The role of the dietitian in the nutrition of physically active people using a group of footballers as an example
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2023.13.01.004Keywords
football, nutritional knowledge, eating habits, diet in sportAbstract
Introduction: Footballers often do not pay much attention to their diet. They get their knowledge about rational nutrition from various sources, most often from the internet. The person giving advice on nutrition is more often a coach than a professional nutritionist. Rational nutrition in combination with appropriate physical training allows for the desired sports results. Therefore, the role of a qualified nutritionist should be crucial.
Aims and objectives: The aim was to investigate the knowledge and dietary habits of high-performance football players and to demonstrate the consequences of not eating a well-balanced diet.
Material and methods: The study concerns a group of 100 people training football in sports clubs in the Silesian province. An original survey questionnaire was used to conduct them. Results were compiled using a Microsoft Excel spreadsheet.
Results: Only 12% of respondents receive regular professional advice from a dietician. Despite this, only 41% of respondents declare a willingness to take advice from a dietician.
Conclusions: The primary source of knowledge for football players is the internet and the coach. The unsatisfactory level of knowledge and poor eating habits are a consequence of the lack of care by a professional nutritionist in sports clubs.
References
Całyniuk, B. (2014). Miejsce pracy dietetyka, Piel. Zdr. Publ, 4,285-292.
Projekt Ustawy o niektórych zawodach medycznych, Warszawa, 2008.
Jaworski, M., Klimkowska, K., Różańska, K., Fabisiak A. (2017). Rehabilitacja żywieniowa w jadłowstręcie psychicznym: rola i zakres pracy dietetyka w zespole terapeutycznym. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2, 122-128. DOI: https://doi.org/10.26444/monz/75337
Róg, J., Krakuła-Juchnowicz, H. (2017). Rola dietetyka w opiece nad pacjentem z zaburzeniami psychicznymi. Psychoterapia i Uzależnienia, 2, 1-8.
Krotki, M. A. (2015). Rola dietetyka w opiece nad chorymi poddawanymi operacjom bariatrycznym, Postępy Nauk Medycznych, 9, 667-672.
Podgórska, Paśnik K. (2014). Rola dietetyka w prowadzeniu chorego leczonego bariatrycznie, Piel. Zdr. Publ, 4, 277-283.
Muchacka, R., Cebula, N. (2017). „Nadwaga i otyłość - ogólnoświatowa epidemia,” Prace Naukowe WSZiP, 42, 75-85.
Heaney, S., O’Connor, H., Michael, S., Gifford, J., Naughton, G. (2011). Nutrition knowledge in athletes. A systematic review. Int J Sport Nutr Exerc Metab, 21, pp. 248–261
Mizera, J., Mizera K. (2017). Dietetyka Sportowa, Łódź: Galaktyka.
Sawka, M.N., Burke, L.M., Eichner, E.R., et al. (2007). American College of Sports Medicine position stand. Exercise and Fluid Replacement. Medicine and Science in Sports and Exercise, 39 (2), pp. 377-390.
Krejpcio, Z., Skwarek, K., Hyżyk, A., Dyba, S. (2011). Ocena powszechności spożycia suplementów diety w wybranej grupie osób aktywnych sportowo. Probl Hig Epidemiol, 4, 935-938. http://dx.doi.org/10.17306/J.INTERCATHEDRA.2019.00080
Ostachowska-Gąsior, A., Krzeszowska-Rosiek, T., Górska S. (2014). Ocena wiedzy żywieniowej osób o wysokiej aktywności fizycznej uczęszczających do klubów fitness. Probl Hig Epidemiol, 95, 969-974, 2014.
Zając, A. i wsp. (2014). Żywienie i Suplementacja w Sporcie, Rekreacji i Stanach Chorobowych. Katowice, Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukczki w Katowicach
Bean, A. (2017). The Complete Guide to Sports Nutrition. London: Bloomsbury Pub.15. Mizeram K., Mizera, J. (2012). Dieta piłkarska. Nawadnianie, Sport wyczynowy, 543, 71-86.
Dymowska-Malesa, M., Walczak, Z. (2011). Suplementacja w sporcie, Nowiny Lekarskie, 80, 199-204.
Seidler, T., Sobczak, A. (2012). Suplementy diety w żywieniu uczniów Szkoły Mistrzostwa Sportowego, Rocz Panstw Zakl Hig, 2, 193-198.
Całyniuk, B., Fibich, K., Kulik-Kupka, K., Zołoteńka-Synowiec, M., Malczyk, E. (2015). Wzory żywieniowe chłopców trenujących w Akademiach Piłki Nożnej – energia i składniki odżywcze, Nowa Pediatria, 2, 62-67.
Bieńczyk, G. (2013). Specyfika żywienia, żywności i napojów w sporcie, rekreacji i turystyce, Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja, 12, 105-123.
Zarzeczny, R. i wsp. (2007). Wydolność fizyczna I-ligowych piłkarzy nożnych w różnych okresach treningowych, Medycyna Sportowa, 6, 95-98.
Ciborowska, H., Rudnicka, A. (2014). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: PZWL.
Kałużny, K. i wsp. (2016). Ocena oraz porównanie zachowań żywieniowych u osób uprawiających sport zawodowo i amatorski, Journal of Education, Health and Sport, 2, 301-310.
Zabrocki, R., Kaczyński, R. (2012). Ocena zachowań żywieniowych Młodzieży uprawiającej sporty wysiłkowe, na przykładzie pływania, Bromat. Chem. Toksykol, 3, 729-732.
Kozirok, W., Babicz-Zielińska, E. (2013). Ocena spożycia wody i napojów przez zawodników różnych dyscyplin sportowych, Probl Hig Epidemiol, 94, 262-265.
Frączek, B., Gacek, M., Grzelak, A. (2012). Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych w grupie sportowców wyczynowych, Probl Hig Epidemiol, 4, 817-823.
Gacek, M. (2013). Spożycie napojów w grupie juniorów młodszych trenujących piłkę nożną – niektóre uwarunkowania osobnicze, Probl Hig Epidemiol, 2, 286-290.
Szczepańska, E., Spałkowska, A. (2012). Zachowania żywieniowe sportowców wyczynowo uprawiających siatkówkę i koszykówkę, Rocz Panstw Zakl Hig, 4, 483-489.
Nastaj M. (2012). Wpływ suplementacji monohydratem Kreatyny diety mężczyzn uprawiających sporty siłowe. Bromat. Chem. Toksykol, 45, 936-942.
Biela, B., Zagrodzki, P. (2103). Ocena opieki żywieniowej u zawodników wyczynowo uprawiających skoki narciarskie i kombinację norweską, Probl Hig Epidemiol, 2, 291-293.
Szymański, A., Wiszniewski, R. (2017). Wiedza żywieniowa a ocena jakości żywienia młodych mężczyzn regularnie ćwiczących na siłowni, Aktywność Fizyczna i Zdrowie, 12, 39-45.
Frączek, B., Grzelak, A. (2012). Suplementacja kreatyną w grupie młodych mężczyzn podejmujących rekreacyjnie trening siłowy, Probl Hig Epidemiol, 1, 425-431.
Bojarowicz, H. Przygoda, M. (2012); Kofeina Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm, Probl Hig Epidemiol, 98, 8-13.
Giesbrecht, T., Roycroft, J.A., Rowson, M.J. (2010). The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness, Nutr Neurosci, 6, 283-290.
Frączek, B., Brzozowska, E., Morawska, M. (2013). Ocena zachowań żywieniowych zawodników trenujących gry zespołowe w świetle rekomendacji piramidy żywieniowej dla sportowców, Probl Hig Epidemiol, 2, 280-285.
Skop-Lewandowska, A., Małek, A., Gm.r M., Kolarzyk, E. (2013). Sposób żywienia oraz popularność stosowania suplementów diety i odżywek wśród młodych osób uczęszczających do klubów fitness, Probl Hig Epidemiol, 4, 786-793.
Stosik, A., Seweryniak, T. (2014). Diagnoza procesu zwiększania efektywności zespołów sportowych w aspekcie podmiotów wspierających wiedzę specjalistyczną trenerów, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 349, 372-388.
Miśniakiewicz, M., Hebda, B. (2014). Znaczenie racjonalnego żywienia w optymalizacji jakości życia osób rekreacyjnie uprawiających bieganie, Przedsiębiorstwo we współczesnej gospodarce - teoria i praktyka, 4, 31-42.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Olga Sobek, Renata Polaniak
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 426
Number of citations: 0