Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Deutsch
    • English
    • Język Polski
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Deutsch
  • English
  • Język Polski

Studia z Historii Filozofii

Wstęp tłumacza
  • Strona domowa
  • /
  • Wstęp tłumacza
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 13 Nr 2 (2022) /
  4. PRZEKŁADY

Wstęp tłumacza

Autor

  • Krzysztof Paweł Wawrzonkowski Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Filozofii i Nauk Społecznych, Instytut Filozofii https://orcid.org/0000-0003-2792-1312

DOI:

https://doi.org/10.12775/szhf.2022.006

Słowa kluczowe

Alexander Gerard, Estetyka brytyjska, piękno

Bibliografia

Alison Archibald. 1790. Essays on the Nature and Principles of Taste. Edinburgh: printed for J.J.G. and G. Robinson; London: Bell and Bradfute.

Alison Archibald. 1811. Essays on the Nature and Principles of Taste, t. 1. Edinburgh: printed for Bell & Bradfute, and Arch. Constable and Co.; London: F.C. and J. Rivington, and Constable, Hunter, Park, and Hunter.

Dickie George. 1996. The Century of Taste. The Philosophical Odyssey of Taste in the Eighteenth Century. Oxford–New York: Oxford University Press.

Gerard Alexander. 1780. An Essay on Taste to Which Is Now Added Part Fourth, of the Standard

of Taste. Edinburgh: J. Bell and W. Creech; London: T. Cadell.

Gerard Alexander. 1997. „Esej o guście” (fragmenty), przeł. Zofia Sinko. W: Europejskie źrodła myśli estetyczno-literackiej polskiego oświecenia. Antologia wypowiedzi pisarzy francuskiego, niemieckiego i angielskiego obszaru językowego. 1674–1810, red. Teresa Kostkiewiczowa, Zbigniew Goliński. Warszawa: Semper.

Guyer Paul. 2014. A History of Modern Aesthetics, t. 1: The Eighteenth Century. Cambridge: Cambridge University Press.

Hipple Walter. 1957. The Beautiful, the Sublime, and the Picturesque in Eighteenth-Century British Aesthetic Theory. Carbondale: The Southern Illinois University Press.

Jauss Steven A. 2006. „Associationism and Taste Theory in Archibald Alison’s Essays”. The Journal of Aesthetics and Art Criticism 64 (4): 415–428.

Kivy Peter. 1976. The Seventh Sense. A Study of Francis Hutcheson’s Aesthetics and Its Influence in Eighteenth-Century Britain. New York: Burt Franklin & Co.

Monk Samuel. 1960. The Sublime: A Study of Critical Theories in XVIII-Century England. Ann Arbor: University of Michigan Press.

Morawski Stefan. 1961. Studia z historii myśli estetycznej XVIII i XIX w. Warszawa: PWN.

Pazura Stanisław. 1981. De gustibus. Rozważania nad dziejami pojęcia smaku estetycznego. Warszawa: PWN.

The Scots Magazine 17 (March, 1755). Edinburgh: printed by Sand, Donaldson, Murray, and Cochran.

The Scots Magazine 20 (January, 1758). Edinburgh: printed by Sand, Donaldson, Murray, and Cochran.

Wawrzonkowski Krzysztof. 2009. Smak, geniusz, sztuka. Filozofia piękna Alexandra Gerarda w świetle estetyki kantowskiej. Toruń: Wydawnictwo Naukowe UMK.

Wawrzonkowski Krzysztof. 2016. „Alexander Gerard’s Correction of Hume’s Standard of Taste”. Вісник НАУ. Серія: Філософія. Культурологія 1 (23): 6–11.

Wawrzonkowski Krzysztof. 2020. „Rola rozumu w koncepcji estetycznej Alexandra Gerarda”. Ruch Filozoficzny 76 (3): 249–262.

Wawrzonkowski Krzysztof. 2021. „On Archibald Alison’s Conception of Aesthetic Experience and Its Selected Sources and Inspirations”. Ruch Filozoficzny 77 (3): 35–62.

Wiley Margaret Lee. 1940. „Gerard and The Scots Societies”. Studies in English (20): 132–136.

Studia z Historii Filozofii

Pobrania

  • pdf

Opublikowane

2022-08-23

Jak cytować

1.
WAWRZONKOWSKI, Krzysztof Paweł. Wstęp tłumacza. Studia z Historii Filozofii [online]. 23 sierpień 2022, T. 13, nr 2, s. 9–17. [udostępniono 5.10.2023]. DOI 10.12775/szhf.2022.006.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 13 Nr 2 (2022)

Dział

PRZEKŁADY

Licencja

Prawa autorskie (c) 2022 Krzysztof Paweł Wawrzonkowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 161
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Deutsch
  • English
  • Język Polski

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

Alexander Gerard, Estetyka brytyjska, piękno
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa