Assessment of sensory preference and frequency of carbohydrate bar consumption by physically active people
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.11.018Keywords
physical activity, energy bars, supplementsAbstract
Introduction: Active lifestyles are causing an increase in interest directed toward foods, many athletes use specially formulated food products that concentrate large amounts of nutrients in a small volume, while also being easily digestible and quickly absorbed. The main objective of the study was to compare selected commercially available products prepared for physically active people with those prepared based on proprietary recipes and natural, commonly available ingredients. Material and method: The material used in the comparative study was energy bars from three sources: popular market bars from the leading manufacturers in the Polish market and available in most grocery stores, specialized bars, and bars made according to the author's recipe in imitation of the above snacks using natural ingredients. The evaluation of the use of supplements was based on the author's survey questionnaire on consumer preferences and frequency of consumption of carbohydrate products, using energy bars as an example. Results: Bars prepared according to the author's recipe received scores of 2 and 3 for taste and texture and scores of 1 and 2 for the input of basic raw materials. Evaluation of the use of supplements was carried out in a group of 147 people, the study group was dominated by people who train in cycling and running. About 65% of the respondents declared that they use energy bars. Among those who use energy bars, the largest number of respondents declared that they use specialty bars (20%), 15% of respondents use market bars and 8% make the bars themselves. Conclusions: The results of the sensory evaluation of bars prepared according to the author's recipe indicate the need to modify their composition, especially in terms of improving the texture. Carbohydrate supplements are used by respondents, especially if it is justified in the case of practicing endurance and endurance sports characterized by high intensity of training, i.e. cycling and running.
References
Kałużny K, Śpica D, Drobik P. Ocena oraz porównanie zachowań żywieniowych u osób uprawiających sport zawodowo i amatorsko. J Educ Health Sport, 2016, 6, (2): 301-310 DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.46813
Bieńczyk G. Specyfika żywienia, żywności i napojów w sporcie, rekreacji i turystyce. Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja, 2015, Zeszyt 15, (1): 105-123
Stoś K, Wierzejska R, Regina Wierzejska, Siuba-Strzelińska M. Czy wiesz ile potrzebujesz… Suplementy diety – czy potrzebujesz? IŻŻ, 2019
Cermak N.M, Luc J C van Loon. The use of carbohydrates during exercise as an ergogenic aid. Sports Med., 2013, 43, (11):1139-55 DOI: 10.1007/s40279-013-0079-0
Kunachowicz H, Przygoda B, Iwanow K, Nadolna I. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. NIZP-PZH, 2017
Zapadka M, Rutkowska D, Obońska E, Kupcewicz B. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów diety dla sportowców. Toksykologia farmaceutyczna, 2021, 77 (9): 548-553 DOI: 10.32383/farmpol/144109
Ryan M. Dieta sportowców wytrzymałościowych. Odżywianie i suplementacja, Wyd. Septem, 2017
Maughan R,J, King D,S, Lea T. Dietary supplements. J Sports Sci, 2004, 22 (1):95-113 https://doi.org/10.1080/0264041031000140581
Pallavi B,V, Chetana R, Ravi R, Reddy S,Y. Moisture sorption curves of fruit and nut cereal bar prepared with sugar and sugar substitutes. J Food Sci Technol, 2015,52, (3), 1663-1669
PN-EN ISO 8589:2010 Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej
PN-EN ISO 8587:2006 Metoda pośrednia między metodami różnicowymi i metodami skalowania
Jaworska, D, Pruska A. Zastosowanie oceny konsumenckiej w opracowaniu nowych wyrobów spożywczych na przykładzie batonu typu musli. ZPPNR, 2012, 570, 53-63
Grzybowska-Brzezińska M. Preferencje konsumentów wobec atrybutów produktów
żywnościowych. Handel Wewnętrzny, 2018, 3(374):184-196
Aramouni F,M, Abu-Ghoush M,H. Physicochemical and sensory characteristics of no-bake wheat–soy snack bars. J. Sci. Food Agric, 2011, 91 (1):44–51
Kim M,K, Greve P, Lee Y. Identification of drivers of liking for bar-type snacks based on individual consumer preference. J Food Sci, 2016, 81, (1), 174-181 DOI: 10.1111/1750-3841.13154
Omyła-Rudzka M. Aktywność fizyczna Polaków. CBOS, Komunikat z badań, nr
/2018
Karpik A, Jamioł-Milc D, Załęska P, Ryterska K. Suplementacja wśród mężczyzn amatorsko uprawiających kulturystkę. Pol Prz Nauk Zdr, 2019, 4 (61): 280-287 DOI: https://doi.org/10.20883/ppnoz.2019.60
Frączek B, Gacek M, Grzelak A. Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych w grupie sportowców wyczynowych. Probl Hig Epidemiol, 2012, 93, (4), 817-823
Milewska E, Michota-Katulska E, Zegan M. Stosowanie suplementów diety
przez wybraną grupę kolarzy. Bromat. Chem. Toksykol., 2015, XLVIII, (2): 159-165
Kasprzak Z, Pilaczyńska-Szcześniak L, Czubaszewski L. Strategie żywieniowe w wysiłkach wytrzymałościowych. Studia i Materiały Edukacji Przyrodniczo-Leśnej, 2013 1, (34):104-110
Krejpcio, Z, Skwarek, K, Hyżyk, A, Dyba S. Ocena powszechności pożycia suplementów diety w wybranej grupie osób aktywnych fizycznie. Probl Hig Epidemiol, 2011, 92, (4): 935-938
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Agata Kiciak, Ewa Czaderna, Wiktoria Staśkiewicz, Małgorzata Piątek, Agnieszka Bielaszka, Marek Kardas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 464
Number of citations: 0