GERD – A 21st Century Disease
DOI:
https://doi.org/10.21784/IwP.2025.006Keywords
gastroesophageal reflux disease, GERD, lifestyleAbstract
Introduction. Gastroesophageal reflux disease (GERD) is one of the most common gastrointestinal disorders, affecting 20–40% of adults in developed countries. In Poland, over 800,000 cases of GERD were reported in 2023, with the number of patients steadily increasing. Approximately 34% of primary care patients may have GERD, of whom 10% are referred to specialists with complications.
Aim. Analysis of the Determinants of Gastroesophageal Reflux Disease in Contemporary Society
Materials and Methods. Analysis of materials collected from the PubMed database, data from the Health Needs Maps 2022-2026, books, and other scientific articles.
Review. GERD is a chronic condition in which acidic stomach contents reflux into the esophagus, causing symptoms such as heartburn, pain, and regurgitation. If untreated, it can lead to complications and reduce quality of life. The development of the disease is influenced by non-modifiable factors (age, sex, genetics) and modifiable factors—mainly lifestyle, diet, overweight, stress, and substance use. Chronic diseases and the use of certain medications can worsen symptoms. Diagnosis is based mainly on typical symptoms and tests such as pharmacological tests, endoscopy, and pH-metry. Treatment primarily involves lifestyle modification, pharmacotherapy, and in difficult cases, endoscopic or surgical interventions.
Conclusions. The increasing prevalence of GERD reflects the impact of modern health and environmental trends on the digestive system, making it not only a medical but also a social problem. Effective prevention requires preventive actions that can significantly reduce the incidence, improve quality of life, and relieve the healthcare system.
References
1. Korzonek M., Dziergas A., Kuczyńska A. Choroba refluksowa przełyku – problem wciąż aktualny. Forum Medycyny Rodzinnej Tom 8, Nr 5 2014;8(5):201-210.
2. Mapy Potrzeb Zdrowotnych. https://basiw.mz.gov.pl/mapy-informacje/mapa-2022-2026/analizy/podstawowa-opieka-zdrowotna/ [dostęp: 2025-07-03].
3. Szydło-Radomańska B. Schematy postępowania w wybranych chorobach gastroenterologicznych. Red. Oficyna Wydawnicza MedicalEducation sp. z o.o., 2024.
4. Reguła J. Epidemiologia choroby refluksowej w Polsce. Materiały IX Warszawskich Spotkań Gastroenterologicznych, Warszawa 2003.
5. Gąsiorowska A., Janiak M., Waśko-Czopnik D., et al. Postępowanie u pacjentów z objawami choroby refluksowej przełyku – rekomendacje dla lekarzy rodzinnych. https://ptg-e.org.pl/wytyczne/postepowanie-u-pacjentow-z-objawami-choroby-refluksowej-przelyku-rekomendacje-dla-lekarzy-rodzinnych/ [dostęp: 2025-07-03].
6. Ciborowska H., Ciborowski A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021. doi: https://doi.org/10.53270/2021.006.
7. Świdnicka Siergiejko A., Marek T., Waśko Czopnik D., Gąsiorowska A., Skrzydło Radomańska B., Janiak M., Reguła J., Rydzewska G., Wallner G., Dąbrowski A. Postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne w chorobie refluksowej przełyku. Konsensus Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii 2022. Med. Prakt. 2022;6:38–74.
8. Małecka-Panas E. Choroba refluksowa przełyku (refluks): przyczyny, objawy i leczenie. https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/przelyk/50731,choroba-refluksowa-przelyku-refluks-przyczyny-objawy-i-leczenie [dostęp: 2025-07-03].
9. Fass R., Dickman R. Konsekwencje kliniczne cichej choroby refluksowej przełyku. Curr Gastroenterol Rep. 2006;8:195–201.
10. Ronkainen J., Aro P., Storskrubb T., et al. Wysoka częstość występowania objawów refluksu żołądkowo-przełykowego i zapalenia przełyku z objawami lub bez objawów w ogólnej populacji dorosłych w Szwecji: raport z badania Kalixanda. Scand J Gastroenterol. 2005;40:275–285.
11. Lu C.L. Cicha choroba refluksowa przełyku. J Neurogastroenterol Motil. 2012;18:236–238.
12. Taraszewska A. Risk factors for gastroesophageal reflux disease symptoms related to lifestyle and diet. Rocz Panstw Zakl Hig. 2021;72(1):21–28. doi:10.32394/rpzh.2021.0145. PMID:33882662.
13. Nirwan J.S., Hasan S.S., Babar Z.U.D., Conway B.R., Ghori M.U.J.S. Globalna częstość występowania i czynniki ryzyka choroby refluksowej przełyku (GORD): przegląd systematyczny z metaanalizą. 2020;10(1):5814.
14. Strugała U., Mozgiel-Wiecha K., Bendkowska I. (red.). Problemy nauk medycznych dawniej i dziś. Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph, 2021.
15. Ness-Jensen E., Hveem K., El-Serag H., Lagergren J. Lifestyle intervention in gastroesophageal reflux disease. Clin Gastroenterol Hepatol. 2016;14(2):175–82.e1–3. doi:10.1016/j.cgh.2015.04.176. PMID:25956834; PMCID:PMC4636482.
16. Islami F., Nasseri-Moghaddam S., Pourshams A., et al. Determinants of gastroesophageal reflux disease, including hookah smoking and opium use – a cross-sectional analysis of 50,000 individuals. PLoS One. 2014;9(2):e89256. doi:10.1371/journal.pone.0089256. PMID:24586635; PMCID:PMC3931722.
17. Pan J., Cen L., Chen W., Yu C., Li Y., Shen Z. Alcohol consumption and the risk of gastroesophageal reflux disease: a systematic review and meta-analysis. Alcohol Alcohol. 2019;54(1):62–69. doi:10.1093/alcalc/agy063. PMID:30184159.
18. Pan J., Cen L., Chen W., Yu C., Li Y., Shen Z. Influence of alcohol consumption on the development of erosive esophagitis in both sexes: a longitudinal study. Nutrients. 2022;14(22):4760. https://doi.org/10.3390/nu14224760.
19. Martinez-Gomez A., Caballero I., Blanco C.A. Phenols and melanoidins as natural antioxidants in beer. Structure, reactivity and antioxidant activity. Biomolecules. 2020;10:400. https://doi.org/10.3390/biom10030400.
20. Snopek L., Mlcek J., Sochorova L., et al. Contribution of red wine consumption to human health protection. Molecules. 2018;23:1684. https://doi.org/10.3390/molecules23071684.
21. Kaczka A. Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego u chorego z cukrzycą – gastropareza. Punkt widzenia gastroenterologa. Gastroenterologia Praktyczna. 2020;4(49):59–65.
22. Hallan A., Bomme M., Hveem K., Møller-Hansen J., Ness-Jensen E. Risk factors on development of new onset gastroesophageal reflux symptoms. A population-based prospective cohort study: The HUNT Study. Am J Gastroenterol. 2015;110:393-400.
23. Sadafi S., Azizi A., Pasdar Y., et al. Czynniki ryzyka choroby refluksowej przełyku: badanie populacyjne. BMC Gastroenterol. 2024;24:64. https://doi.org/10.1186/s12876-024-03143-9.
24. Eusebi L.H., Fuccio L., Bazzoli F. The role of obesity in gastroesophageal reflux disease and Barrett’s esophagus. Dig Dis. 2012;30(2):154–157.
25. Miśkiewicz A., et al. Postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne w chorobie refluksowej przełyku. Medycyna Praktyczna – Gastroenterologia. 2021;1:15–23.
26. Bradley L.A., Richter J.E., Pulliam T.J., et al. Związek między stresem a objawami refluksu żołądkowo-przełykowego: wpływ czynników fizjologicznych. Am J Gastroenterol. 1993;88:11–19.
27. Goo R., Moore J., Greenberg E., Alazraki N. Zmienność dobowa opróżniania żołądka po posiłkach u ludzi. Gastroenterologia. 1987;93(3):515–518.
28. Pasricha P.J. Wpływ snu na fizjologię przełyku i mechanizmy ochronne dróg oddechowych. Am J Med. 2003;115(3):114–118.
29. Czwornog J.L., Austin G.L. Association of proton pump inhibitor (PPI) use with energy intake, physical activity, and weight gain. Nutrients. 2015;7(10):8592–8601. doi:10.3390/nu7105416. PMID:26492268; PMCID:PMC4632436.
30. Kubo A., Block G., Quesenberry C.P. Jr, Buffler P., Corley D.A. Dietary guideline adherence for gastroesophageal reflux disease. BMC Gastroenterol. 2014;14:144. doi:10.1186/1471-230X-14-144. PMID:25125219; PMCID:PMC4139138.
31. Mone I., Kraja B., Bregu A., Duraj V., Sadiku E., Hyska J., Burazeri G. Adherence to a predominantly Mediterranean diet decreases the risk of gastroesophageal reflux disease: a cross-sectional study in a South Eastern European population. Dis Esophagus. 2016;29(7):794–800. doi:10.1111/dote.12384. Epub 2015 Jul 14. PMID:26175057.
32. Dağlı Ü., Kalkan İ.H. The role of lifestyle changes in gastroesophageal reflux diseases treatment. Turk J Gastroenterol. 2017;28(Suppl 1):S33–S37. doi:10.5152/tjg.2017.10. PMID:29199165.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Agnieszka Chojnacka, Maciej Napora

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 326
Number of citations: 0