Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Registracija
  • Prijava
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Početna
  • Trenutni broj
  • Arhiva
  • O nama
    • O časopisu
    • Prijave priloga
    • Časopis uređuju
    • Izjava o privatnosti
    • Kontakt
  • Registracija
  • Prijava
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.)
  • Početna
  • /
  • Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.)
  1. Početna /
  2. Arhiva /
  3. God. 2 Br. 1 (2016) /
  4. Artykuły

Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.)

Autori

  • Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Ogród Roślin i Surowców Kosmetycznych, Centrum Innowacji Badań i Nauki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
  • Aleksandra Kubat-Sikorska Ogród Roślin i Surowców Kosmetycznych, Centrum Innowacji Badań i Nauki

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2016.008

Ključne reči

mięta, karwon, linalol, mentol, deskryptor, profil sensoryczny

Apstrakt

W pracy przedstawiono wyniki oceny sensorycznej oraz hedonistycznej w zakresie smaku i zapachu dla naparów ze świeżych liści mięt. Analizie poddano 7 gatunków i odmian mięt należących do trzech chemotypów (karwonowy, linalolowy i mentolowy), uprawianych w gruncie. W badaniu intensywności smaku i zapachu najwyższą punktację uzyskały: mięta pieprzowa M.× piperita L. (chemotyp mentolowy) oraz mięta marokańska M. spicata L. ‘Moroccan’, (chemotyp karwonowy). Najmniej intensywny był zapach i smak dwóch mięt karwonowych: kędzierzawej (M. crispata L.) i okrągłolistnej (M. rotundifolia Huds.). Uzyskane profile sensoryczne obrazują duże zróżnicowanie badanych mięt pod względem smaku i zapachu. Wykazano podobieństwo pod względem deskryptorów smaku w obrębie poszczególnych chemotypów mięt. W ocenie hedonistycznej największą akceptację uzy-skała mięta marokańska, najmniejszą mięta imbirowa (chemotyp linalolowy).

Reference

McKay D.L., Blumberg J.B., A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.), Phytotherapy Research, 2006, 20, s. 619–633.

Kiełtyka-Dadasiewicz A., Jabłońska-Trypuć A., Taraseviciene Z., Kubat-Sikorska A., Charakterystyka i właściwości użytkowe surowców miętowych, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2016, 1(46), 93–105.

Newerli-Guz J., Kobylańska A., Ocena jakości jednoskładnikowych herbatek ziołowych na przykładzie Mentha piperita, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, 94(4), s. 862–865.

Czerwińska D., Zastosowanie mięty przy produkcji wyrobów cukierniczych. Cukier-nictwo, 2013, 37, s. 3.

Pokorska B., Mięta, Przegląd Gastronomiczny, 1999, 51A(10), s. 47.

Korczak J., Przyprawy i ich rola w kształtowaniu jakości sensorycznej produktów spożywczych i potraw, [w]: Zmysły a jakość żywności i żywienia, (red. Gawęcki J., N. Baryłko-Pikielna), Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, 2007, s. 111–128.

Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Roślinne surowce kosmetyczne, MedPharm Polska 2008.

Kiełtyka-Dadasiewicz A., Chernetskyy M., Krochmal-Marczak B., Ludwiczuk A., Róż-norodność botaniczna i użytkowa roślin z rodzaju Mentha oraz ich znaczenie w kos-metologii. Nowoczesne Technologie i Zabiegi w Kosmetologii, (red.) Wenerska-Wo-jtaszek E., Wyd. Akademickie WSSP 2015, s. 120–121.

Giemza M., J. Kaniewski, I. Yemchenko, E. Wierzbińska. Ocena sensoryczna wyrobów per-fumeryjnych. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2000, 546, s. 29–40.

Kubátová A., Lagadec A.J.M., Miller D.J., Hawthorne S.B., Selective extraction of ox-ygenates from savory and peppermint using subcritical water, Flavour and Fragrance Journal, 2001, 16(1), s. 64–73.

Ludwiczuk A. Kiełtyka-Dadasiewicz A., Sawicki R., Golus J., Ginalska G., Essential oils of some Mentha species and cultivars, their chemistry and bacteriostatic activity, Natural Product Communications, 2016, 11(7), s. 1015–1018.

PN-ISO 6658. 1998 Analiza sensoryczna – Metodologia – Wytyczne ogólne.

Chen.M.Z, Trinnaman.L, Bardsley K., St Hilaire C.J., Da Costa N.C., Volatile com-pounds and sensory analysis of both harvests of double-cut Yakima peppermint (Men-tha piperita L.), Journal of Food Science, 2011, 76(7):C1032-8. doi: 10.1111/j.1750-3841.2011.02328.x.

Díaz-Maroto M.C., Pérez-Coello M.S., González Viñas M..A, Cabezudo M.D., In-fluence of drying on the flavor quality of spearmint (Mentha spicata L.), Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51(5), s. 1265–1269.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

Objavljeno

2016-12-20

Kako citirati

1.
KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, Anna и KUBAT-SIKORSKA, Aleksandra. Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.). HERBALISM. Online. 20 Децембар 2016. Vol. 2, no. 1, pp. 107-116. [Accessed 4 Јули 2025]. DOI 10.12775/HERB.2016.008.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Broj časopisa

God. 2 Br. 1 (2016)

Sekcija

Artykuły

Stats

Number of views and downloads: 945
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Indeks autora
  • Issue archive

User

User

Trenutni broj

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Informacije

  • Za čitaoce
  • Za autore
  • Za bibliotekare

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Jezik

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

mięta, karwon, linalol, mentol, deskryptor, profil sensoryczny
Gore

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop