Oczy zwierciadłem duszy i stanu zdrowia
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2020.012Słowa kluczowe
luteina, zeaksantyna, AMD, plamka żółta, karotenoidy, antocyjanyAbstrakt
W ostatnich latach opublikowano badania na temat roli mikroskładników i ich zastosowania w okulistyce jako dietetycznego wsparcia terapii. Barwniki obecne w pigmencie plamki żółtej oka, luteina i zeaksantyna, są składnikami suplementów diety zalecanymi do utrzymania zdrowych oczu i zapobiegania degeneracji plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD) i innych chorób oczu. Suplementacja luteiny, zeaksantyny i innych karotenoidów zwiększa ilość barwnika plamki żółtej, co może zmniejszyć ryzyko AMD. W suplemencie diety powinny się znaleźć: luteina i ze-
aksantyna w proporcji 5:1, a także antocyjaniny (ekstrakt z owoców jagodowych), witaminy C i E oraz cynk. Odpowiednio skomponowana dieta i suplementacja są rekomendowane zarówno osobom o podwyższonym ryzyku rozwoju AMD, jak i już chorującym.
Bibliografia
Jankowska-Lech I. i wsp., Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) – choroba starzejących się społeczeństw. Postępy Nauk Medycznych, 2013, XXVI (12), s. 868–873.
Stankiewicz A., Suplementacja diety w zwyrodnieniu plamki związanym z wiekiem. Fakty, mity i zagrożenia. Część 1., Przegląd Okulistyczny, 2015, 2, s. 4–5.
Dziennik Urzędowy L 136 Unii Europejskiej, wydanie polskie, 2012, s. 55.
Age-Related Eye Disease Study Research Group, A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins c and e, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report, No. 8, Archives of Ophthalmology, 2001, 119 (10), s. 1417–1436.
Age-Related Eye Disease Study Research Group1, SanGiovanni J.P., i wsp., The rela-tionship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study AREDS report, No. 22, Archives of Ophthalmology, 2007, 125(9), s. 1225–1232.
Lima V.C., Rosen R.B., Farah M., Macular pigment in retinal health and disease, In-ternational Journal of Retina and Vitreous, 2016, 2(19), s. 1–9.
Krinsky N.I., Landrum J.T., Bone R.A., Biologic mechanisms of the protective role of lutein and zeaxanthin in the eye, Annual Review of Nutrition, 2003, 23, s. 171–201.
Landrum J.T., Bone R.A., Lutein, zeaxanthin and the macular pigment, Archives of Biochemistry and Biophysics, 2001, 385, s. 28–40.
Drobek-Słowik M., Karczewicz D., Safranof K., Potencjalny udział stresu oksydacyjnego w patogenezie zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD), Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2007, 61, s. 28–37.
Agostoni C. i wsp., Scientific opinion on the substantiation of health claims related to lutein and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 3427), protection of the skin from UV induced (including photo-oxidative) damage (ID 1605, 1779) and maintenance of normal vision (ID 1779, 2080) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No. 1924/2006, Journal of European Food Safety Authority (EFSA),
, 9, s. 2030–2046.
Agostoni C. i wsp., Scientific opinion on the substantiation of health claims related to lutein and maintenance of normal vision (ID 1603, 1604, further assessment) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006, Journal of European Food Safety Authority (EFSA), 2012, 10, s. 2716–2733.
Dawczynski J. i wsp., Long term e{ects of lutein, zeaxanthin and omega-3-LCPUFAs supplementation on optical density of macular pigment in AMD patients: the LUTEGA study. Graefe’s Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology, 2013, 251(12), s. 2711–2723.
Meyer zu Westrup V., i wsp., Changes of macular pigment optical density in elderly eyes: a longitudinal analysis from the MARS study, International Journal of Retina and Vitreous, 2016, 2(14), s. 1–8.
Ma L. i wsp., Improvement of retinal function in early age-related macular degeneration a|er lutein and zeaxanth in supplementation: A randomized, double-masked, placebo-controlled trial, American Journal of Ophthalmology, 2012, 154(4), s. 625–634.[15] Ma L. i wsp., E{ect of lutein and zeaxanthin on macular pigment and visual function in patients with early age-related macular degeneration, Ophthalmology, 2012, 119(11),
s. 2290–2297.
Xue C., Rosen R., Jordan A., Hu D.N., Management of ocular diseases using lutein and zeaxanthin: What have we learned from experimental animal studies?, Journal of Ophthalmology, 2015, s. 1–11.
Canter, P., Ernst, E., Anthocyanosides of Vaccinium myrtillus (bilberry) for night vision – a systematic review of placebo-controlled trials, Survey of Ophthalmology, 2004, 49(1), s. 38–50
Matsumoto, H., Nakamura Y., Tachibanaki S., Kawamura S., Hirayama M., Stimulatory e{ect of cyanidin 3-glycosides on the regeneration of rhodopsin, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51, s. 3560–3563.[19] Kalt W. i wsp., Identication of anthocyanins in the liver, eye, and brain of blueberry-fed pigs, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56, s. 705–712.
Matsumoto, H., Nakamura Y., Iida H., Ito K., Ohguro H., Comparative assessment of distribution of blackcurrant anthocyanins in rabbit and rat ocular tissues, Experimental Eye Research, 2006, 83(2), s. 348–356.
Hamułka J., Koczara J., Gronek M., Lutein content of selected Polish foods and estimation of its intake, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2005, 14/15(2), s. 201–206.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 1595
Liczba cytowań: 0