Motivations in weight reduction and undesirable eating behaviors among women with excessive body weight (Poland)
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2023.13.01.025Keywords
motivation, weight reduction, eating behaviors, overweight, obesity, women, PolandAbstract
The aim of this study was to evaluate the relationship between attitudes toward weight loss, taking into account: the motivating factors that determine the desire to attempt weight loss; the level of well-being and degree of motivation before and during the weight loss attempt; changes in attitudes after an unsuccessful weight loss attempt; the state of well-being after the completed weight loss attempt and the degree of severity of disordered eating according to the TFEQ-13 questionnaire. The study was conducted among 600 female users of forums for people with excessive weight. The research method used in this study was the author's questionnaire and the standardized Three-Factor Eating Questionnaire. A general survey questionnaire serving as a working tool was sent by Computer-Assisted Web Interview to community groups. The predominant group of respondents cannot even count the weight reduction attempts they have made during their lives (31%). Three attempts were made by 29% of respondents, and two attempts by 17%. Attempts to lose weight most often involved increasing current physical activity (overall responses), reducing the caloric content of meals (26%), and improving current eating habits (22%). Most people reduced their body weight from 6 kg to 10 kg (29%) or from 3 to 5 kg (27%). It was found that low a risk of aggravation was diagnosed in 45.5% of people, moderate in 44.5, and low in 10%. For lack of control over eating – a low risk was observed in 15.5% of people, moderate in 68.5% of people, and high in 16%. Evaluating eating under the influence of emotions, the highest risk of the studied phenomenon was observed in 50.5% of people, moderate risk in 36.5% of people, and low risk in 13% of people. The level of motivation significantly decreased when trying to reduce weight. No significant deterioration in well-being was observed before and during the weight loss attempt.
References
Kłósek P, Wybrane problemy kliniczne - Ocena procesu redukcji masy ciała pod kontrolą dietetyka u osób z nadwagą lub otyłością, Zakład Profilaktyki Chorób Nowotworowych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, tom 8, nr 3, 117–127.
Brończyk-Puzoń A, Koszowska A, Nowak J, i wsp., Wybrane Problemy Kliniczne - Epidemiologia otyłości na świecie i w Polsce, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, tom 5, nr 1, 1–5.
WHO, ‘Obesity and overweight’, 2021, URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweightAuthor.
Krzysztoszek J, Wierzejska E, Zielińska A, Obesity. An analysis of epidemiological and prognostic research, Arch Med Sci 2015; 11: 24-33.
Koszowska A, Dittfled A, Zubelewicz-Szkodzińska B, Psychologiczny aspekt odżywiania oraz wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe, Hygeia Public Health 2013, 48(3): 279-284.
Stetkiewicz-Lewandowicz A, Wychowałek S, Sobów T, Emocjonalne aspekty zachowań żywieniowych, Zakład Psychologii Lekarskiej, 2017; 153-158.
Zielińska-Więczkowska H, Budnik M, Analiza jakości życia pacjentów z nadwagą i otyłością w zależności od wskaźnika masy ciała i czynników socjo-demograficznych, Katedra i Zakład Pedagogiki i Dydaktyki Pielęgniarskiej. Farmacja Współczesna 2016; 110-116.
Respondek W, Dlaczego warto zapobiegać i leczyć?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2016, URL: https://ncez.pzh.gov.pl/category/zdrowe odchudzanie/skuteczne-odchudzanie/page/2/.
Hawryłkiewicz W, Motywacje kobiet do podjęcia terapii odchudzającej, Wydział Profilaktyki Zdrowia, Aesth Cosmetol Med. 2020; 447-454.
Hoare, E.; Stavreski, B.; Jennings, G.L.; Kingwell, B.A. Exploring Motivation and Barriers to Physical Activity among Active and Inactive Australian Adults. Sports 2017, 5, 47. https://doi.org/10.3390/sports5030047
Ryan, R.M.; Deci, E.L. An overview of self-determination theory: An organismic-dialectical perspective. In Handbook of Self-Determination Research; Deci, E.L., Ryan, R.M., Eds.; University of Rochester Press: New York, NY, USA, 2002; pp. 3–33.Makara-Studzińska M, Podstawka D, Królik L, Wsparcie emocjonalne a poziom lęku i depresji wśród młodych kobiet stosujących diety odchudzające, Hygeia Public Health 2013, 48(3):340-345.
Kryska S, Rej A, Problemy dotyczące redukcji masy ciała wśród mieszkańców województwa śląskiego, Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2012;8(4):130-135.
Malchrowicz-Mośko E, Rozmiarek M. Why women run? Motivations for running in a half-marathon among female local runners and sports tourists. Olimpianos – Journal of Olympic Studies 2018, no. 2(3): 475-488. doi: 10.30937/2526-6314.v2n3.id58.
Malchrowicz-Mośko E, León-Guereño P, Tapia-Serrano MA, Sánchez-Miguel PA and Waśkiewicz Z. What Encourages Phys-ically Inactive People to Start Running? An Analysis of Motivations to Participate in Parkrun and City Trail in Poland. Front. Public Health 2020, 8, 581017. doi: 10.3389/fpubh.2020.581017.
Zusková K, Petričková L, Ortenburger D. Intensity of physical activity and life satisfaction of physical education teachers. Trends in Sport Sciences 2019, no. 2(26), 91-97. doi: 10.23829/TSS.2019.26.2-8.
Haggerty T, Xiang J, Dino G, et al., Patient Attitudes toward Weight Related Discussions in Rural Appalachian Primary Care Clinics, HHS Public Access, 2016.
