Possibility of using sweeteners in the prevention of obesity development
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.11.016Keywords
sugar, sweeteners, Obesity, consumer preferences, tasteAbstract
Background. The problem of the 21st century both in Poland and around the world is overweight and obesity, and diabetes. Due to the increased incidence of these diseases, the consumption of intense sweeteners, which are used as substitutes for sucrose, has increased. The purpose of this study was to evaluate the sweet taste intensity of selected sweeteners in comparison with the benchmark - beet sugar. Methods. The material for the study consisted of four sweeteners: sugar, xylitol, stevia, and cane sugar. The substances were subjected to dilution in an infusion of black tea. This tea was then divided into 4 portions and each portion was sweetened with a different sweetener at a rate of 20g per 1l of infusion. The samples were coded with 3-digit codes, and the paired method was used for sensory evaluation. A total of 78 people participated in the study. Results. Differences in the intensity of sweet taste between beet sugar and the substitutes used were confirmed. Cane sugar and xylitol were characterized by a lower intensity of sweet taste, but these substitutes were preferred compared to beet sugar. Stevia is characterized by greater sweetness than beet sugar, while survey respondents strongly preferred beet sugar. Conclusions. Consumers, participating in the survey, prefer products with a less intensely sweet taste. Learning about consumers' preferences for sweet taste will allow the use of appropriately preferred substances in the production of food and dishes. This will have a positive effect on the sugar content of the daily ration and its overall consumption.
References
Kłosiewicz-Latoszek, L., Cybulska, B. (2011). Sugar and the risk of obesity, diabetes and cardiovascular disease. Probl Hig Epidemiol, 92(2), 181 – 186.
Myszkowska-Ryciak, J., Harton, A., Gajewska, D., Bawa S. (2010) Sweeteners in the prevention and treatment of obesity. Kosmos, 59, 365-374.
Zdrojewicz, Z., Kocjan, O., Idzior, A. (2015). Intense sweeteners - an alternative to sugar in times of obesity and diabetes. Med Rodz, 2(18). 89-93.doi:10.18794/aams/140202
Spoelstra, J., Schiff, S.L., Brown, S.J. (2014) Artificial Sweeteners in a Large Canadian River Reflect Human Consumption in the Watershed. PLoS ONE, 8(12), e82706. Doi:10.1371/journal.pone.0082706
Corrigan, V.K., Irving, D.E., Potter, J.F. (2000). Sugars and sweetness in buttercup squash. Food Quality and Preference, 11(4), 313-322. Doi:10.1016/S0950-3293(99)00077-4.
Świąder, K., Waszkiewicz-Robak, B. (2006). Intensywność słodyczy wybranych substancji słodzących. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(46) Supl, 183-191.
Baryłko-Pikielna, N., Matuszewska, I. (2014) Sensoryczne badania żywności. Podstawy – Metody – Zastosowania. Kraków: Wydawnictwo naukowe PTTŻ.
Ramos-Lopez, O., Panduro, A., Martinez-Lopez, E., Roman, S. (2016). Sweet Taste Receptor TAS1R2 Polymorphism (Val191Val) Is Associated with a Higher Carbohydrate Intake and Hypertriglyceridemia among the Population of West Mexico. Nutrients 8(2), 101. DOI:10.3390/nu8020101
Gawęcki, J., Galiński, G. (2007). Sensoryczne mechanizmy regulacji spożywania pokarmu. Zmysły a jakość żywności i żywienia. Poznań: AR
Sikorski, Z. (2002). Chemia żywności. Warszawa: WNT.
Gawęcki, J., Galiński, G. (2010). Sensoryczne mechanizmy regulacji apetytu. Kosmos, 59: 281.290.
Ciok, J., Tacikowski, T., Wyrobek, I. (2004). Fruktoza jako czynnik ryzyka przewlekłych chorób metabolicznych. Żyw Człow Metabol, 1, 88-95.
Rochalska, M., Michalska, A. (2011). Crops that are a source of sugar for humans. Postępy Nauk Rolniczych, 4, 49-62.
