Functional food in the primary prevention of cardiovascular diseases
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.07.085Keywords
functional food, prevention, cardiovascular diseases, nutrition educationAbstract
Cardiovascular diseases, metabolic disorders and obesity are a serious threat to civilization, especially in highly developed countries. Due to the number of deaths and complications they are among the health priorities in Poland. The aim of the study is to review the literature on the role of functional food in the primary prevention of cardiovascular diseases. Functional food, thanks to its antioxidant, hypocholesterolemic and anti-inflammatory properties, has a beneficial effect on lowering blood pressure, cholesterol levels, inhibiting LDL oxidation or inhibiting platelet aggregation. It is necessary to promote this type of food, because its action has a significant impact on the prevention of various diseases, especially cardiovascular, diet-related and civilization. Proper nutritional education is a way to improve human potential and health. Therefore, it is worth educating in order to promote these products and increase the interest in them as well as raise the nutritional awareness of the society.
References
Abdel-Salam AM. Functional Foods: Hopefulness to Good Health. American Journal of Food Technology. 2010; 5:86-99. https://doi.org/10.3923/ajft.2010.86.99.
Alongi M, Anese M. Re-thinking functional food development through a holistic approach. Journal of Functional Foods. 2021; 81:104466, https://doi.org/ 10.1016/j.jff.2021.104466.
Bendinelli B, Masala G, Saieva C, Salvini S, Calonico C, Sacerdote C, Agnoli C, Grioni S, Frasca G, Mattiello A, Chiodini P, Tumino R, Vineis P, Palli D, Panico S. Fruit, vegetables, and olive oil and risk of coronary heart disease in Italian women: the EPICOR Study. The American Journal of Clinical Nutrition. 2011; 93:275-283. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.000521.
Bienkiewicz M, Bator E, Bronkowska M. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2015; 96(1):57-63.
Buitrago-Lopez A, Sanderson J, Johnson L, Warnakula S, Wood A, Di Angelantonio E, Franco OH. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2011; 26:343:d4488. https://doi: 10.1136/bmj.d4488.
Castaldo L, Narváez A, Izzo L, Graziani G, Gaspari A, Minno GD, Ritieni A. Red wine consumption and cardiovascular health. Molecules. 2019; 8;24(19):3626. https://doi:10.3390/molecules24193626
Cavallini DC, Manzoni MS, Bedani R, Roselino MN, Celiberto LS, Vendramini RC. Probiotic soy product supplemented with isoflavones improves the lipid profile of moderately hypercholesterolemic men: a randomized controlled trial. Nutrients. 2016; 8(1):52. https://doi.org/10.3390/nu8010052.
Chudzińska M, Wołowiec Ł, Zukow W, Sinkiewicz W. Mediterranean diet recommended not only in cardiovascular diseases. Journal of Education, Health and Sport. 2017; 7(6):732-746. http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.999004.
Dembiński Ł, Banaszkiewicz ., Radzikowski A. Dieta bogatoresztkowa – definicja, korzyści i normy w pediatrii. Pediatria Współczesna. 2010; 12:139–145.
Dokument „Zdrowa przyszłość. Ramy strategiczne rozwoju systemu ochrony zdrowia na lata 2021-2027, z perspektywą do 2030 r. https://www.gov.pl/web/zdrowie/zdrowa-przyszlosc--strategia-rozwoju-ochrony-zdrowia-na-kolejne-dziewiec-lat (dostęp: 15.06.2022).
Eshak ES, Iso H, Date C, Kikuchi S, Watanabe Y, Wada Y, Wakai K, Tamakoshi A, JACC Study Group. Dietary fiber intake is associated with reduced risk of mortality from cardiovascular disease among Japanese men and women. Journal of Nutrition. 2010; 140(8):1445-53. https://doi:10.3945/jn.110.122358.
Gertig H, Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wyd. PZWL (Warszawa); 2007.
Główny Urząd Statystyczny. Ku lepszemu życiu Polska w OECD. 2021. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowania/inne-opracowania-zbiorcze/ku-lepszemu-zyciu-polska-w-oecd,44,1.html (dostęp 21.06.2022).
Godula K, Czerniejewska- Surma B, Dmytrów I, Plust D, Surma O. Możliwość zastosowania błonnika pokarmowego do produkcji żywności funkcjonalnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2019; 26, 2(119):5 – 17. https://doi.org/10.15193/zntj/2019/119/281.
Grochowicz J, Fabisiak A. Żywność funkcjonalna – aspekty prawne i znaczenie wybranych składników bioaktywnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. 2018; 60(3):143-153.
Jakubiak GK, Cieślar G, Stanek A, Osadnik K, Pawlas N. Czy każdy otyły jest chory? W: Maciąg K, Maciąg M, (red.). Zdrowie człowieka – profilaktyka, rozpoznawanie i leczenie chorób. Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o. o., Lublin, 2021. S. 45-54.
John R, Singla A. Functional foods: components, health benefits, challenges, and major project. DRC Sustainable Future. Journal of Environment, Agriculture, and Energy. 2021; 2(1):61-72. https://doi.org/10.37281/DRCSF/2.1.7.
Kaur S, Das M. Functional foods: an overview. Food Science and Biotechnology. 2011; 20:861. https://doi.org/10.1007/s10068-011-0121-7.
Korbutowicz T. Żywność funkcjonalna w Unii Europejskiej — pojęcie, wymagania i rozwój rynku. Ekonomia. 2017; 23(4):151-167.
Lasota B. Żywieniowe i funkcjonalne właściwości błonnika pokarmowego. http:// nutrilife.pl/index.php?art=151&ywieniowe_i_funkcjonalne_waciwoci_bonnika_pokarmowego (dostęp 05.06.2022).
Liberale L, Bonaventura A, Montecucco F, Dallegri F, Carbone F. Impact of red wine consumption on cardiovascular health. Current Medicinal Chemistry. 2019; 26(19):3542-3566. https://doi.org/10.2174/0929867324666170518100606.
Ludovici V, Barthelmes J, Nägele MP, Enseleit F, Ferri C, Flammer AJ, Ruschitzka F, Sudano I. Cocoa, blood pressure, and vascular function. Frontiers in Nutrition. 2017; 2:4-36. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00036.
Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2014; 95(3):541-549.
Narodowy Fundusz Zdrowia. Raport NFZ: Nadciśnienie tętnicze w Polsce i na świecie 2019. https://politykazdrowotna.com/artykul/raport-nfz-nadcisnienie-tetnicze-w-polsce-i-na-swiecie/833659 (dostęp 02.06.2022).
Narodowy Fundusz Zdrowia. Raport NFZ: choroba niedokrwienna serca 2020. https://ezdrowie.gov.pl/portal/home/badania-i-dane/zdrowe-dane/raporty/nfz-o-zdrowiu-choroba-niedokrwienna-serca (dostęp 03.06.2022).
Naruszewicz M, Johansson ML, Zapolska-Downar D, Bukowska H. Effect of Lactobacillus plantarum 299v on cardiovascular disease risk factors in smokers. The American Journal of Clinical Nutrition. 2002; 76(6):1249–1255.
Owen RW, Giacosa A, Hull WE, Haubner R, Würtele G, Spiegelhalder B, Bartsch, H. Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants. The Lancet Oncology. 2000; 1(2):107-112.
Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. wyd. Elsevier Urban & Partner, (Wrocław); 2011.
Pereira M, O'Reilly E, Bälter K, Fraser G, Goldbourt U, Heitmann B, Hallmans G, Knekt P, Liu S, Pietinen P, Spiegelman D, Stevens J, Virtamo J, Willett W, Ascherio A. Dietary fiber and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of cohort studies. Archives of Internal Medicine. 2004; 23;164(4):370-376. https://doi.org/10.1001/archinte.164.4.370.
Program Pol-MONICA bis Warszawa. Stan zdrowia ludności Warszawy w roku 2001.wyd. Instytutu Kardiologii (Warszawa);2002.
Program Pol-MONICA bis, byłe woj. tarnobrzeskie. Stan zdrowia ludności byłego województwa tarnobrzeskiego w roku 2001. wyd. Instytutu Kardiologii (Warszawa); 2002.
Rampersaud GC, Kauwell GP, Bailey LB. Folate: a key to optimizing health and reducing disease risk in the elderly. Journal of the American College of Nutrition. 2003; 22(1):1-8. https://doi.org/10.1080/07315724.2003.10719270.
Raport pt. III Spotkanie Rady Ekspertów ds. Chorób Sercowo-Naczyniowych, Metabolicznych i Przeciwdziałania Otyłości Medycznej Racji Stanu. Medyczna Racja Stanu (Warszawa); 2021. https://researchgate.net/publication/356646814_RAPORT_III_SPOTKANIE_RADY_EKSPERTOW_DS_CHOROB_SERCOWO-_NACZYNIOWYCH_METABOLICZNYCH_I_PRZECIWDZIALANIA_OTYLOSCI_MEDYCZNEJ_RACJI_STANU_REPORT_III_MEETING_OF_THE_COUNCIL_OF_EXPERTS_ON_CARDIOVASCULAR_DISE (dostęp 08.06.2022).
Raport pt.: Występowanie, leczenie i prewencja wtórna zawałów serca w Polsce. wyd. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Śląski Uniwersytet Medyczny Gdański Uniwersytet Medyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny (Warszawa, Zabrze, Gdańsk); 2014.
Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Dz. U. L 404 z 30.12.2006 r.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 lutego 2018 r. w sprawie priorytetów zdrowotnych, http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180000469 (dostęp 07.06.2022).
Schwarz V, Bachelier K, Schirmer SH, Werner C, Laufs U, Böhm M. Red wine prevents the acute negative vascular effects of smoking. The American Journal of Medicine. 2017; 130(1):95-100. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2016.08.025.
Streppel MT, Ocké MC, Boshuizen HC, Kok FJ, Kromhout D. Dietary fiber intake in relation to coronary heart disease and all-cause mortality over 40 y: the Zutphen Study. American Journal of Clinical Nutrition. 2008; 88(4):1119-25. https://doi.org/10.1093/ajcn/88.4.1119.
Surma S, Szyndler A, Narkiewicz K. Świadomość wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji młodych osób. Choroby Serca i Naczyń. 2017. 14(4):186–193.
Trela A, Szymańska R. Żywność funkcjonalna w profilaktyce zdrowotnej. Wszechświat. 2018; 119(1-3):60-68.
Waterman E, Lockwood B. Active components and clinical applications of olive oil. Alternative Medicine Review. 2007; 12(4):331-342.
Weikert C, Hoffmann K, Dierkes J, Zyriax BC, Klipstein-Grobusch K, Schulze MB, Jung R, Windler E, Boeing H. A homocysteine metabolism-related dietary pattern and the risk of coronary heart disease in two independent German study populations. The Journal of Nutrition. 2005; 135(8):1981-1988. https://doi.org/10.1093/jn/135.8.1981
Wieloośrodkowe Ogólnopolskie Badanie Stanu Zdrowia Ludności Polski: Program WOBASZ. Stan zdrowia populacji polskiej w wieku 20–74 lata w okresie 2003–2005. Podstawowe wyniki badania przekrojowego. Próba ogólnopolska. Biblioteka Kardiologiczna. wyd. Instytutu Kardiologii (Warszawa); 2005. S. 1–128.
Wolk A, Manson JE, Stampfer MJ, Colditz GA, Hu FB, Speizer FE, Hennekens CH, Willett WC. Long-term intake of dietary fiber and decreased risk of coronary heart disease among women. Journal of The American Medical Association. 1999; 2;281(21):1998-2004. https://doi.org/10.1001/jama.281.21.1998.
Zdrojewski T, Bandosz P, Szpakowski P, Gaciong Z, Solnica B, Drygas W, Wojtyniak B, Stokwiszewski J, Pencina M, Wołkiewicz E, Piwonski J, Jędrzejczyk J, Grodzicki T, Wyrzykowski B. Rozpowszechnienie głównych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w Polsce. Wyniki badania NATPOL PLUS. Kardiologia Polska. 2004; 60(supl. 4):5–26.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Anna Mikulec, Marek Zborowski, Agnieszka Klimczak
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 602
Number of citations: 0