Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja
  • Home
  • /
  • Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 4 No. 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja

Authors

  • Piotr Kafel Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Zarządzania Jakością, https://orcid.org/0000-0002-4140-8366

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.001

Keywords

quality of herbs, organic farming, collection from nature, EC Regulation 834/2007, certification, organic herbal products

Abstract

The growing interest in organic products among consumers can be associated with incre-asing awareness and concern for one’s own health. The purpose of the article is to present the requirements for the certification system of herbal organic products, in accordance with the law on organic farming and the discussion on their quality. In particular, the article describes the principles of organic production and harvesting from nature. The possibilities of marketing and referring to the organic character of herbal products were also discussed. An attempt was also made to discuss the quality of organic herbs and their conventional counterparts. In particular, the following aspects were pointed out: content in herbs residues of plant protection products and heavy metals, food falsification and environmental factors independent from the requirements of organic farming affecting the quality of herbs.

References

Balon U., Dziadkowiec J.M., Wykorzystanie koncepcji Food Related Lifestyles (FRL) do analizy aspektów jakościowych wpływających na zwyczaje żywieniowe, Marketing i Rynek, 2016, 9, s. 24–34.

Buczkowska M., Domagalska J., Żelazko A., Rogalska A., Nowak P., Przekroczenia do-puszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności w latach 2008–2013 na podstawie raportów RASFF, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2015, 96(2), s. 364–369.

Dyjak K., Michota-Katulska E., Zegan M., Pilotażowe badania pozostałości pestycydów w wybranych świeżych ziołach i warzywach przyprawowych zakupionych w krajowych supermarketach, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, 24, 1(110), 126–138.

Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M., Ekologiczna żywność jako czynnik sprzy-jający zdrowiu, Problemy Higieny i Epidemiologii 2014, 95(3), s. 556–560.

Kafel P., Dobrowolna certyfikacja i znakowanie żywności, Wyd. UEK Kraków, Kraków 2014.

Kafel P., Sikora T., Spełnienie wybranych wymagań rolnictwa ekologicznego w organizacjach prowadzących produkcję ekologiczną. Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego pt. Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym, t.1, Sopot 2010, s. 313–318.

Klimas A., Jak wygląda zbiór ze stanu naturalnego, Jakość. Magazyn TUV Rheinland Polska, 2018, 3, s. 20–21.

Kowalczuk-Vasilev E., Klebaniu R., Gronowicz K., Żywność ekologiczna w opinii studentów różnych lat studiów uczelni lubelskich, 2011, 92 (4), s. 960–964.

Markiewicz M., Roślinne surowce lecznicze, Eliksir, 2016, 2(4), s. 19–22.

Newerli-Guz J., Uprawa roślin zielarskich w Polsce, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, t. XVIII, zeszyt 3, s. 268–274.

Piotrowski J.K., Podstawy toksykologii. WNT, Warszawa 2006, s. 319–355.

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG.

Rozporządzenie (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.

Rozporządzenie (WE) nr 848/2010 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji eko-logicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007.

Szymona J., Problem pozostałości chemicznych środków ochrony roślin w surowcach ekologicznych, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2010, 55(4), s. 146–149.

Śmiechowska M., Autentyczność jako kryterium zapewnienia jakości żywności, Annales Academiae Medicae Gedanensis, 2013, 43, s. 175–181.

Witek L., Szalonka K., Alergie pokarmowe i ich wpływ na rozwój rynku żywności funkcjonalnej i ekologicznej, Polityki europejskie, finanse i marketing, 2016, 16/(65), s. 128–140

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2018-12-20

How to Cite

1.
KAFEL, Piotr. Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja. HERBALISM. Online. 20 December 2018. Vol. 4, no. 1, pp. 7-16. [Accessed 26 December 2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.001.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 4 No. 1 (2018): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 1070
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

quality of herbs, organic farming, collection from nature, EC Regulation 834/2007, certification, organic herbal products
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop