Consumer knowledge of food labeling
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.08.027Keywords
label, food products, information, consumer’s knowledgeAbstract
Introduction: Food labels are an important source of information for consumers about the food they consume. They are divided into compulsory and voluntary. Compulsory information are name, composition, additives, expiry date, nutritional value and also country and place of origin. Voluntary information are brand, quality marks, nutrition and health claim and different graphical signs making it easier to recognize the product.
Aim: The aim of this paper is to evaluate the knowledge of consumers in information placed on the labels of food products and evaluating which sociodemographic factors influence the level of knowledge of respondees.
Material and methods: The research was performed in the period of February to April 2022 with the help of an original questionnaire among 212 residents of Poland. After analyzing the answers, the level of knowledge of the respondents was assessed. Finally, the level of knowledge was compared to gender, age and education level.
Results: 39,6% of responders read labels, 31,6% read only specific information. Both women (44,4%) and men (35,6%) most commonly showed knowledge on a good level. Older people aged 51-70 (38.1%) are characterized by a lower level of knowledge. People with vocational education demonstrate a sufficient level of knowledge (45,4%), and the highest level – very good – among people with university education (50%).
Conclusions: The awareness of the most numerous group of consumers on information put on labels of food products was evaluated as good. Age and the level of education influence the level of knowledge, while the gender Has no effect on it.
References
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 26 sierpnia 2006 rok. Dz.U 2006. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.
Nieżurawski L, Sobków C. Rola informacji na etykiecie w procesie zakupu produktu żywnościowego. SERiA 2015; XVII: 290-296
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Dz.Urz. 2011, L. 304/18
Kowalczyk S. Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji. Rocz. Nauk. Ekonom. Rol. Rozw. Obsz. Wiej. 2017; 104: 15-27 doi: 10.22630/rnr.2017.104.4.29
Salejda A, Krasnowska G, Buska K. Konsument na rynku żywności - jego wiedza i zachowania. Żywność dla świadomego konsumenta 2016; 1: 15-24
Kowalczuk-Vasilev E, Klebaniuk R, Samolińska W, i wsp. Ocena wiedzy żywieniowej i realizacji założeń diety wykluczającej gluten oraz wpływu stosowanej dietoterapii na jakość życia chorych na celiakię. Hygeia Public Health 2018; 53(1): 91-95
Krasnowska G, Salejda A. Ocena wiedzy konsumentów na temat znakowania żywności. ŻNTJ 2011; 1(74):173-189
Cheah Y, Moy F, Loh D. Socio-demographic and lifestyle factors associated with nutrition label use among Malaysian adults. British Food Journal 2015; doi: 10.1108/BFJ-01-2015-0001
Niewczas M. Kryteria wyboru żywności. ŻNTJ 2013; 6(91): 204-219
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Opinie i doświadczenia polskich konsumentów w zakresie występowania podwójnej jakości produktów - raport 2017
Sajdakowska M, Fabiańska J. Wybrane aspekty zachowań konsumentów na rynku pieczywa w świetle badań ankietowych. WNEiZ US 2016; 43(3) doi: 10.18276/sip.2016.43/3-33
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Konsumentów portret własny - raport z badań 2007
Azman N, Sahak S. Nutritional Label and Consumer Buying Decision: A Preliminary Review. Procedia 2013; 130: 490-498
Gosiewska M, Kołłajtis-Dołowy A. Stan wiedzy wybranej grupy gimnazjalistów dotyczącej niektórych zagadnień z zakresu bezpieczeństwa żywności. Probl Hig Epidemiol 2013; 94(2): 381-384
Ozimek I, Przeździecka-Czyżewska N. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w regulacjach prawnych i opinii konsumentów. ŻNTJ 2017; 1(110): 5-17 doi: 10.15193/zntj/2017/110/169
Szkiel A. Ocena wiedzy konsumentów dotyczącej oświadczeń żywieniowych. Zeszyty Naukowe UE w Katowicach 2018; 357: 196-206
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Michalina Rakuła, Agata Kiciak
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 1066
Number of citations: 0