Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • English
    • Język Polski
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • English
  • Język Polski

Ruch Filozoficzny

Rola rozumu w koncepcji estetycznej Alexandra Gerarda
  • Strona domowa
  • /
  • Rola rozumu w koncepcji estetycznej Alexandra Gerarda
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 76 Nr 3 (2020): Znaczenie filozofii Oświecenia. Rozum i rozumienie /
  4. Artykuły

Rola rozumu w koncepcji estetycznej Alexandra Gerarda

Autor

  • Krzysztof Wawrzonkowski Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń https://orcid.org/0000-0003-2792-1312

DOI:

https://doi.org/10.12775/RF.2020.043

Słowa kluczowe

Alexander Gerard, smak estetyczny, geniusz, rozum, sąd, osiemnastowieczna estetyka brytyjska

Abstrakt

Niniejszy artykuł poświęcony jest koncepcji estetycznej Gerarda i roli, jaką przewidział on w niej dla rozumu (ratio) i wydawanych przez niego sądów (judgments). Dla lepszego zrozumienia doniosłości i znaczenia rozważań filozofa przedstawiam je w szerszym kontekście na tle osiemnastowiecznej estetyki brytyjskiej. Podejmuję tu przede wszystkim kwestie związane ze smakiem estetycznym, jego składowymi, sposobem funkcjonowania i rolą rozumu w orzekaniu sądów estetycznych. Wskazuję również na rolę, jaką Gerard przewidział dla rozumu w twórczej pracy geniuszu.

Bibliografia

Abrams Meyer Howard. 2003. Zwierciadło i lampa. Romantyczna teoria poezji a tradycja krytycznoliteracka, przeł. Maria Bożenna Fedewicz. Gdańsk: słowo/obraz terytoria.

Burke Edmund. 1968. Dociekania filozoficzne o pochodzeniu naszych idei wzniosłości i piękna, przeł. Piotr Graff. Warszawa: PWN.

Dickie George. 1996. The Century of Taste. The Philosophical Odyssey of Taste in the Eighteenth Century. New York–Oxford: Oxford University Press.

Gerard Alexander. 1774. An Essay on Genius. London–Edinburgh: W. Strahan; T. Cadell.

Gerard Alexander. 1780. An Essay on Taste to which is now added part fourth, Of the Standard of Taste, 3rd edition. London: J. Bell and W. Creech, Edinburgh: T. Cadell.

Gerard Alexander. 1997. „Esej o guście”, fragmenty, przeł. Zofia Sinko. W: Europejskie źródła myśli estetyczno-literackiej polskiego oświecenia. Antologia wypowiedzi pisarzy francuskiego, niemieckiego i angielskiego obszaru językowego. 1674–1810, red. Teresa Kostkiewiczowa, Zbigniew Goliński. Warszawa: Semper.

Grzeliński Adam. 2001. Angielski spór o istotę piękna. Koncepcje estetyczne Shaftesbury’ego i Burke’a. Toruń: Wydawnictwo Adam Marszałek.

Hipple Walter. 1957. The Beautiful, the Sublime, and the Picturesque in Eighteenth-Century British Aesthetic Theory. Carbondale: The Southern Illinois University Press.

Hume David. 1955. „Sprawdzian smaku”. W: David Hume, Eseje z dziedziny moralności i literatury, przeł. Teresa Tatarkiewiczowa. Warszawa: PWN.

Kivy Peter. 1976. The Seventh Sense. A Study of Francis Hutcheson’s Aesthetics And Its Influence in Eighteenth-Century Britain. New York: Burt Franklin & Co.

Locke John. 1955. Rozważania dotyczące rozumu ludzkiego, przeł. Bolesław Józef Gawecki. Kraków: PWN.

Monk Samuel. 1960. The Sublime: A Study of Critical Theories in XVIII-Century England. Ann Arbor: University of Michigan Press.

Morawski Stefan. 1961. „O podstawowych zagadnieniach estetyki angielskiej XVIII w.”, Studia z historii myśli estetycznej XVIII i XIX w. Warszawa: PWN.

Pazura Stanisław. 1981. De gustibus. Rozważania nad dziejami pojęcia smaku estetycznego. Warszawa: PWN.

Śliwa Marta. 2009. Teoria piękna w filozofii Francisa Hutchesona. Olsztyn: UWM.

Śliwa Marta. 2018. „Philosophical Societies in the Scottish Enlightenment”, Ruch Filozoficzny LXXIV, 3: 107–117.

Wawrzonkowski Krzysztof. 2009 Smak, geniusz, sztuka. Filozofia piękna Alexandra Gerarda w świetle estetyki kantowskiej. Toruń: WN UMK.

Wawrzonkowski Krzysztof. 2010. Wyobraźnia i wzniosłość. Teoriopoznawcze podstawy wybranych brytyjskich koncepcji estetycznych XVIII wieku. Toruń: TAKO.

Wawrzonkowski Krzysztof. 2016. „Alexander Gerard’s Correction of Hume’s Standard of Taste”, w: Вісник НАУ. Серія: Філософія. Культурологія, Збірник наукових праць, Київ, 6–11.

Wawrzonkowski Krzysztof. 2016. „Dobre towarzystwo – rozwój smaku estetycznego w dobie Oświecenia”, w: Znaczenie filozofii Oświecenia. Człowiek wśród ludzi, red. Barbara Grabowska, Adam Grzeliński, Jolanta Żelazna. Toruń: WN UMK.

Zabieglik Stefan. 1997. „Wiek doskonalenia. Z filozofii szkockiego oświecenia”, Zeszyty naukowe Politechniki Gdańskiej, Filozofia III, 558.

Ruch Filozoficzny

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

2021-02-09

Jak cytować

1.
WAWRZONKOWSKI, Krzysztof. Rola rozumu w koncepcji estetycznej Alexandra Gerarda. Ruch Filozoficzny [online]. 9 luty 2021, T. 76, nr 3, s. 249–262. [udostępniono 24.5.2025]. DOI 10.12775/RF.2020.043.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 76 Nr 3 (2020): Znaczenie filozofii Oświecenia. Rozum i rozumienie

Dział

Artykuły

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 805
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • English
  • Język Polski

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

Alexander Gerard, smak estetyczny, geniusz, rozum, sąd, osiemnastowieczna estetyka brytyjska
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa