Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Content of selected metals in the fruiting bodies of the oyster mushroom (Pleurotus ostreatus)
  • Home
  • /
  • Content of selected metals in the fruiting bodies of the oyster mushroom (Pleurotus ostreatus)
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 10 No. 1 (2024): HERBALISM /
  4. Artykuły

Content of selected metals in the fruiting bodies of the oyster mushroom (Pleurotus ostreatus)

Authors

  • Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie https://orcid.org/0000-0003-4684-7496
  • Barbara Krochmal-Marczak Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031
  • Tomasz Cebulak Uniwersytet Rzeszowski https://orcid.org/0000-0003-0160-1134
  • Katarzyna Piądłowska Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0003-2145-1444
  • Viola Vambol Uniwersytet Narodowy Jurija Kondratiuka, Politechnika Połtawska
  • Izabela Betlej Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie https://orcid.org/0000-0001-6867-0383

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2024.003

Keywords

Pleurotus ostreatus, fruiting bodies, stem, cap, metals

Abstract

The subjects of the study were fruiting bodies of the oyster mushroom (Pleurotus ostreatus), originating from home cultivation located in the Subcarpathian province (50°82’ N 23°54’ E). Prepared substrate for the cultivation of oyster mushroom was purchased from a specialized retail store. e rst fruiting bodies were harvested 10 days aer purchasing the substrate. e content of Cd, Pb, Fe, Mn, Zn, Cu was examined in the collected fruiting bodies of oyster mushroom. Atomic absorption spectrometry (ASA) versions of the tame and cuvette methods were used for metal analysis. e results indicate low contents of Fe, Mn, Zn and Cu in home-grown oyster mushrooms. e study showed that the concentration of selected metals in the analyzed mushrooms decreases as follows: Fe > Zn > Mn > Cu > Cd > Pb. In Pleurotus ostreatus mushrooms, from own cultivation, there was no excessive accumulation of the tested metals: Fe, Zn, Mn, Cu. e concentration of Cd, on average, was at the limit of the recommended limit of 0.05 mg∙kg-1. In contrast, the content of Pb was low, both in the cap and in the stem of the mushroom, below the limit of 0.30 mg∙kg-1.

References

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 listopada 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasykatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. z 2022 r. poz. 2365).

Adamiak E.A., Kalembasa S., Kuziemska B., Zawartość metali ciężkich w wybranych gatunkach grzybów jadalnych, Acta Agrophysica, 2013, 20(1), s. 7–16.

Florczak J., Chudy J., Barasińska M., Karwowski B., Wybrane składniki odżywcze grzybów dziko rosnących: uszaka bzowego (Hirneola auricula judae), boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) i zimówki aksamitnotrzonowej (Flammulina velutipes), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, XLVII, 4, s. 876–882.

Villas-Bôas S.G., Esposito E., Mitchell D.A., Microbial Conversion of Lignocellulosic Residues for Production of Animal Feeds, Animal Feed Science Technology, 2002, 98, s. 1–12.

Szcześniak M., Grimling B., Meler J., Cynk – pierwiastek zdrowia, Farmacja Polska, 2014, 70(7), s. 363–366.

Singh A., Research P.D., Singh I.S., Pradesh U., Singh S., Nutritional and Health Importance of Fresh and Dehydrated Oyster Mushroom (Pleurotus Worida), Current Research in Food Science, 2021, 2, s. 10–14.

Krakowska A., Zięba P., Włodarczyk A., Kała K., Sułkowska-Ziaja K., Bernaś E., Sękara A., Ostachowicz B., Muszyńska B., Selected edible medicinal mushrooms from Pleurotus genus as an answer for human civilization diseases, Food Chemistry, 2020, 327, 127084.

Sithole S.C., Agboola O.O., Mugivhisa L.L., Amoo S.O., Olowoyo J.O., Elemental concentration of heavy metals in oyster mushrooms grown on mine polluted soils in Pretoria, South Africa, Journal of King Saud University– Science, 2022, 34, s. 1–6.

Zawadzka A., Janczewska A., Kobus-Cisowska J., Dziedziński M., Siwulski M., Czarniecka-Skubina E., Stuper-Szablewska K., e eect of light conditions on the content of selected active ingredients in anatomical parts of the oyster mushroom (Pleurotus ostreatus L.), PLoS ONE, 2022, 17(1), e0262279.

Gapiński M., Woźniak W., Mikroelementy w uprawnych grzybach wielkoowocnikowych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 1996, 434, s. 641–646.

Sanglimsuwan S., Yoshida N., Morinaga T., Murooka Y., Resistance to and uptake of heavy metals in mushrooms, Journal of Fermentation and Bioengineering, 1993, 75, s. 112–114.

Góralczyk K., Dziubak A., Kręźlewicz A., Levels of Metals Harmful to Health in Various Types of Food, Levels of Metals Harmful to Health in Various Types of Food, Studia Ecologiae Bioethicae, 2021, 19(1), s. 115–122.

Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.

Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1323 z dnia 10 sierpnia 2021 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w niektórych środkach spożywczych.

Gogavekar S.S., Rokade S.A., Ranveer R.C., Ghosh J.S., Kalyani D.C., Sahoo A.K., Important Nutritional Constituents, Flavour Components, Antioxidant and Antibacterial Properties of Pleurotus Sajor-Caju, Journal Food Science Technology, 2014, 51, s. 1483–1491.

PN-EN 14082:2004. Artykuły żywnościowe. Oznaczanie pierwiastków śladowych. Oznaczanie zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, żelaza i chromu metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji suchej.

Srikram A., Supapvanich S., Proximate Compositions and Bioactive Compounds of Edible Wild and Cultivated Mushroomsfrom Northeast Thailand, Agriculture and Natural Resources, 2016, 50, s. 432–436.

Golian M., Hegedűsová A., Mezeyová I., Chlebova Z., Hegedus O., Urmińska D., Vollmannová A., Chlebo P., Accumulation of Selected Metal Elements in Fruiting Bodies of Oyster Mushroom, Foods, 2021, 11(1), s. 76.

Świsłowski P., Rajfur R., Biokumulacja pierwiastków w grzybach wielkoowocnikowych – przegląd wybranej literatury, Proceedings of ECOpole, 2017, 11(2), s. 591–599.

Kuziemska B., Wysokiński A., Jaremko D., Popek M., Kożuchowska M., Content of selected heavy metals in edible mushrooms, Ecological Engineering & Environmental Technology, 2018, 19(1), s. 66–70.

Kaczyńska A., Zajączkowski M., Grzybiak M., Toksyczny wpływ kadmu na rośliny i człowieka, Annales Academiae Medicae Gedanensis, 2015, 45, s. 65–70.

Riaz N., Guerinot M., All Together Now: Regulation of the response to iron deciency, Journal of Experimental Botany, 2021, 72, s. 2045–2055.

Raman J., Jang K.Y., Och Y.L., Och M., Im J.H., Lakshmanan H., Sabaratnam V., Cultivation and nutritional value of outstanding Pleurotus spp.: A review, Mycobiology, 2021, s. 49, 1–14.

Keskin F., Sarikurkcu C., Akata I., Tepe B., Metal concentrations in wild mushroom species collected from the Belgrade forest (Istanbul, Turkey) along with health risk assessment, Environmental Science and Pollution Research, 2021, 28, s. 36193–36204.

Zakil F.A., Xuan L.H., Zaman N., Alan N.I., Salahutheen N.A.A., Sueb M.S.M., Isha R., Growth Performance and Mineral Analysis of Pleurotus ostreatus from Various Agricultural Wastes Mixed with Rubber Tree Sawdust in Malaysia, Bioresource Technology Reports, 2022, 17, 100873.

Wan Mahari W.A., Peng W., Nam W.L., Yang H., Lee X.Y., Lee Y.K., Liew R.K., Ma N.L., Mohammad A., Sonne C., Van Le Q., Show P.L., Chen W.H., Lam S.S., A review on valorization of oyster mushroom and waste generated in the mushroom cultivation industry, Journal of Hazardous Materials, 2020, 400, 123156.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2024-06-14

How to Cite

1.
KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Elżbieta, KROCHMAL-MARCZAK, Barbara, CEBULAK, Tomasz, PIĄDŁOWSKA, Katarzyna, VAMBOL, Viola and BETLEJ, Izabela. Content of selected metals in the fruiting bodies of the oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). HERBALISM. Online. 14 June 2024. Vol. 10, no. 1, pp. 29-39. [Accessed 10 December 2025]. DOI 10.12775/HERB.2024.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 10 No. 1 (2024): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 528
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

Pleurotus ostreatus, fruiting bodies, stem, cap, metals
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop