An innovative approach for better understanding of milk allergy
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.09.019Keywords
cow's milk allergy, molecular diagnostics of allergies, milk ladderAbstract
Introduction: Cow’s milk and its products are popular components of the diet all over the world. Proteins contained in it, such as casein (Bos d 8), α-lactalbumin (Bos d 4), β-lactoglobulin (Bos d 5) and bovine serum albumin (Bos d 6, BSA), can cause troublesome symptoms. Among the proteins mentioned, casein is the most frequent cause of all milk allergies. It is worth mentioning that it is a protein that does not change its properties after thermal and enzymatic treatment. Therefore, casein allergic patients must avoid dairy products in even trace amounts.
Aim of the study: The aim of the study is to present the benefits of molecular diagnostics of allergy in cow’s milk allergy.
Description of the state of knowledge: In order to diagnose milk allergy, a medical examination should take place with a clinician who will determine the further steps of diagnosis based on the medical interview. For a complete allergy analysis, molecular diagnostics tests can be used to determine which protein the patient is sensitised to. Such an individual patient’s allergy profile is helpful in developing an appropriate diet.
Summary: Molecular diagnosis in cow's milk allergy allows to estimate the risk of severe reactions after contact with a specific allergen. On its basis, it is also possible to predict the result of a cow's milk allergen provocation test. By using molecular diagnosis of allergy, it is possible to manage better and control cow's milk allergy in patients.
References
Hoffmann-Sommergruber, K., et al. Molecular Allergology User’s Guide 2.0. 2022, ©John Wiley & Sons A/S. Published by John Wiley & Sons Ltd: The European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).
Kozłowska-Wojciechowska, M. Mleko i jego przetwory – niezbędne produkty w zachowaniu zdrowia. Najnowsze doniesienia na temat spożycia mleka i przetworów mlecznych oraz ich oddziaływania na zdrowie człowieka. Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, 2007: p. 1-12.
Rynek mleka w Polsce, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, 2021. ISBN 978-83-66255-26-5.
Białka w żywności i żywieniu, ed. J. Gawęcki. 2016, Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Buczyłko, K. Nie tylko alergeny: mleko krowie. Alergia, 2018(2): p. 18-24.
Małaczynska, T. Leczenie dietetyczne dzieci z alergią na białka mleka krowiego. Alergia Astma Immunologia, 2015. 20(1): p. 24-34.
Ukleja-Sokołowska, N.,Z. Bartuzi Epidemiologia i naturalny przebieg alergii na białka mleka krowiego. Alergia Astma Immunologia, 2015. 20(1): p. 5-11.
Chatterton, D.E.W., et al. Bioactivity of β-lactoglobulin and α-lactalbumin—Technological implications for processing. International Dairy Journal, 2006. 16: p. 1229-1240.
Serwatka. Co to jest? Co zawiera i co można zniej zrobić? . Portal: pracowniaserow.pl [dostęp 01Aug2022].
J. Król. J., et al. Alfa-laktoalbumina i beta-laktoglobulina jako związki biologicznie czynne frakcji białkowej mleka. Medycyna Wet, 2008. 64(12): p. 137.
Bręborowicz, A.,P. Sobkowiak Postępowanie diagnostyczne w alergii na białka mleka krowiego u dzieci. Alergia Astma Immunologia, 2015. 20(1).
Buczyłko, K., Mleko krowy, in Molekuly alergenowe, K. Buczyłko, Editor. 2019, Wydawnictwo Alergologiczne "Zdrowie": Warszawa. p. 116-125.
Majsiak, E.,K. Buczyłko Występowanie sIgE wobec białek mleka krowiego – korzyści z zastosowania diagnostyki molekularnej. Alergia, 2018. 2(76): p. 32-36.
Buczyłko, K.,E. Majsiak Wybrane reakcje krzyżowe w alergiach górnych dróg oddechowych i pokarmowych. Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2017. 4(4): p. 139-145.
Venter, C., et al. Better recognition, diagnosis and management of non-IgE-mediated cow's milk allergy in infancy: iMAP-an international interpretation of the MAP (Milk Allergy in Primary Care) guideline. Clin Transl Allergy, 2017. 7: p. 26.
Markut-Mitła, E., et al. Praktyczne zasady diagnozowania alergii na mleko krowie u dzieci. Klinika Pediatryczna, 2018. 26( 2): p. 238-243.
Przygoda, B., et al. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. 2019: PZWL Wydawnictwo Lekarskie.
Grzymisławski, M. Dietetyka kliniczna. 2019: Wydanie I, PZWL. 509-543.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Weronika Gromek, Rafał Śliwa, Magdalena Choina, Roman Pukaliak, Ewa Markut-Miotła
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 529
Number of citations: 0