Zum Inhalt springen Zur Hauptnavigation springen Zur Fußzeile springen
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Aktuelle Ausgabe
  • Archiv
  • Über uns
    • Über die Zeitschrift
    • Beitragseinreichung
    • Redaktion
    • Schutz personenbezogener Daten
    • Kontakt
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania
  • Home
  • /
  • Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania
  1. Home /
  2. Archiv /
  3. Bd. 3 Nr. 1 (2017): HERBALISM /
  4. Artykuły

Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania

Autor/innen

  • Małgorzata Stryjecka Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie,Instytut Nauk Rolniczych
  • Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa https://orcid.org/0000-0002-6107-2513

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2017.010

Abstract

Oznaczono zmiany zawartości polifenoli ogółem i aktywność antyoksydacyjną metodą z DPPH oraz FRAP ekstraktów: metanolowych, etanolowych, wodnych oraz acetonowych, otrzymanych z werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth.) w czasie ich przechowywania (3, 6, 9 i 12 miesięcy). Największą zawartość polifenoli ogółem zanotowano w ekstrakcie metanolowym, najniższą zaś w wyciągu acetonowym. Ekstrakt metanolowy charakteryzował się największą aktywnością antyoksydacyjną, oznaczoną zarówno metodą z DPPH, jak i FRAP. Wydłużenie czasu przechowywania wszystkich ekstraktów, niezależnie od czynnika ekstrahującego, powodowało spadek zarówno zawartości polifenoli ogółem, jak i aktywności antyoksydacyjnej.

Literaturhinweise

Newerli-Guz J., M. Śmiechowska, J. Piotrzkowska., Substancje aromatyzujące jako składnik herbatek ziołowo-owocowych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 61: Bezpieczeństwo Środków Spożywczych, Wydawnictwo Akademii Medycznej w Gdyni, 2009, s. 19–32.

Escobar P., Leal S., Herrera L., Martinez J., Stashenko E., Chemical composition and antiprotozoal activities of Colombian Lippia Spp essential oils and their major components, Memorias do Instituto Oswaldo Cruz, 2010, 105, s. 2.

Kiełtyka-Dadasiewicz A., Kubat-Sikorska A., Roślinne surowce kosmetyczne o zapachu cytrynowym, Rośliny w nowoczesnej kosmetologii. Monografia Naukowa, Lublin, 2016, s. 41–52.

El-Hawary S.S., Yousif M.F., Motaal A., Abd-Hameed L.M., Bioactivities, phenolic compounds and in-vitro propagation of Lippia citriodora Kunth cultivated in Egypt, Bulletin of Faculty of Pharmacy, 2011, 50, s.1–6.

Brand-Williams W., Cuvelier M. E., Berset C., Use of free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT - Food Science and Technology, 1995, 1 (28), s. 25–30.

Bartoń H.J., Fołta M., Zachwieja Z., Zastosowanie metod FRAP, ABTS i DPPH w badaniu aktywności antyoksydacyjnej produktów spożywczych, Nowiny Lekarskie, 2005, 74(4), s. 510–513.

Vinha A.F., Barreira S.V.P, Castro A., Machado M., Comparison between the phytochemical and antioxidant properties of plants used in plant infusions for medicinal purposes, Journal of Agricultural Science, 2013, Vol. 5, No. 11, s. 11–19.

Choupani M., Arabshahi-Delouee S., Alami M., Antioxidant properties of various solvent extracts of lemon verbena (Lippia Citriodora) leaves. International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 2014, 2 (4), s. 1340–1346.

Shahi M.M.N., Rad A.H.E., Nia A.P., Shahi N.N., Study of antioxidant activity and free radical scavenging ability of lemon verbena (Lippia Citriodora), Advances in Natural and Applied Sciences, 2014, 8(10) s. 59–63.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Veröffentlicht

2021-10-18

Zitationsvorschlag

1.
STRYJECKA, Małgorzata und KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, Anna. Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania. HERBALISM. Online. 18 Oktober 2021. Vol. 3, no. 1, pp. 119-124. [Accessed 29 Juni 2025]. DOI 10.12775/HERB.2017.010.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Bibliografische Angaben herunterladen
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Ausgabe

Bd. 3 Nr. 1 (2017): HERBALISM

Rubrik

Artykuły

Lizenz

Creative-Commons-Lizenz
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Keine Bearbeitungen 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 732
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Autor/innenverzeichnis durchblättern
  • Issue archive

User

User

Aktuelle Ausgabe

  • Atom-Logo
  • RSS2-Logo
  • RSS1-Logo

Informationen

  • Für Leser/innen
  • Für Autor/innen
  • Für Bibliothekar/innen

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Sprache

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
Aufwärts

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop