Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • Etyka
  • Dla Autorów
    • Zasady publikowania
    • Proces recenzji
    • Zasady edytorskie
  • O czasopiśmie
    • Zespół redakcyjny
    • Rada Naukowa
    • Recenzenci
    • Indeksacja
    • Polityka wydawnicza
    • Polityka Open Access
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Język Polski
  • English

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Analiza zachowań żywieniowych pacjentów chorych na cukrzycę typu 2
  • Strona domowa
  • /
  • Analiza zachowań żywieniowych pacjentów chorych na cukrzycę typu 2
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 10 Nr 1 (2025) /
  4. Artykuły oryginalne

Analiza zachowań żywieniowych pacjentów chorych na cukrzycę typu 2

Autor

  • Daria Dryk Lubelska Akademia WSEI
  • Zbigniew Orzeł Lubelska Akademia WSEI https://orcid.org/0000-0002-6356-1695
  • Julia Niewiadomska Lubelska Akademia WSEI https://orcid.org/0009-0002-1613-8285
  • Mariusz Sutryk Lubelska Akademia WSEI https://orcid.org/0000-0002-8998-125X
  • Katarzyna Iskra Lubelska Akademia WSEI https://orcid.org/0009-0008-2252-3036

DOI:

https://doi.org/10.21784/IwP.2025.001

Słowa kluczowe

zachowania żywieniowe, pacjent, cukrzyca

Abstrakt

Wstęp. Cukrzyca to bardzo poważny problem dzisiejszego świata. Według International Diabetes Federation (IDF) w 2014 r. liczba osób chorujących wyniosła 387 mln, natomiast w 2035 r. według prognoz, będzie to już liczba 592 mln. W związku z faktem, że dieta stanowi bardzo ważny element terapii postanowiono się zająć właśnie tym tematem.

Cel. Celem pracy była dokonanie analizy zachowań żywieniowych pacjentów z cukrzycą typu 2.

Materiały i metody. Badania przeprowadzono na grupie 100 pacjentów Kliniki Rehabilitacyjnej Marianna w Majdanie. W celu zebrania danych posłużono się samodzielnie przygotowanym kwestionariuszem ankiety.

Wyniki. Zaobserwowano częściową przyczynowość grupy pokarmów o najmniejszym indeksie glikemicznym, znajomością czynników wpływających na niego, udziałem błonnika w diecie a płcią badanych. Nie zaobserwowano zależności między ilością spożywanych węglowodanów prostych i napojów słodzonych a wykształceniem u kobiet. Nie zaobserwowano przyczynowości między spożywaniem przez badanych mężczyzn węglowodanów prostych i napojów słodzonych a ich BMI. Nie zaobserwowano, aby wiek badanych wpływał na spożycie oliwy z oliwek. Nie zaobserwowano zależności między stosowaniem się do norm podaży alkoholu a płcią badanych. Nie spostrzeżono zależności między sposobem przygotowania pokarmu a BMI badanych.

Wnioski. W badaniu wykazano istotną zależność między płcią a znajomością czynników wpływających na indeks glikemiczny – kobiety wykazywały większą świadomość (40,8%) niż mężczyźni (17,6%). Nie stwierdzono natomiast istotnych różnic między płciami w zakresie znajomości produktów o niskim IG ani uwzględniania błonnika w diecie. Nie zaobserwowano zależności między wykształceniem a spożyciem węglowodanów prostych i napojów słodzonych przez kobiety. Choć kobiety z wyższym wykształceniem częściej spożywały słodycze rzadziej niż raz w tygodniu, różnica ta nie była istotna statystycznie. U mężczyzn również nie stwierdzono zależności między BMI a spożyciem cukrów prostych, choć ci z niższym BMI częściej spożywali słodycze. Nie wykazano wpływu wieku na spożycie oliwy z oliwek ani różnic w spożyciu alkoholu między płciami. Preferencje dotyczące przygotowywania posiłków (np. gotowanie) nie różniły się istotnie w zależności od BMI.

Bibliografia

1. Walicka M., Chomiuk T., Filipiak KJ., et al. Zapobieganie rozwojowi cukrzycy typu 2. Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Kardiol Pol. 2015;73:949–957.

2. Juruć A., Pisarczyk-Wiza D., Wierusz-Wysocka B. Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 1 — czy mają wpływ na kontrolę metaboliczną? Diabetol Klin. 2014;3(1):22–30.

3. Romańska R., Franek E. Współczesne leczenie otyłości u pacjentów z cukrzycą. Post N Med. 2017;(2):89–94.

4. Nowosad K. Charakterystyka najzdrowszych diet na świecie. Nauki Przyr Med. 2019;4(4).

5. Ciok J., Dolna A. Indeks glikemiczny w patogenezie i leczeniu dietetycznym cukrzycy. Diabetol Prakt. 2006;7(2):78–85.

6. Ostrowska L. Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. Warszawa: Wydawnictwo; 2018. p. 110–112.

7. Ostrowska J., Jeznach-Steinhagen A. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy. Forum Med Rodz. 2016;10(2):84–90.

8. Meyer KA., Kushi LH., Jacobs DR Jr, Slavin. J, Sellers TA. Carbohydrates, dietary fiber, and incident type 2 diabetes in older women. Am J Clin Nutr. 2000;71:921–930.

9. Hołyńska A., Kucharska A., Sińska B., et al. Poziom wiedzy żywieniowej a sposób żywienia chorych na cukrzycę leczonych insuliną. Pol Merkur Lekarski. 2015;(233):292–296.

10. Gacek M. Wybrane parametry somatyczne, stan zdrowia i zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2. Endokrynol Otyłość Zab Przemat Materii. 2011;7(3):172–178.

11. Jarosz M., Rychlik E. Napoje słodzone gazowane i ich związek z powstawaniem chorób dietozależnych [Internet]. Wodnastart.pl; [cited 2021 Mar 15]. Available from: https://www.wodnastart.pl

12. Dąbrowska M. Wpływ spożycia kwasów tłuszczowych trans na rozwój zespołu metabolicznego. Acta Salutem Scientiae. 2019;1:41–51.

13. Schlaffke J., Lachowicz D., Araszkiewicz A., et al. Ocena nawyków spożycia alkoholu wśród osób z cukrzycą. Forum Zab Metab. 2012;3(4):131–139.

14. Della Valle E., Stranges S., Trevisan M., et al. Drinking habits and health in Northern Italian and American men. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009;19:115–122.

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

14.07.2025

Jak cytować

1.
DRYK, Daria, ORZEŁ, Zbigniew, NIEWIADOMSKA, Julia, SUTRYK, Mariusz & ISKRA, Katarzyna. Analiza zachowań żywieniowych pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu [online]. 14 lipiec 2025, T. 10, nr 1, s. 9–23. [udostępniono 26.12.2025]. DOI 10.21784/IwP.2025.001.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 10 Nr 1 (2025)

Dział

Artykuły oryginalne

Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Daria Dryk, Zbigniew Orzeł, Julia Niewiadomska, Mariusz Sutryk, Katarzyna Iskra

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 304
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Język / Language

  • Język Polski
  • English

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

zachowania żywieniowe, pacjent, cukrzyca
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa