutrition awarenessAbstract
Introduction
Proper nutrition of a woman before conception and during pregnancy determines the proper course of pregnancy, fetal development and the health of the mother and child in the future. A properly balanced diet must cover the increased demand for energy and provide the right amount and quality of nutrients.
Aim
The aim of the study was to verification the nutritional knowledge of pregnant women
depending on age, place of residence and number of pregnancies.
Results
The survey involved 66 women between 19 and 40 years old (average age 30.50±4.30 years). 40.9% of the women were under 30 (N=27), and 59.1% of the respondents were 30 or older (N=39). 54.5% of women lived in cities (N=36), and 45.5% of the respondents lived in rural areas (N=30). Women who were pregnant for the first time accounted for 48.5% of the respondents (N=32). According to their own opinion, the majority of women (62.1%) stated that their knowledge of nutrition during pregnancy was good, and 28.8% assessed their knowledge as very good. The change in diet after pregnancy was confirmed by 81.8% of the surveyed women, in particular the changes concerned eating more vegetables and fruits (79.6%), avoiding highly processed products (61.1%) and avoiding sweets (50.0%). Most of the respondents (97.0%) indicated that they had eliminated products from their diet, i.e. alcohol (100.0%), Fast Food (57.8%) or sushi (60.9%). Snacks were eaten by 92.4% of the respondents, most often fruits (83.6%) and vegetables (63.9%).
Conclusion
Nutritional awareness of pregnant women is at a good level. Appropriate changes in their diet are declared by the majority of the surveyed women. It would be advisable to educate women planning pregnancy and pregnant women about the specific effects of essential nutrients and the risk of their deficiencies.
References
Bookari K., Yeatman H., Williamson M.: Exploring Australian women’s level of nutrition knowledge during pregnancy: a cross-sectional study. International Journal of Women’s Health 2016; 8: 405-419
Borkowska U., Ostrowska L. Ocena wiedzy młodych kobiet na temat wybranych aspektów prawidłowego żywienia w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauk o Zdrowiu 2019; 25, 4: 245-250
Borzęcka M., Szewczyk L. Świadomość racjonalnego żywienia u kobiet ciężarnych w powiecie lubelskim i lubartowskim. Aspekty Zdrowia i Choroby 2016; 2, 2: 51-63
Charkiewicz A.E., Omelijaniuk W.J., Piotrowska K. Determinanty zdrowia kobiet w ciąży
w Białymstoku. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016; 49, 1: 42-51.
Cichocka A., Szostak-Węgierek D.: Żywienie kobiet w ciąży. Porady lekarzy i dietetyków. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, wyd. 2, 2018
Jarosz M. [red.]: Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Mojska H., Przygoda B. i inni: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
Karowicz-Bilińska A., Nowak-Markwitz E., Opala T., Oszukowski P., Poręba R., Spaczyński M.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin
i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekologia Polska 2014; 85: 395-399
Kobus-Cisowska J., Kmiecik D., Przeor M., Jędrusek-Golińska A., Waszkowiak K., Żołna H.: Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016; XLIX, 3: 531-535
Muchacka R., Kukla M.: Odżywianie kobiet w czasie ciąży. Prace Naukowe WSZiP 2017; 43, 3: 61-73
Myszkowska-Ryciak J., Gurtatowska A., Harton A., Gajewska D. Poziom wiedzy żywieniowej
a wybrane aspekty sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży. Problemy Higieny i Epidemiologii 2013; 94, 3: 600-604
Połocka-Molińska M., Plagens-Rotman K., Pawlak M.: Wpływ masy ciała matki na przebieg ciąży, porodu oraz stan noworodka. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 2017; 4(53): 450-461
Salamon J., Kowalska-Bigulak J., Lebiedzińska A. Wiedza i zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych. Edukacja Zdrowie Społeczeństwo – Zeszyty Naukowe PWSZ w Koszalinie 2022; 4: 63-74
Sokołowska B., Wiśniewska M., Borzęcki A.: Analiza wybranych aspektów sposobu odżywiania kobiet ciężarnych. Family Medicine & Primary Care Review 2014; 16, 3: 291-292
Szostak-Węgierek D.: Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021
Toboła P.: Świadomość żywieniowa kobiet w ciąży na temat wpływu zdrowego odżywiania
i suplementacji. Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego (RUJ), 2018 [ Data cytowania: 27.02.2023]. Dostępny pod adresem https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225413
Wolnicka K.: Zalecenia zdrowego żywienia. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.[Data cytowania: 27.02.2023]. Dostępny pod adresem: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Izabela Mandryk, Izabella Węgrzyn
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 1005
Number of citations: 0