Plant Based Diets and the Risk of Type 2 Diabetes
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.09.050Keywords
type 2 diabetes, plant based diet, vegetarian dietAbstract
Introduction: The prevalence of diabetes in the world continues to increase. Most cases of type 2 diabetes are caused by modifiable risk factors, including unhealthy diets based on meat and processed products, low physical activity, overweight and obesity. Research suggests that plant-based diets have shown significant weight reduction benefits compared to non-plant-based diets and improve glycemic control to a greater extent than conventional diabetic diets.
The aim of the study: assessment of the frequency of developing diabetes t.2 in people eating various types of vegetarian diets compared to people whose diet contains animal products.
Material and methods: Standard criteria were used to review the literature data. The search of articles in the PubMed and Google Scholar database was carried out using the following keywords: plant based diet, vegetarian diet, type 2 diabetes.
Description of the state of knowledge: Food products such as red meat, especially processed meat, are one of the most important risk factors for metabolic disorders, including diabetes. A healthy and properly balanced plant-based diet can positively affect the carbohydrate metabolism. Due to the high fiber content, this diet has a low energy density. It also contains flavonoids and a high amount of antioxidants beneficial to human health.
Summary: Properly balanced vegetarian diets lower the risk of developing metabolic syndrome and diabetes. Plant-based diets range from vegan, lacto-ovo-vegetarian, peso-vegetarian, and semi-vegetarian diets. Different types of diets show differences in therapeutic effects. The most important factor connecting these different diets is the focusing on whole grains, vegetables and fruits, nuts, legumes, and limiting consumption of saturated and trans fats.
References
Światowa Organizacja Zdrowia Arkusz informacyjny Światowej Organizacji Zdrowia nr 312 Dostępne pod adresem: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/pl
Guariguata L., Whiting DR, Hambleton I., Beagley J., Linnenkamp U., Shaw JE Globalne szacunki częstości występowania cukrzycy na rok 2013 i prognozy na rok 2035. Diabetes Res. Clin. Ćwicz. 2014; 103 :137–149. doi: 10.1016/j.diabres.2013.11.002. [ Streszczenie ] [ Odsyłacz ] [ Google Scholar ]
Cho N, Shaw J, Karuranga S i in. IDF Diabetes Atlas: globalne szacunki częstości występowania cukrzycy na rok 2017 i prognozy na rok 2045. Diabetes Res Clin Pract. 2018;138:271–81. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2018.02.023 .
Olfert, MD, Wattick, RA Diety wegetariańskie a ryzyko cukrzycy. Curr Diab Rep 18 , 101 (2018). https://doi.org/10.1007/s11892-018-1070-9
Anderson JW, Ward K. Dieta bogata w węglowodany i błonnik dla leczonych insuliną mężczyzn z cukrzycą. Jestem J Clin Nutr. 1979;32(11):2312-21.
Barnard RJ, Jung T, Inkeles SB. Dieta i ćwiczenia w leczeniu NIDDM. Potrzeba wczesnego podkreślenia. Opieka nad cukrzycą. 1994;17:1469–72.
Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ i in. Niskotłuszczowa dieta wegańska poprawia kontrolę glikemii i czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego w randomizowanym badaniu klinicznym u osób z cukrzycą typu 2. Opieka nad cukrzycą. 2006;29(8):1777–83.
Tonstad S, Butler T, Yan R, Fraser GE. Rodzaj diety wegetariańskiej, masa ciała, występowanie cukrzycy typu 2. Opieka nad cukrzycą. 2009;32(5):7916. https://doi.org/10.2337/dc08-1886 .
Trapp CB, Barnard ND. Przydatność diet wegetariańskich i wegańskich w leczeniu cukrzycy typu 2. Curr Diab Rep. 2010;10:152-8.
Snowdon DA, Phillips RL. Czy dieta wegetariańska zmniejsza występowanie cukrzycy? Am J Zdrowie publiczne. 1985;75(5):507–12.
Barnard ND, Katcher HI, Jenkins DJ, Cohen J, Turner-McGrievy G. Diety wegetariańskie i wegańskie w leczeniu cukrzycy typu 2. Nutr Rev. 2009;67(5):255-63.
Vang A, Singh PN, Lee JW, Haddad EH, Brinegar CH. Mięso, przetwory mięsne, otyłość, przyrost masy ciała i występowanie cukrzycy u dorosłych: wyniki badań nad zdrowiem adwentystów. Ann Nutr Metab. 2008;52(2):96104. https://doi.org/10.1159/000121365 .
Agrawal S, Millett CJ, Dhillon PK, Subramanian SV, Ebrahim S. Type of vegetarian diet, obesity and diabetes in adult Indian population. Nutr J. 2014 Sep 5;13:89. doi: 10.1186/1475-2891-13-89. PMID: 25192735; PMCID: PMC4168165.
Chiu THT, Pan WH, Lin MN, Lin CL. Dieta wegetariańska, zmiana wzorców żywieniowych i ryzyko cukrzycy: badanie prospektywne. Cukrzyca Nutr. 2018;8:12. https://doi.org/10.1038/s41387-018-0022-4 .
Chen, Z., Zuurmond, MG, van der Schaft, N. i in. Dieta roślinna kontra zwierzęca a insulinooporność, stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2: The Rotterdam Study. Eur J Epidemiol 33 , 883-893 (2018). https://doi.org/10.1007/s10654-018-0414-8
Berkow SE Barnard N . Vegetarian diets and weight status. Nutr Rev. 2006;64:175188.
Kendall A Levitsky DA Strupp BJ Lissner L . Weight loss on a low-fat diet: consequence of the imprecision of the control of food intake in humans. Am J Clin Nutr. 1991;53:11241129.
Neal D Barnard, Heather I Katcher, David JA Jenkins, Joshua Cohen, Gabrielle Turner-McGrievy, Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management, Nutrition Reviews, Volume 67, Issue 5, 1 May 2009, Pages 255–263, https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00198.x
Greco AV Mingrone G Giancaterini A , et al.Insulin resistance in morbid obesity: reversal with intramyocellular fat depletion. Diabetes. 2002;51:144–151.
Goff LM Bell JD So PW Dornhorst A Frost GS . Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid. Eur J Clin Nutr. 2005;59:291–298.
Pathak M. Diabetes mellitus typu 2 oraz żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego. Najnowsze Pat Biotechnol. 2014;8(2):1604. https://doi.org/10.2174/1872208309666140904120633
McEvoy CT, Temple N, Woodside JV. Diety wegetariańskie, diety niskomięsne i zdrowie: przegląd. Zdrowie publiczne Nutr. 2012;15(12):228794. https://doi.org/10.1017/S1368980012000936 .
McMacken M, Shah S. Dieta roślinna do zapobiegania i leczenia cukrzycy typu 2. J Geriatr Kardiol. 2017;14(5):342–54. https://doi.org/10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.009 .
Li, W.; Jiao, Y.; Wang, L.; Wang, S.; Hao, L.; Wang, Z.; Wang, H.; Zhang, B.; Ding, G.; Jiang, H. Association of Serum Magnesium with Insulin Resistance and Type 2 Diabetes among Adults in China. Nutrients 2022, 14, 1799. https://doi.org/10.3390/nu14091799
Nauck MA, Homberger E., Siegel EG, Allen RC, Eaton RP, Ebert R., Creutzfeldt W. Efekty inkretynowe zwiększania obciążenia glukozą u człowieka obliczone na podstawie żylnych odpowiedzi insuliny i peptydu C. J. Clin. Endokrynol. Metab. 1986; 63 :492–498. doi: 10.1210/jcem-63-2-492.
Nauck M., Stöckmann F., Ebert R., Creutzfeldt W. Zmniejszony efekt inkretyny w cukrzycy typu 2 (insulinoniezależnej). Diabetologia. 1986; 29 :46–52. doi: 10.1007/BF02427280.
Belinova L., Kahleova H., Malinska H., Topolcan O., Vrzalova J., Oliyarnyk O., Kazdova L., Hill M., Pelikanova T. Odpowiedź hormonalna przewodu pokarmowego u osób cierpiących na cukrzycę typu 2 i zdrowych osób z grupy kontrolnej: randomizowane badanie krzyżowe. PLo JEDEN. 2014; 9 :e107561. doi: 10.1371/journal.pone.0107561.
Kahleova H, Levin S, Barnard N. Kardio-metaboliczne korzyści diet roślinnych. Składniki odżywcze. 2017 sierpień;9(8):E848. DOI: 10.3390/nu9080848. PMID: 28792455; PMCID: PMC5579641.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Martyna Rozenbajgier, Justyna Wójcik-Grudzień, Paulina Pawłowska, Alicja Ozga-Stachurska
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 558
Number of citations: 0