Gajtkowska M, Obraz własnego ciała współczesnej młodzieży a kultura popularna. Badania własne, Kultura Społeczeństwo Edukacja, Poznań Nr 2(4) 2013.
Romanowska-Tołłoczko A, Wizerunek kobiety w reklamie a percepcja i ocena własnego wyglądu przez dorastające dziew-częta, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, 2015, 49, 34-41.
Basch CH, Menafro A, Yin J et al., An exploratory assessment of weight loss videos on YouTube, Public Health, 2017, 31-38.
Możdżonek P, Antosik K, Kreowanie trendów dietetycznych przez media i ich wpływ na rozwój zaburzeń odżywiania się, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 2017, 159-164.
Gilmartin, J.; Long, A.F.; Soldin, M. Changing Body Image and Well-Being: Following the Experience of Massive Weight Loss and Body Contouring Surgery. Healthcare 2014, 2, 150-165. https://doi.org/10.3390/healthcare2020150
McCallum, M.; Ho, A.S.; May, C.N.; Behr, H.; Mitchell, E.S.; Michealides, A. Body Positivity and Self-Compassion on a Publicly Available Behavior Change Weight Management Program. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 13358. https://doi.org/10.3390/ijerph182413358
Biddle, S.J.; Mutrie, N. Psychology of Physical Activity: Determinants, Well-Being and Interventions; Routledge: London, UK, 2007.
Bauman, A.E.; Reis, R.S.; Sallis, J.F.; Wells, J.C.; Loos, R.J.; Martin, B.W. Correlates of physical activity: Why are some people physically active and others not? Lancet 2012, 380, 258–271.
León-Guereño, P.; Galindo-Domínguez, H.; Balerdi-Eizmendi, E.; Rozmiarek, M.; Malchrowicz-Mośko, E. Motivation behind running among older adult runners. BMC Sports Sci. Med. Rehabil. 2021, 13, 138. https://doi.org/10.1186/s13102-021-00366-1.
Nikolaidis PT, Chalabaev A, Rosemann T, Knechtle B. Motivation in the Athens Classic Marathon: The Role of Sex, Age, and Performance Level in Greek Recreational Marathon Runners. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(14):2549. doi: 10.3390/ijerph16142549.
Ruiz-Juan F, Zarauz Sancho A. Analysis of motivation amongst Spanish marathon runners. Rev Latinoam Psicol. 2014;46:1–11. doi:10.1016/S0120-0534(14)70001-9.
Ręgwelski, M.; Lange, E.; Głąbska, D.; Guzek, D. Analysis of the Influence of Age, BMI, and WHtR on Body Mass Acceptance, Attitudes, and Motivation towards Body Mass Reduction in Overweight and Obese Caucasian Women. Nutrients 2019, 11, 542. https://doi.org/10.3390/nu11030542
Delesie M, Desteghe L, Gerets N, et al., Motivation of overweight patients with atrial fibrillation to lose weight or to follow o weight loss management program: a cross-sectional study, Acta Cardiologica, 2021, 494-503.
Puszczałowska-Lizis E, Musiał S, Lis K i wsp., Zadowolenie z życia i motywy podejmowania wysiłku fizycznego przez kobiety w wieku 50-55 lat aktywne w klubie fitness, Instytut Fizjoterapii, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski, 2017.
Morawska E, Kulczycka K, Stychno E, i wsp., Czynniki motywujące osoby otyłe w procesie odchudzania, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 293-297.
Kozłowska K, Śnieżek A, Winiarska-Mieczan A i wsp., Wpływ czynników stresogennych na odżywianie, Probl Hig Epide-miol. 2017, 57-62.
Sekuła M, Boniecka I, Paśnik K, Ocena zachowań zdrowotnych, żywieniowych i poczucia własnej skuteczności chorych z otyłością olbrzymią, Psychiar. Pol. 2019, 1125-1137.
Pieszko M, Penkowska M, Śliwińska A i wsp., Stosowanie diet odchudzających wśród nastolatek, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdynii, 2014.
Wójcik K, Łyszczarz A, Kolarzyk E, Motywacja aktywnych fizycznie kobiet do podjęcia diety ketogenicznej oraz ocena ich sposobu żywienia i stanu odżywienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, Tom 27, Nr 4, 466-472, 2021.
Jastrzębska W, Boniecka I, Szostak-Węgierek D, Zasadność oraz skuteczność diet stosowanych w celu przedoperacyjnej redukcji masy ciała u pacjentów kwalifikowanych do operacji bariatrycznej, Index Copernicus, 2021.
Kryska S, Częstość podejmowania działań zmierzających do redukcji masy ciała przez studentki z nadwagą i otyłością po-chodzące z górnośląskich uczelni, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2014, Tom 20, Nr 4, 439-443.
Dzielska, Anna & Mazur, Joanna & Malkowska-Szkutnik, Agnieszka & Nalecz, Hania. (2009). Adaptacja polskiej wersji kwestionariusza Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-13) wśród młodzieży szkolnej w badaniach populacyjnych [Ad-aptation of the Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-13) for school-aged adolescents in a population study]. Problemy Higieny i Epidemiologii. 90. 362-369.
Grajek M, Krupa-Kotara K., Białek-Dratwa A., et al. Nutrition and mental health: A review of current knowledge about the impact of diet on mental health. Front. Nutr., 22 August 2022 Sec. Nutrition, Psychology and Brain Health https://doi.org/10.3389/fnut.2022.943998
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Karolina Krupa-Kotara, Mateusz Grajek, Aleksandra Kulesza, Antoniya Yanakieva, Krzysztof Sas-Nowosielski
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 488
Number of citations: 0