Bugaj, B., Leszczyńska, T., Pysz, M., Kopeć, A., Pacholarz, J., Pysz–Izdebska, K. (2013). Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia Rebaudiana Bertoni. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(88), 27 – 38.
Kolanowski, W. (2013). Glikozydy stewiolowe – właściwości i zastosowanie w żywności. Bromat. Chem. Toksykol, 2, 140-150.
Philippaert, K., Pironet, A., Mesuere, M. et al. (2017). Steviol glycosides enhance pancreatic beta-cell function and taste sensation by potentiation of TRPM5 channel activity. Nature communications, 8, 14733. DOI: 10.1038/ncomms14733
Alangari, A.A., Morris, K., Lwaleed, B.A. et al. (2017). Honey is potentially effective in the treatment of atopic dermatitis: Clinical and mechanistic studies. Immunity, Inflammation and Disease, 5(2), 190-199. doi: 10.1002/iid3.153.
Majewska, E., Kowalska, J., Jeżewska, A. (2010). Charakterystyka jakości miodów wielokwiatowych z różnych regionów Polski. Bromat. Chem. Toksykol, 3: 391-397
Szajner, P. (2015). Światowy rynek trzciny cukrowej. Problemy rolnictwa światowego, 15(2), 140-149.
Świąder, K., Waszkiewicz-Robak, B., Świderski F. (2011). Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia. Porbl Hig Epidemiol, 92(3), 392 – 396
Grembecka, M. (2015). Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka. Bromat. Chem. Toksykol, 3, 340 – 343
Sękalska, B. (2007). Zawartość sztucznych substancji słodzących – aspartamu, acesulfamu K i sacharynianu sodu w napojach dietetycznych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(52), 127-138.
Świerczek, U., Borowiecka, A., Feder-Kubis, J. (2016). Struktura, właściwości i przykłady zastosowań syntetycznych substancji słodzących. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4(107), 15-25.
Rywińska, A., Tomaszewska, L., Cybulski, K., Rymowicz, W. (2013). Biosynteza erytrytolu z glicerolu przez szczep Yarrowia lipolytica Wratislavia K1- UV21 w różnych systemach hodowlanych. Biotechnologia, 12(1), 37-50.
Szponar, L., Traczyk, I., Jarzębska, M., Stachowska, E. (2003). Metody oceny pobrania z żywnością substancji dodatkowych stosowane w krajach Unii Europejskiej. PZH, 4(54), 363-371.
PN - EN ISO 3103:1996 Tea - Preparation of infusion for sensory testing.
PN-EN ISO 8589:2010 Sensory analysis - General guidelines for the design of sensory analysis laboratories.
PN - EN ISO 8586:2014 Sensory analysis - General guidelines for the selection, training and monitoring of selected evaluators and sensory evaluation experts.
Krygier, K. Jasiski, J. (2002). Polski rynek produktów bezcukrowych. Przem. Spo, 56(5), 14-16.
Marjańska E, Szpakowska M. Sensory characteristics of tonic waters with various sweetening substances vs young consumers’ opinion. Current Trends in Commodity Science: New Trends in Food Quality, Packaging and Consumer Behaviour, 2015, 137-150.
Gałkowska, D., Południak, M., Juszczak, L. (2018). Wpływ zastąpienia sacharozy glikozydami stewiolowymi na charakterystykę reologiczną deserów na bazie skrobi. Żywność Nauka Technologia Jakość, 25, 4(117). 111-126. DOI: 10.15193/zntj/2018/117/263
Kurasińska, E., Wawryniuk, P. (2006). Wpływ dodatku substancji słodzących na wybrane właściwości mechaniczne i fizykochemiczne galaretek agarowych. Inżynieria Rolnicza, 7, 293-299.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Wiktoria Staśkiewicz, Magdalena Wyleżoł, Agnieszka Bielaszka, Agata Kiciak, Marek Kardas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 366
Number of citations: 0