Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2018.001Słowa kluczowe
jakość ziół, rolnictwo ekologiczne, zbiór z natury, rozporządzenie WE 834/2007, certyfikacja, ekologiczne produkty zielarskieAbstrakt
Wzrost zainteresowania produktami ekologicznymi wśród konsumentów wiązać można z coraz większą świadomością i troską o własne zdrowie. Celem artykułu jest przedstawienie wymagań dotyczących systemu certyfikacji zielarskich produktów ekologicznych, zgodnie z obowiązującą w Polsce ustawą o rolnictwie ekologicznym oraz dyskusji dotyczącej ich jakości. W szczególności w artykule opisano zasady produkcji ekologicznej i zbioru z natury. Omówiono również możliwości wprowadzania do obrotu i odwoływania się do ekologicznego charakteru produktów zielarskich. Zawarto również porównanie jakości ziół ekologicznych i ich konwencjonalnych odpowiedników. W szczególności wskazano na takie aspekty jak: zawartość w ziołach pozostałości środków ochrony roślin oraz metali ciężkich, przypadki fałszowania żywności oraz czynniki środowiskowe niezależne od wymagań rolnictwa eko-logicznego wpływające na jakość ziół.
Bibliografia
Balon U., Dziadkowiec J.M., Wykorzystanie koncepcji Food Related Lifestyles (FRL) do analizy aspektów jakościowych wpływających na zwyczaje żywieniowe, Marketing i Rynek, 2016, 9, s. 24–34.
Buczkowska M., Domagalska J., Żelazko A., Rogalska A., Nowak P., Przekroczenia do-puszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności w latach 2008–2013 na podstawie raportów RASFF, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2015, 96(2), s. 364–369.
Dyjak K., Michota-Katulska E., Zegan M., Pilotażowe badania pozostałości pestycydów w wybranych świeżych ziołach i warzywach przyprawowych zakupionych w krajowych supermarketach, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, 24, 1(110), 126–138.
Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M., Ekologiczna żywność jako czynnik sprzy-jający zdrowiu, Problemy Higieny i Epidemiologii 2014, 95(3), s. 556–560.
Kafel P., Dobrowolna certyfikacja i znakowanie żywności, Wyd. UEK Kraków, Kraków 2014.
Kafel P., Sikora T., Spełnienie wybranych wymagań rolnictwa ekologicznego w organizacjach prowadzących produkcję ekologiczną. Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego pt. Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym, t.1, Sopot 2010, s. 313–318.
Klimas A., Jak wygląda zbiór ze stanu naturalnego, Jakość. Magazyn TUV Rheinland Polska, 2018, 3, s. 20–21.
Kowalczuk-Vasilev E., Klebaniu R., Gronowicz K., Żywność ekologiczna w opinii studentów różnych lat studiów uczelni lubelskich, 2011, 92 (4), s. 960–964.
Markiewicz M., Roślinne surowce lecznicze, Eliksir, 2016, 2(4), s. 19–22.
Newerli-Guz J., Uprawa roślin zielarskich w Polsce, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, t. XVIII, zeszyt 3, s. 268–274.
Piotrowski J.K., Podstawy toksykologii. WNT, Warszawa 2006, s. 319–355.
Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG.
Rozporządzenie (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.
Rozporządzenie (WE) nr 848/2010 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji eko-logicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007.
Szymona J., Problem pozostałości chemicznych środków ochrony roślin w surowcach ekologicznych, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2010, 55(4), s. 146–149.
Śmiechowska M., Autentyczność jako kryterium zapewnienia jakości żywności, Annales Academiae Medicae Gedanensis, 2013, 43, s. 175–181.
Witek L., Szalonka K., Alergie pokarmowe i ich wpływ na rozwój rynku żywności funkcjonalnej i ekologicznej, Polityki europejskie, finanse i marketing, 2016, 16/(65), s. 128–140
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 850
Liczba cytowań: 0