Humanities
Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login

Journal of Education, Health and Sport

An innovative approach for better understanding of milk allergy
  • Home
  • /
  • An innovative approach for better understanding of milk allergy
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 12 No. 9 (2022) /
  4. Review Articles

An innovative approach for better understanding of milk allergy

Authors

  • Weronika Gromek Polish-Ukrainian Foundation of Medicine Development, Lublin https://orcid.org/0000-0001-5890-8159
  • Rafał Śliwa Polish-Ukrainian Foundation of Medicine Development, Lublin, Poland https://orcid.org/0000-0001-7855-8328
  • Magdalena Choina Polish-Ukrainian Foundation of Medicine Development, Lublin, Poland https://orcid.org/0000-0002-3412-6176
  • Roman Pukaliak Lviv Regional Clinical Diagnostics, Lviv, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1256-536X
  • Ewa Markut-Miotła Departament of Lung Diseases & Rheumatology, Medical University of Lublin, Lublin, Poland https://orcid.org/0000-0002-3657-1134

DOI:

https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.09.019

Keywords

cow's milk allergy, molecular diagnostics of allergies, milk ladder

Abstract

Introduction: Cow’s milk and its products are popular components of the diet all over the world. Proteins contained in it, such as casein (Bos d 8), α-lactalbumin (Bos d 4), β-lactoglobulin (Bos d 5) and bovine serum albumin (Bos d 6, BSA), can cause troublesome symptoms. Among the proteins mentioned, casein is the most frequent cause of all milk allergies. It is worth mentioning that it is a protein that does not change its properties after thermal and enzymatic treatment. Therefore, casein allergic patients must avoid dairy products in even trace amounts.

Aim of the study: The aim of the study is to present the benefits of molecular diagnostics of allergy in cow’s milk allergy.

Description of the state of knowledge: In order to diagnose milk allergy, a medical examination should take place with a clinician who will determine the further steps of diagnosis based on the medical interview. For a complete allergy analysis, molecular diagnostics tests can be used to determine which protein the patient is sensitised to. Such an individual patient’s allergy profile is helpful in developing an appropriate diet.

Summary: Molecular diagnosis in cow's milk allergy allows to estimate the risk of severe reactions after contact with a specific allergen. On its basis, it is also possible to predict the result of a cow's milk allergen provocation test. By using molecular diagnosis of allergy, it is possible to manage better and control cow's milk allergy in patients.

 

References

Hoffmann-Sommergruber, K., et al. Molecular Allergology User’s Guide 2.0. 2022, ©John Wiley & Sons A/S. Published by John Wiley & Sons Ltd: The European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).

Kozłowska-Wojciechowska, M. Mleko i jego przetwory – niezbędne produkty w zachowaniu zdrowia. Najnowsze doniesienia na temat spożycia mleka i przetworów mlecznych oraz ich oddziaływania na zdrowie człowieka. Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, 2007: p. 1-12.

Rynek mleka w Polsce, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, 2021. ISBN 978-83-66255-26-5.

Białka w żywności i żywieniu, ed. J. Gawęcki. 2016, Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Buczyłko, K. Nie tylko alergeny: mleko krowie. Alergia, 2018(2): p. 18-24.

Małaczynska, T. Leczenie dietetyczne dzieci z alergią na białka mleka krowiego. Alergia Astma Immunologia, 2015. 20(1): p. 24-34.

Ukleja-Sokołowska, N.,Z. Bartuzi Epidemiologia i naturalny przebieg alergii na białka mleka krowiego. Alergia Astma Immunologia, 2015. 20(1): p. 5-11.

Chatterton, D.E.W., et al. Bioactivity of β-lactoglobulin and α-lactalbumin—Technological implications for processing. International Dairy Journal, 2006. 16: p. 1229-1240.

Serwatka. Co to jest? Co zawiera i co można zniej zrobić? . Portal: pracowniaserow.pl [dostęp 01Aug2022].

J. Król. J., et al. Alfa-laktoalbumina i beta-laktoglobulina jako związki biologicznie czynne frakcji białkowej mleka. Medycyna Wet, 2008. 64(12): p. 137.

Bręborowicz, A.,P. Sobkowiak Postępowanie diagnostyczne w alergii na białka mleka krowiego u dzieci. Alergia Astma Immunologia, 2015. 20(1).

Buczyłko, K., Mleko krowy, in Molekuly alergenowe, K. Buczyłko, Editor. 2019, Wydawnictwo Alergologiczne "Zdrowie": Warszawa. p. 116-125.

Majsiak, E.,K. Buczyłko Występowanie sIgE wobec białek mleka krowiego – korzyści z zastosowania diagnostyki molekularnej. Alergia, 2018. 2(76): p. 32-36.

Buczyłko, K.,E. Majsiak Wybrane reakcje krzyżowe w alergiach górnych dróg oddechowych i pokarmowych. Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2017. 4(4): p. 139-145.

Venter, C., et al. Better recognition, diagnosis and management of non-IgE-mediated cow's milk allergy in infancy: iMAP-an international interpretation of the MAP (Milk Allergy in Primary Care) guideline. Clin Transl Allergy, 2017. 7: p. 26.

Markut-Mitła, E., et al. Praktyczne zasady diagnozowania alergii na mleko krowie u dzieci. Klinika Pediatryczna, 2018. 26( 2): p. 238-243.

Przygoda, B., et al. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. 2019: PZWL Wydawnictwo Lekarskie.

Grzymisławski, M. Dietetyka kliniczna. 2019: Wydanie I, PZWL. 509-543.

Downloads

  • PDF

Published

2022-08-30

How to Cite

1.
GROMEK, Weronika, ŚLIWA, Rafał, CHOINA, Magdalena, PUKALIAK, Roman and MARKUT-MIOTŁA, Ewa. An innovative approach for better understanding of milk allergy. Journal of Education, Health and Sport. Online. 30 August 2022. Vol. 12, no. 9, pp. 150-159. [Accessed 29 June 2025]. DOI 10.12775/JEHS.2022.12.09.019.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 12 No. 9 (2022)

Section

Review Articles

License

Copyright (c) 2022 Weronika Gromek, Rafał Śliwa, Magdalena Choina, Roman Pukaliak, Ewa Markut-Miotła

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0

Stats

Number of views and downloads: 590
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Tags

Search using one of provided tags:

cow's milk allergy, molecular diagnostics of allergies, milk ladder
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop